ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΒ ΥΓΕΙΑΣ ΚΚΕ ΛΑΡΙΣΑΣ

Άκρως φαιδρό και παραπλανητικό σκηνικό με το Πανεπιστημιακό

*«Μόνο ως αστείο μπορεί να εκληφθεί το ενδιαφέρον τους…»

Δημοσίευση: 01 Ιουλ 2017 18:00

«Το τελευταίο διάστημα στην πόλη μας έχει στηθεί ένα άκρως φαιδρό και παραπλανητικό σκηνικό σχετικά με τα υπαρκτά προβλήματα στα δημόσια νοσοκομεία της Λάρισας» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΚΟΒ Υγείας ΚΚΕ Λάρισας σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Το δημόσιο σύστημα υγείας και τα δημόσια νοσοκομεία στενάζουν υπό το βάρος των εφαρμοζόμενων πολιτικών την τελευταία οκταετία. Η συνολική δημόσια δαπάνη για την υγεία από το 2009 μέχρι το 2015 έχει μειωθεί κατά περίπου 35%. Από το 2009 μέχρι το 2016 έχει επιβληθεί μια μείωση της τάξης του 50 με 60% στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ΠΠΓΝΛ που το 2010 είχε προϋπολογισμό 110 εκατ. ευρώ και για το 2017 έχει 40 εκατ. με τα υπόλοιπα νοσοκομεία να έχουν υποστεί ανάλογες περικοπές. Οι δημόσιες δομές υγείας απώλεσαν την τελευταία δεκαετία πάνω από 20.000 εργαζόμενους.

ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ

Οι διάφοροι φορείς, παράγοντες, βουλευτές που απασχόλησαν τα ΜΜΕ τις προηγούμενες μέρες σε σχέση με αυτό το θέμα και με αφορμή μια ανακοίνωση των γιατρών του ΠΠΓΝΛ έπεσαν από τα σύννεφα και έτρεξαν να βρουν «λύση». Ο περιφερειάρχης κ. Αγοραστός, ο ιατρικός σύλλογος, κυβερνητικά στελέχη, βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Ν.Δ.) και άλλοι τοπικοί παράγοντες έτρεξαν να πάρουν θέση με δηλώσεις στα ΜΜΕ. Ακούσαμε διάφορα καταπληκτικά όπως από τον διοικητή του νοσοκομείου ότι του φτάνουν 52 εκατ. για να λειτουργήσει το νοσοκομείο. Ότι το νοσοκομείο έχει καταργήσει μια σειρά εξετάσεων, όπως οι ανοσολογικές, και ακόμα και όταν ο προϋπολογισμός ήταν στα 50 εκατ. υπήρχαν περίοδοι που δεν μπορούσε να γίνει ούτε η πιο απλή βιοχημική εξέταση προφανώς είναι λεπτομέρεια για τον κ. Νάνο, ή ότι φταίει η κατανομή της μείωσης μέσα στα νοσοκομεία της 5ης ΥΠΕ, λες και αν είχαν απλώσει διαφορετικά τη μείωση οι επιπτώσεις για τον λαό θα ήταν διαφορετικές, ή τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας ότι αυτά είναι «μπούρδες» γιατί δήθεν μπήκε λίστα χειρουργείου, ή την αγωνία της βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βαγενά για το πρόβλημα για το οποίο θα ενεργούσε άμεσα και θα παρέμβαινε στον πρωθυπουργό για έκτακτη ενίσχυση του νοσοκομείου (λες και οι ανάγκες είναι έκτακτες), ή παρέμβαση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτή του νομού μας κ. Κόκκαλη ότι το νοσοκομείο λειτουργεί κανονικά και όλα αυτά που κατήγγειλαν οι γιατροί είναι συκοφαντίες και γίνονται για εντυπώσεις, ενώ ταυτόχρονα κατηγόρησε όποιον αναδεικνύει τα προβλήματα του συστήματος Υγείας ότι διασπείρει ψευδείς ειδήσεις και προσπαθεί να καλύψει τα σκάνδαλα της Υγείας όπως το «Ερρίκος Ντυνάν» κ.ά.

Η δε σύσκεψη υπουργών, υπηρεσιακών παραγόντων και βουλευτών της Θεσσαλίας όχι δεν έλυσε κανένα από τα σοβαρά προβλήματα αλλά επιβεβαίωσε την τραγική κατάσταση και στο τέλος συμφώνησαν απλά να ανακατέψουν την «τράπουλα». Είναι υποκριτικό το ξαφνικό ενδιαφέρον. Έρχονται ως σωτήρες όλοι αυτοί οι οποίοι έφεραν το σύστημα Υγείας στη χώρα μας σε αυτή την κατάσταση. Μόνο ως αστείο μπορούμε να εκλάβουμε το ενδιαφέρον κυβερνητικών παραγόντων (βουλευτών και μη), αλλά και βουλευτών της αντιπολίτευσης τα κόμματα των οποίων έχουν πρωτοστατήσει στην υποβάθμιση και διάλυση της δημόσιας Υγείας. Όλοι αυτοί άφησαν απέξω από τη συζήτηση τα πραγματικά αίτια της υποβάθμισης του συστήματος Υγείας.

ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ

Στο γενικότερο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ και του κεφαλαίου υπάρχει μια στοχευμένη υποβάθμιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της Υγείας στη χώρα μας. Από το 1999 χρονολογείται η συμφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και της ΕΕ για το κλείσιμο των δημόσιων ψυχιατρείων. Πολύ πριν ξεσπάσει η κρίση, πολύ πριν υπογραφεί το μνημόνιο, όταν η ελληνική οικονομία ήταν στη φάση καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Η διάλυση των δημοσίων συστημάτων Υγείας δεν είναι ελληνικό φαινόμενο αλλά είναι γενικότερη κατεύθυνση των καπιταλιστικών κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο όπου υπήρχαν τέτοια συστήματα. Στόχος είναι η μετατροπή της Υγείας σε εμπόρευμα και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στον τομέα της. Άλλωστε η περιοχή μας πρωταγωνιστεί σε επενδύσεις ιδιωτικών κλινικών, κέντρα αποκατάστασης και νοσοκομεία. Η Υγεία δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα, είναι ανθρώπινο δικαίωμα, είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να παρέχεται σε όλους δωρεάν. Η οργάνωση και ανάπτυξη της πάλης για τη διεκδίκηση λύσης στα οξυμένα προβλήματα στην Υγεία πρέπει να εντάσσεται στην προοπτική βαθύτερων κοινωνικών και οικονομικών αλλαγών, για μια ανάπτυξη που θα έχει σαν κριτήριο την τεράστια δυνατότητα της επιστήμης, της τεχνολογίας και της παραγωγικότητας να τίθενται στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών με μονομερή διαγραφή του χρέους κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής σχεδιασμένη οικονομία σε ένα εργατικό λαϊκό κράτος. Σε αυτές τις συνθήκες μπορούν να διασφαλιστούν τα εργασιακά, κοινωνικά και επιστημονικά δικαιώματα των γιατρών και να ολοκληρωθούν σαν επιστήμονες

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους και όλα τα λαϊκά στρώματα που έχουν συμφέρον η υγεία να είναι κοινωνικό αγαθό και να παρέχεται δωρεάν σε όλους από το κράτος, να συσπειρωθούν και να παλέψουν μαζί του».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass