ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΓΙΑ ΘΩΡΑΚΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΠΑΙΔΙΩΝ

Στόχος οι υψηλού επιπέδου παροχές υγείας

*Αφαίρεση εχινόκοκκου από δεκάχρονο κοριτσάκι που μολύνθηκε σε αγροτική περιοχή της Λάρισας

Δημοσίευση: 24 Σεπ 2017 22:30
Το προσωπικό της Παιδοχειρουργικής Κλινικής του Γ.Ν.Λ., (από αριστερά) η προϊσταμένη της κλινικής Χρ. Δημητρίου, ο ειδικευόμενος γιατρός Κ. Λαχανάς, ο διευθυντής της Κλινικής Α. Μάρκου και η αναπληρώτρια διευθύντρια Ε. Καρβούνη Το προσωπικό της Παιδοχειρουργικής Κλινικής του Γ.Ν.Λ., (από αριστερά) η προϊσταμένη της κλινικής Χρ. Δημητρίου, ο ειδικευόμενος γιατρός Κ. Λαχανάς, ο διευθυντής της Κλινικής Α. Μάρκου και η αναπληρώτρια διευθύντρια Ε. Καρβούνη

Νεογέννητα λίγων ωρών, μικρά παιδιά με σοβαρές παθήσεις που απαιτούν χειρουργείο, κρίσιμα περιστατικά, όλα τα περιστατικά της νεογνικής, βρεφικής και παιδικής ηλικίας βρίσκονται στα χέρια μιας ομάδας ιατρών των δύο νοσοκομείων της πόλης.

Χειρουργικές επεμβάσεις στον θώρακα γίνονταν πάντοτε στην Παιδοχειρουργική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, αλλά όπως εξηγεί στην «Ε» ο διευθυντής της Παιδοχειρουργικής Κλινικής του ΓΝΛ Ανδρέας Μάρκου «εγχειρήσεις στον θώρακα γίνονταν πάντοτε στην Κλινική αλλά αυτές γίνονταν επιλεκτικά με κριτήριο την πιθανή ανάγκη της μετεγχειρητικής εντατικής παρακολούθησης των ασθενών την οποία δεν είχαμε πάντοτε εξασφαλισμένη από άποψη προσωπικού. Τώρα, με τη συνεργασία με την Παιδιατρική Κλινική, τη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας και τη συμμετοχή τους στη μετεγχειρητική νοσηλεία των παιδιών λύθηκε αυτό το πρόβλημα».

Η αντιμετώπιση σχεδόν όλων των περιστατικών στα νοσοκομεία της Λάρισας έχει ως αποτέλεσμα να μην γίνονται διακομιδές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη «κανένα περιστατικό παρά μόνο αν αυτά χρειάζονται εξειδικευμένη νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας π.χ. αν φέρουν βαριά εγκαύματα οπότε πρέπει να νοσηλευτούν σε ειδικά τμήματα για τέτοιες παθήσεις, μόνο τότε ένα παιδί θα διακομισθεί σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη».

Τα περιστατικά πολλά και οι χειρουργικές επεμβάσεις δύσκολες, ο διευθυντής της Παιδοχειρουργικής ξεχωρίζει αυτή που χρειάστηκε ένα νεογέννητο μόλις δύο ωρών αλλά και ένα μωρό 36 ωρών. «Πριν από ένα μήνα περίπου χειρουργήσαμε νεογέννητο ηλικίας 36 ωρών το οποίο γεννήθηκε με αρκετά σοβαρή πάθηση. Συγκεκριμένα γεννήθηκε με Ατρησία οισοφάγου, δηλαδή έλειπε ένα τμήμα του οισοφάγου. Πριν από μερικές ημέρες πήρε εξιτήριο και βρίσκεται στο σπίτι του υγιές. Για τα νεογέννητα και τα βρέφη αλλά και για μεγαλύτερα παιδιά με βαριές παθήσεις υπήρξε στο παρελθόν ένα χρονικό διάστημα κατά το οποίο λόγω έλλειψης εξειδικευμένων Παιδοαναισθησιολόγων υπήρχε καθυστέρηση στην αντιμετώπισή τους. Παρόλο που φαινόταν δύσκολη η επίλυση του προβλήματος εντούτοις αυτό λύθηκε με την παρέμβαση και τη βοήθεια του διοικητή των δύο νοσοκομείων Παναγιώτη Νάνου ο οποίος σε συνεργασία με τον διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Νέστορα Αντωνίου και τον διοικητή της 3ης Υ.Πε. Γιώργο Κύρκο μάς εξασφάλισαν τη μετακίνηση προς το νοσοκομείο μας εξειδικευμένων Παιδοαναισθησιολόγων όποτε τους χρειαζόμαστε» σημειώνει ο κ. Μάρκου.

Η Παιδοχειρουργική Κλινική του ΓΝΛ είναι η μοναδική Παιδοχειρουργική Κλινική της 5ης ΥΠΕ, «προσφέρει τριτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας στους πολίτες της δηλαδή τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα, αλλά και πέραν αυτών των περιφερειών. Πολύ συχνά χειρουργούνται εδώ παιδιά τα οποία προσέρχονται από μακρινές περιοχές όπως από τα Ιωάννινα, την Κατερίνη, τα Γρεβενά αλλά και από τις νησιωτικές περιοχές της χώρας», αναφέρει ο κ. Μάρκου.

Με τη συνεργασία των δύο νοσοκομείων Γενικού και Πανεπιστημιακού εξασφαλίζεται η μέγιστη ασφάλεια των παιδιών «όταν πρόκειται να γίνει μια βαριά εγχείρηση σε παιδί προσπαθούμε και εξασφαλίζουμε τη μέγιστη ασφάλειά του για την εγχείρηση αλλά και για τη μετεγχειρητική πορεία του. Για μεγαλύτερη ασφάλεια όταν είναι νεογνό ή βρέφος ζητούμε άμεσα και γίνεται μετακίνηση από τη Θεσσαλονίκη εξειδικευμένων Παιδοαναισθησιολόγων τους οποίους επίσης καλούμε και σε εξειδικευμένες περιπτώσεις μεγαλύτερων παιδιών όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Όπως γίνεται παντού, έτσι και σε εμάς η νοσηλεία των χειρουργημένων για βαριές παθήσεις νεογνών γίνεται στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών η οποία βρίσκεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και με την οποία συνεργαζόμαστε και προσπαθούμε να πετυχαίνουμε υψηλού επιπέδου παροχές υγείας. Στα μεγαλύτερα παιδιά με βαριές εγχειρήσεις χρειάζεται εντατική παρακολούθηση. Πρόσφατα ζητήσαμε από τη διοίκηση των νοσοκομείων ειδικό monitor τελευταίας τεχνολογίας για την καλύτερη παρακολούθηση αυτών. Ευτυχώς αυτό ήρθε άμεσα και έτσι χειρουργήθηκε με ασφάλεια παιδί με εχινόκοκκο στον πνεύμονα και πριν από λίγες ημέρες σε πολύ καλή κατάσταση πήρε και αυτό εξιτήριο».

ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΕΧΙΝΟΚΟΚΚΟΥ

Πρόσφατα ένα κοριτσάκι μόλις 10 ετών από τον νομό Λάρισας διαγνώστηκε με εχινόκοκκο στον δεξιό πνεύμονα, το παιδί διαμένει με τους γονείς του σε αγροτική περιοχή και η επαφή του με τα ζώα είναι καθημερινή. Το κοριτσάκι έπρεπε επειγόντως να χειρουργηθεί.

«Δεν είναι μια συνηθισμένη πάθηση. Όμως επειδή η Παιδοχειρουργική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας καλύπτει μια αρκετά μεγάλη Υγειονομική Περιφέρεια έχουμε χειρουργήσει και στο παρελθόν άλλα παιδιά με εχινόκοκκο.

Τι είναι όμως ο εχινόκοκκος και πώς μεταφέρεται στον άνθρωπο εξηγεί ο διευθυντής της Παιδοχειρουργικής «ο εχινόκοκκος είναι ένα παράσιτο-ταινία το οποίο μπορεί και ζει στο έντερο του σκύλου και άλλων σαρκοφάγων ζώων χωρίς να τους δημιουργεί κανένα πρόβλημα, ενώ στον άνθρωπο προκαλεί σοβαρά προβλήματα. Η εχινοκοκκίαση στον άνθρωπο προκαλείται από βρώση αυγών του εχινοκόκκου τα οποία αποβάλλονται στα κόπρανα σαρκοφάγων ζώων τα οποία είναι οι κύριοι ξενιστές του παρασίτου. Ο άνθρωπος είναι ενδιάμεσος ξενιστής στον κύκλο ζωής του παρασίτου.

Η ανθρώπινη λοίμωξη εμφανίζεται κυρίως όταν αυγά που αποβάλλονται με κόπρανα σκύλων (ή υπάρχουν στο πρόσωπο και τη γλώσσα τους) καταπίνονται τυχαία π.χ. με τη βρώση λαχανικών τα οποία έχουν ρυπανθεί από αυτά. Με την εκκόλαψη των αυγών μέσα στο πεπτικό σύστημα του ανθρώπου εξέρχονται από αυτά μικροί σκώληκες-έμβρυα μήκους 5 χιλιοστών περίπου. Αυτά διαπερνούν το τοίχωμα του εντέρου και εισέρχονται στην κυκλοφορία και μεταφέρονται σε διάφορα όργανα. Εκεί με την πάροδο του χρόνου μετατρέπονται στις εχινοκοκκικές ή υδατίδες κύστεις. Αυτές αναπτύσσονται αργά (περίπου 1 εκ. κάθε χρόνο) και μπορεί να έχουν διάμετρο από λίγα μέχρι αρκετά εκατοστά.

Με τον ίδιο τρόπο που μεταδίδεται στον άνθρωπο μπορεί να μεταδοθεί και στα οικόσιτα ζώα (π.χ. πρόβατα κλπ) σε αγροτικές περιοχές. Τότε θα δημιουργηθούν και σε αυτά εχινόκοκκοι κύστεις στο συκώτι, πνεύμονες, νεφρά κλπ. Αν τα εντόσθια από αυτά τα μολυσμένα ζώα, δοθούν σε σκύλους τότε τα αυγά που περιέχονται σε αυτές τις κύστεις θα εκκολαφθούν στο έντερο του σκύλου και έτσι θα συνεχίσει η αναμετάδοση του εχινοκόκκου».

Τα όργανα που προσβάλλει ο εχινόκοκκος είναι «συνήθως το συκώτι (πάνω από 60%). Ο πνεύμονας προσβάλλεται λιγότερο, ενώ σπανιότερα εγκαθίστανται σε άλλους ιστούς όπως στον εγκέφαλο, νεφρούς, σπλήνα, οστά, μύες.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι θα πρέπει «τα ζώα να μην είναι μέσα στο ίδιο δωμάτιο με τον ιδιοκτήτη, αλλά σε δικό τους χώρο, να μην ταΐζουμε το σκύλο με εντόσθια, να αλλάζουμε ρούχα μετά από τη συναναστροφή με ζώα, πλύσιμο των χεριών μετά από τη συναναστροφή με ζώα και πριν το φαγητό, το πρόσωπό μας να μην έρχεται σε επαφή με ζώα (αποφύγετε φιλιά και εναγκαλισμούς), συνεννόηση με τον κτηνίατρο, για προφυλακτική θεραπεία οικόσιτων σκύλων, εάν διαμένετε σε ενδημική περιοχή, να πλένονται αρκετά καλά τα φρούτα και κυρίως τα λαχανικά».

Της Ζωής Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass