ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ 150 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΟΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΔΑΠΑΝΕΣ

Τρελά νούμερα στις ψυχιατρικές κλινικές

Δημοσίευση: 06 Ιουν 2015 9:00

 

 

Το ζωηρό ενδιαφέρον της κοινής γνώμης προκάλεσε το χθεσινό δημοσίευμα της «Ε» για την παραπομπή στην Εισαγγελία της υπόθεσης του πλήθους υπεράριθμων ημερών νοσηλείας ασφαλισμένων σε νευροψυχιατρικές κλινικές, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων κατά τουλάχιστον 80 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης προκλήθηκε αντίδραση από την πλευρά των θιγομένων, που εκθέτουν τη δικιά τους εκδοχή για την υπόθεση, την οποία ανέδειξε με μηνυτήρια αναφορά του ο διοικητής του ΕΟΠΥΥ Δημ. Κοντός. Υπενθυμίζεται ότι από τις 22 κλινικές που εμπλέκονται στην υπόθεση, οι 9 λειτουργούν στη Θεσσαλία.

Ουδείς αμφισβητεί την ύπαρξη του εντυπωσιακού αριθμού υπεράριθμων ημερών νοσηλείας, που ξεπερνούν συνολικά τις 1.900.000 στο ερευνηθέν από τις υπηρεσίες των Ταμείων χρονικό διάστημα, 2007-2011. Ούτε την εμπλοκή και της Εισαγγελίας Λάρισας, η οποία διερευνά την υπόθεση καλώντας τους εμπλεκόμενους.

Από την πλευρά των κλινικών ωστόσο διευκρινίζεται ότι δεν υπάρχουν εικονικές νοσηλείες ασφαλισμένων. Και πως παρά τις υπερβάσεις σε σχέση με τον αριθμό κλινών που εμφανίζεται στις άδειες λειτουργίας των κλινικών, οι υπηρεσίες έδιναν την έγκρισή τους, λόγω των αυξημένων αναγκών του πληθυσμού. Υποστηρίζουν επίσης ότι οι υπεράριθμες ημέρες νοσηλείας ήταν εν γνώσει των ασφαλιστικών ταμείων, που τις αναγνώριζαν ως πραγματικές και τις πλήρωναν.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

«Δεν μπορεί να έρχεται το κράτος μετά από δέκα χρόνια και να ζητά ευθύνες για νοσηλείες ανθρώπων που είχαν γίνει στις κλινικές, οι οποίες είχαν υποβληθεί για τον σκοπό αυτό και στις ανάλογες δαπάνες». Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ψυχιατρικών Κλινικών Θεσσαλίας-Δυτ. Μακεδονίας Αντώνης Χιώτης, ψυχίατρος που εδρεύει στα Τρίκαλα, ήταν κατηγορηματικός επικοινωνώντας με την «Ε». Εξηγώντας ότι «όλες οι υπεράριθμες νοσηλείες έγιναν και μάλιστα εν γνώσει των διοικητικών αρχών, των νομαρχιών και του υπουργείου. Τα ασφαλιστικά ταμεία είχαν εγκρίνει και είχαν πληρώσει». Και ο κ. Χιώτης συνεχίζει: «Είναι γεγονός οι υπεράριθμες νοσηλείες. Έγιναν όμως κατόπιν έγκρισης των αρχών. Ήταν υπόψη των ελεγκτικών υπηρεσιών των νομαρχιών και του ΟΓΑ, που είναι και το κυρίως εμπλεκόμενο Ταμείο στην περιοχή μας».

Κλινικάρχης της Λάρισας διαβεβαιώνει ότι «δεν υπήρξαν εικονικές εισαγωγές και νοσηλείες. Κανένας από τους κατά καιρούς ελέγχους που έχουμε υποστεί δεν έδειξε κάτι τέτοιο. Δηλώνοντας βέβαιος ότι θα ξεμπλέξουν από τη δικαστική αλλά και τη διοικητική περιπέτεια, καθώς πέραν της όποιας εξέλιξης στο ποινικό μέρος ο ΕΟΠΥΥ θα διεκδικήσει επιστροφή των επιπλέον πληρωμών για τις υπεράριθμες, ερμηνεύει την υπόθεση στο πλαίσιο του «άγριου πολέμου μεταξύ των κλινικών. Υπάρχουν κλινικές με πληρότητα και άλλες σχεδόν άδειες. Σημειωτέον ότι αν στο επίμαχο διάστημα είχαμε στη Λάρισα, επί παραδείγματι, κλινικές με 500 κρεβάτια, τώρα έχουμε φτάσει στα 900, υπάρχει έντονος ανταγωνισμός…».

ΙΣΩΣ ΚΑΙ 150 ΕΚ. ΕΥΡΩ…

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Ε», με δωδεκασέλιδη μηνυτήρια αναφορά του, που συνοδεύεται από αποδεικτικά έγγραφα ελεγκτικών υπηρεσιών, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημ. Κοντός ζητά από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών «να διερευνηθεί η τέλεση αξιόποινων πράξεων και να ασκηθεί η δέουσα ποινική δίωξη, για απάτη ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας εις βάρος των ασφαλιστικών ταμείων». Εξηγώντας ότι η κάθε κλινική, από τον αριθμό των κλινών που διαθέτει στην άδεια λειτουργίας της, μπορεί να υποβάλει στα ταμεία τον μέγιστο αριθμό ημερών νοσηλείας ασφαλισμένων κάθε μήνα. Αν π.χ. διαθέτει 100 κλίνες, σε μήνα 30 ημερών, μπορεί να χρεώσει στο ταμείο μέχρι 3.000 ημέρες νοσηλείας ασφαλισμένων. Εννοείται ότι έτσι εμφανίζει το απόλυτο της πληρότητας, σε όλες τις ημέρες του μήνα. Τυχόν επιπλέον ημέρες νοσηλείας που θα υποβληθούν στο ασφαλιστικό ταμείο προφανώς δεν μπορούν να δικαιολογηθούν και θεωρούνται υπεράριθμες. Αυτές οι υπεράριθμες ημέρες νοσηλείας ασφαλισμένων, ξεπέρασαν κατά το επίμαχο διάστημα τον εξωφρενικό αριθμό των 1.900.000. Και καθώς οι κλινικές χρεώνουν στα ταμεία κατά μέσο όρο 42 ευρώ ημερησίως, το συνολικό επιπλέον ποσό που πληρώθηκε σε 22 εξ αυτών ξεπερνά τα 80 εκατομμύρια. Πάνω από το 50% του ποσού αντιστοιχεί στις 9 κλινικές που λειτουργούν στη Θεσσαλία.

Η εντυπωσιακή υπέρβαση εντοπίστηκε καθώς οι κλινικές χρέωναν ανά μήνα σε κάθε ασφαλιστικό ταμείο χωρίς να υπερβαίνουν τη δυναμικότητά τους. Ή έστω με κάποια μικρή υπέρβαση που γινόταν αποδεκτή. Συνολικά όμως η εικόνα ήταν πολύ διαφορετική. Οι δηλώσεις γίνονταν εγγράφως. Κάθε Ταμείο «έβλεπε» μόνο τις δικές του χρεώσεις που υπέβαλλαν κάθε μήνα οι κλινικές. Το 2012 μεταφέρθηκαν στον ΕΟΠΥΥ και συνενώθηκαν οι Κλάδοι Υγείας του ΙΚΑ, του ΟΓΑ, του ΟΑΕΕ, του ΟΠΑΔ και λίγο αργότερα και των υπολοίπων ασφαλιστικών ταμείων. Η διασταύρωση, που ανέδειξε τις υπερβάσεις, ήταν πλέον απλή υπόθεση. Σημειωτέον ότι πλέον οι δηλώσεις νοσηλειών γίνονται από τις κλινικές ηλεκτρονικά και οι διασταυρώσεις γίνονται αυτόματα.

Γνώστες του κλάδου επισημαίνουν ότι η χρέωση των ασφαλιστικών ταμείων για τις υπεράριθμες ημέρες νοσηλείας ασφαλισμένων ξεπερνούν τελικά κατά πολύ τα 80 εκατομμύρια ευρώ καθώς σ΄ αυτά, που αντιστοιχούν μόνο στα νοσήλια, θα πρέπει να προστεθούν επιπλέον δαπάνες για θεραπείες και εξετάσεις που έχουν επίσης γραφεί στα βιβλιάρια των υπεράριθμων ασθενών. Ίσως η συνολική δαπάνη να είναι και παραπάνω από διπλάσια.

«ΑΘΩΩΝΕΙ Ο ΟΓΑ»

Από την πλευρά των κλινικών εξηγούν ότι ναι μεν υπήρξαν υπεράριθμες νοσηλείες, συγκριτικά με το δυναμικό κλινών της κάθε κλινικής, όπως εμφανιζόταν στις άδειες λειτουργίας, ωστόσο επικαλούνται τα πραγματικά μεγέθη τους διευκρινίζοντας ότι πρακτικά διέθεταν πολύ περισσότερα κρεβάτια ώστε να νοσηλεύονται και οι επιπλέον ασφαλισμένοι. «Δεν υπάρχουν περιπτώσεις που να φαίνεται ότι νοσηλεύονται την ίδια μέρα, στο ίδιο κρεβάτι, περισσότεροι του ενός. Τέτοιο πράγμα δεν αναφέρει ο ΕΟΠΥΥ…», υποστηρίζουν.

Οι θιγόμενες από την αναφορά του ΕΟΠΥΥ κλινικές επικαλούνται στοιχεία από έγγραφα τα οποία επισυνάπτονται στην ίδια αναφορά. Όπως το αρχικό έγγραφο του ΟΓΑ προς τον ΕΟΠΥΥ (25/6/2014), με υπογραφή του διοικητή Ξεν. Βεργίνη, όπου μεταξύ άλλων σημειώνονται και τα ακόλουθα: «…Οι νοσηλείες των υπεράριθμων ασθενών έχουν πραγματοποιηθεί, πρόκειται δηλαδή για υπηρεσίες που έχουν παρασχεθεί… Όλες οι εισαγωγές των υπεράριθμων ασθενών έχουν πραγματοποιηθεί μετά από έγκριση του αρμοδίου ελεγκτή ιατρού και της Δ/νσης Υγείας της οικείας Νομαρχίας… Πολλές από τις παραπάνω εισαγωγές έχουν πραγματοποιηθεί ως επείγοντα περιστατικά, πρόκειται δηλαδή για περιπτώσεις που η άμεση παροχή περίθαλψης θεωρείτο επιβεβλημένη, εξαιτίας της κατάστασης της υγείας του ασθενή… Σε ορισμένες περιπτώσεις, η έγκριση εισαγωγής από τον ελεγκτή ιατρό και τη Δ/νση Υγείας είχε εκδοθεί κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας για ακούσια νοσηλεία ασθενούς».

Σε άλλο, εσωτερικό έγγραφο του ΟΓΑ (16/6/2014), αναφέρεται επίσης: «…Από τον έλεγχο των δικαιολογητικών που έχουν υποβάλει οι ανωτέρω κλινικές, διαπιστώθηκε ότι κατά διαστήματα, ο αριθμός των νοσηλευομένων ασθενών υπερβαίνει τον αριθμό κλινών που προβλέπεται από την άδεια λειτουργίας τους… Σε όλες τις περιπτώσεις των ανωτέρω κλινικών, έχουν υποβληθεί για τις δαπάνες νοσηλείας τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, σύμφωνα με την αρ.1056/31.07.1981 Απόφαση του Διοικητή του ΟΓΑ και η εισαγωγή των υπεράριθμων ασθενών έχει γίνει μετά από έγκριση του αρμοδίου ελεγκτή ιατρού και της Δ/νσης Υγείας της οικείας Νομαρχίας… Από τις θεωρήσεις των αρμοδίων ελεγκτών ιατρών στα παραστατικά νοσηλείας των ασθενών, προκύπτει ότι έχουν παρασχεθεί οι προβλεπόμενες υπηρεσίες, για τις οποίες οι κλινικές έχουν υποβάλει τις αντίστοιχες δαπάνες... Η Υπηρεσία μας, αφού έλαβε υπόψη της τα ανωτέρω και προκειμένου να αποφευχθεί η εμπλοκή του Οργανισμού μας στη δικαστική διεκδίκηση από μέρους των κλινικών του συνόλου της δαπάνης των υπεράριθμων ασθενών, προτείνει να εγκριθεί η απόδοση της δαπάνης των υπεράριθμων ασθενών σε ποσοστό 10% επιπλέον του αριθμού των κλινών που προβλέπεται από την άδεια λειτουργίας των κλινικών, υπό την προϋπόθεση της παραίτησης εκ μέρους των κλινικών από οποιαδήποτε άλλη αξίωση και ένδικο μέσο εκ της αυτής αιτίας, για το αυτό χρονικό διάστημα, με την υποβολή της σχετικής υπεύθυνης δήλωσης…».

Επίσης, επικαλούνται εσωτερικό έγγραφο (04.03.2015), επιθεωρήτριας του ΕΟΠΥΥ προς τον πρόεδρό του, και μάλιστα με τον χαρακτηρισμό ‘’Εμπιστευτικό’’, στο οποίο αναφέρεται μεταξύ άλλων: «…Για την πληρέστερη ενημέρωσή σας επί του όλου θέματος, σας συνυποβάλλω σχετικό πόρισμα ελέγχου… Στο πόρισμα αυτό, μεταξύ άλλων περιγράφονται οι στρεβλώσεις του συστήματος... Σημειωτέον δε, ότι οι υπεράριθμες νοσηλείες που αναφέρονται στο πόρισμα, δεν ήταν εικονικές, έχουν πραγματοποιηθεί, αλλά πέραν των προβλεπομένων από την άδεια λειτουργίας των κλινικών...».

Ο ΠΡΩΗΝ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ Μ. ΒΟΡΙΔΗΣ

Αξίζει να επισημανθεί ότι τον Δεκέμβριο του 2014, ο τότε υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση της Κύρωσης του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2015, αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο θέμα τονίζοντας: «Όσον αφορά στις ψυχιατρικές κλινικές, τα στοιχεία θα δημοσιευτούν. Ξέρετε πόσες ημέρες νοσηλείας παραπάνω έχουν χρεώσει; Έχουν χρεώσει ένα εκατομμύριο πεντακόσιες χιλιάδες ημέρες νοσηλείας παραπάνω. Πότε; Στην προ του ΕΟΠΥΥ εποχή. Μιλάμε για εκείνη την εποχή που δεν υπήρχαν διασταυρούμενα στοιχεία και που κάποιος πήγαινε και δήλωνε εκατό κρεβάτια στον ΟΓΑ, εκατό κρεβάτια στο ΙΚΑ, εκατό κρεβάτια σε άλλα ασφαλιστικά ταμεία, την ώρα που όλα τα κρεβάτια που είχε ήταν εκατό».

ΚΑΙ Ο ΑΔ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

 Αλλά και ο προκάτοχός του, υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας τον Μάρτιο του 2014 στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου "στον ενικό", είχε κάνει λόγο για σκάνδαλο με τις ψυχιατρικές κλινικές και τον ΕΟΠΥΥ.

Ερωτηθείς από πολίτη αναφορικά με την καθυστέρηση πληρωμής των ψυχιατρικών κλινικών, ο Α. Γεωργιάδης είπε ότι «για ορισμένες, σχεδόν στην πλειοψηφία των ψυχιατρικών κλινικών, πολύ φοβάμαι ότι δεν θα έπρεπε το κράτος να ξαναπληρώσει ποτέ». Μάλιστα αναφέρθηκε σε μια συγκεκριμένη περίπτωση ψυχιατρικής κλινικής που όπως υπογράμμισε χρέωνε επί σειρά ετών με 60 κρεβάτια το χρόνο πέντε διαφορετικά ταμεία.

Ο ΟΜΙΛΟΣ ΓΑΤΕΝΙΟΥ

Κι επειδή η κοινωνία της Λάρισας είναι μικρή, από τον Όμιλο Αφοί Γατένιου, δόθηκε η διευκρίνιση ότι δεν υπάρχει καμία εμπλοκή τους στην υπόθεση. Σε επικοινωνία στελέχους του Ομίλου με την «Ε» επισημάνθηκε ότι οι κλινικές του, που λειτουργούν σε διάφορες πόλεις της χώρας και στη Λάρισα, δεν περιλαμβάνονται στη λίστα του ΕΟΠΥΥ για τις υπεράριθμες ημέρες νοσηλείας. Σημειωτέον ότι συνολικά το δυναμικό των έξι ψυχιατρικών κλινικών του λαρισαϊκής ιδιοκτησίας Ομίλου αντιστοιχεί στο 28% των κλινών πανελληνίως.

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass