ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Ο ΛΑΡΙΣΑΙΟΣ ΦΥΣΙΑΤΡΟΣ ΕΥΘ. Ι. ΚΟΥΛΟΥΛΑΣ

Θεραπείες στην αναγεννητική ιατρική αποκατάσταση

Δημοσίευση: 28 Ιουν 2017 16:37

Καινοτόμες ιατρικές θεραπείες στο πεδίο της αναγεννητικής ιατρικής αποκατάστασης παρουσίασε, εκπροσωπώντας την Ελλάδα, ο Λαρισαίος φυσίατρος Ευθύμιος Ι. Κουλούλας, με δύο εισηγήσεις του (case reports) στο 20ό συνέδριο

της Διεθνούς Εταιρείας Ιατρικής Χρήσης Ωστικών Υπερήχων (International Society of Medical Shockwave Therapy, www.shocwavetherapy.org) που έγινε από τις 22 έως 24 Ιουνίου στο Σαν Σεμπάστιαν της Ισπανίας. Ειδικότερα, ο επιστημονικός υπεύθυνος της Μονάδας Αποκατάστασης «Physiatriki» Dr Ευθ. Κουλούλας παρουσίασε δύο ιδιαίτερες περιπτώσεις ασθενών που ιάθηκαν λαμβάνοντας τις εξειδικευμένες υπηρεσίες αναγεννητικής αποκατάστασης (regenerative rehabilitation).

Όπως διευκρίνισε στην «Ε» ο κ. Κουλούλας «η πρώτη περίπτωση ασθενούς αφορούσε στην πλήρη αναγεννητική αποκατάσταση μερικής ρήξης Αχιλλείου τένοντα με την εξωσωματική χρήση ωστικών κυμάτων (shockwave therapy) σε συνδυασμό με εγχύσεις εμπλουτισμένου πλάσματος αιμοπεταλίων (platelet riches plasma injections) και η δεύτερη ασθενή με πλημμελή (καθυστερημένη) πώρωση κατάγματος κνήμης από 7μήνου μετά το κάταγμα, το οποίο πωρώθηκε χωρίς χειρουργείο μέσα σε χρονικό διάστημα 8 εβδομαδιαίων συνεδριών με την εξωσωματική χρήση ωστικών υπερήχων συνδυαστικά με ισχυρή παλμική μαγνητική διέγερση (super inductive system).

Η σύγχρονη ιατρική αποκατάσταση παροτρύνεται από αναγεννητικές παρεμβάσεις, γνωστές ως αναγεννητική ιατρική, συμπεριλαβανομένου τις εγχύσεις πλάσματος εμπλουτισμένου με αιμοπετάλια και την εξωσωματική θεραπεία με ωστικά κύματα. Η αυτόλογη θεραπεία με πλάσμα εμπλουτισμένου σε αιμοπετάλια (PlateletRichPlasma–PRP) προσφέρει μια πολλά υποσχόμενη βιολογική λύση για να μειωθεί ο πόνος, να επιταχυνθεί η αυτό-επούλωση των τενόντων, των μυικών τραυματισμών και της αρχόμενης οστεοαρθρίτιδας, με φυσικό τρόπο χωρίς κινδύνους.

Αυτόλογο πλάσμα εμπλουτισμένου σε αιμοπετάλια είναι μια συγκέντρωση των ανθρώπινων αιμοπεταλίων σε έναν μικρό όγκο του πλάσματος. Τα αιμοπετάλια είναι κύτταρα γνωστά για τη συμμετοχή τους στην πήξη του αίματος. Όταν ενεργοποιούνται στο σώμα, απελευθερώνουν πρωτεΐνες επούλωσης, που ονομάζονται αυξητικοί παράγοντες. Οι αυξητικοί παράγοντες δρουν συνεργικά επιταχύνοντας την αναγέννηση-αποκατάσταση της βλάβης (κολλαγόνο, τένοντες, μύες, σύνδεσμοι, οστά, δέρμα). Τα αποτελέσματα από τη διεθνή βιβλιογραφία είναι πολύ ενθαρρυντικά αφού η μέθοδος έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται ευρέως. Οι εγχύσεις αποδεδειγμένα ανακουφίζουν από οξύ και χρόνιο πόνο και επιταχύνουν την επούλωση των τραυματισμένων ιστών και αρθρώσεων. Με τον τρόπο αυτό έχουμε ταχύτερη αποκατάσταση και επάνοδο στις δραστηριότητες του πάσχοντος και του αθλητή.

Η Εξωσωματική θεραπεία με ωστικά κύματα (Extracorporeal Shock Wave Therapy - ESWT) αποτελεί μορφή «μηχανοθεραπείας» η οποία εδραιώθηκε στο πεδίο των μυοσκελετικών κακώσεων (για τη χρήση σε τενοντοπάθειες και πλημμελώς πωρωθέντα κατάγματα) καθώς και στην Αναγεννητική Ιατρική. Η ESWT θεωρείται σύντομη, αποτελεσματική, ασφαλή, επαναλήψιμη, ευέλικτη, μη επεμβατική θεραπεία στις περιπτώσεις όπου η ινοβλαστική και οστεοβλαστική δραστηριότητα (παραγωγή ινών κολλαγόνου και πώρωση οστού) μπορούν να επηρεασθούν θετικά. Και οι δύο εξειδικευμένες θεραπείες βρίσκουν εφαρμογή σε όλες τις τενοντίτιδες, στην αρχόμενη οστεοαρθρίτιδα όλων των αρθρώσεων, στην πλημμελή πώρωση καταγμάτων καθώς και στην επούλωση των κατακλίσεων.

Λαμβανομένου υπόψη ενός αναπτυσσόμενου πολυεπιστημονικού πεδίου, η επείγουσα εποχή της «αναγεννητικής αποκατάστασης» προκαλεί ριζικές καινοτομίες στο σχεδιασμό των υπηρεσιών υγείας, οι οποίες προσφέρονται και στην Ελλάδα στη Λάρισα».

Ο κ. Ευθύμιος Ι. Κουλούλας (MD,PhD) είναι φυσίατρος (Senior Fellow EBPRM και ISMST certified), στρατιωτικός ιατρός ε.α., διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, επιστημονικός υπεύθυνος Μονάδας Αποκατάστασης «Physiatriki» και, επιστημονικός συνεργάτης της Β’ Νευροχειρουργικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Αττικόν».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass