ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΕΤΑΙ ΤΟ 10% ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ, ΘΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΟΥΝ ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΛΛΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Σχέδιο τριών σημείων για το Πανεπιστημιακό

• Κι αν χρειασθεί, εφ’ όσον αποδεικνύεται με στοιχεία, θα υπάρξει έκτακτη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Υγείας • Ευρεία σύσκεψη χθες με τη συμμετοχή τριών υπουργών, έξι βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των διοικήσεων ΥΠΕ και Πανεπιστημιακού •Α. Βαγενά - Ν. Παπαδόπουλος στην «Ε»: «Είμαστε μαχητικοί, μαζί με τον κόσμο στη διεκδίκηση»

Δημοσίευση: 27 Ιουν 2017 22:26

Σχέδιο τριών σημείων για να εξασφαλισθεί η απαιτούμενη για την εύρυθμη λειτουργία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας χρηματοδότησή του, παρουσίασαν χθες στους Θεσσαλούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με την 5η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.


Όπως ανέφεραν στην «Ε» μετά τη σύσκεψη βουλευτές αλλά και αρμόδια στελέχη, το σχέδιο διαρθρώνεται στους εξής άξονες:
-Το αμέσως επόμενο διάστημα αποδεσμεύεται το 10% του προϋπολογισμού του νοσοκομείου (ένα ποσό πάνω από 4 εκατ. ευρώ), το οποίο θεωρείται ότι καλύπτει τις ανάγκες μέχρι το τέλος καλοκαιριού – αρχές φθινοπώρου σε συνδυασμό φυσικά με τα χρήματα που υπάρχουν ήδη σε διάφορους κωδικούς του προϋπολογισμού του νοσοκομείου.
Επισημαίνεται ότι το 10% αφορά στον προληπτικό «κόφτη» που θέτει κάθε χρόνο το Υπουργείο Οικονομικών στους προϋπολογισμούς όλων των οργανισμών, ιδρυμάτων και φορέων του δημοσίου. Ουσιαστικά οι φορείς έχουν στη διάθεσή τους μόνο το 90% του προϋπολογισμού τους και η εκταμίευση του τελευταίου 10% εξαρτάται από τις ανάγκες τους αλλά και τη συνολική πορεία του προϋπολογισμού.
Το 10% συνήθως αποδεσμεύεται μετά τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο του έτους. Για το Πανεπιστημιακό της Λάρισας, με βάση την πληροφόρηση από τη χθεσινή σύσκεψη, θα αποδεσμευθεί αμέσως.
-Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, σε επίπεδο ΥΠΕ, θα γίνει εκτίμηση της πορείας του προϋπολογισμού όλων των νοσοκομείων και κέντρων υγείας της περιφέρειας και θεωρείται βέβαιο ότι θα εξασφαλισθούν πόροι που «περισσεύουν» για να ενισχυθεί ο προϋπολογισμός του πανεπιστημιακού. Αυτό θα γίνει και για άλλα νοσοκομεία στα οποία θα διαπιστωθεί ότι υπάρχουν ανάγκες.
Όπως είπαν, κατά πληροφορίες, στη σύσκεψη ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ κ. Νέστορας Αντωνίου και η υποδιοικήτρια κα Παρασκευή Ζαζά, μεταφορά πιστώσεων προς το πανεπιστημιακό έγινε και το 2016 (περίπου 7,5 εκατ. ευρώ) και το 2015. Πρόκειται δηλαδή για συνήθη διαδικασία. Αν κριθεί απαραίτητο, μπορεί να γίνει ανακατανομή κονδυλίων και μεταξύ ΥΠΕ, επίσης διαδικασία που γίνεται κάθε χρόνο.
-Στην περίπτωση που, αφού γίνουν όλα τα παραπάνω, δεν θα έχουν καλυφθεί οι ανάγκες του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, τότε ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξάνθος και ο αναπληρωτής υπουργός κ. Παύλος Πολάκης «δεσμεύθηκαν» - σύμφωνα πάντα με όσα ανέφεραν βουλευτές και αρμόδια στελέχη – «για έκτακτη χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό του υπουργείου, μόνο όμως εφ’ όσον κριθεί απαραίτητο από τα στοιχεία που θα προσκομισθούν».
Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στη σύσκεψη ότι θα διατεθεί ένα ποσό έως 5 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες του πανεπιστημιακού στα φάρμακα (συμπεριλαμβανομένων και των πιο ακριβών, όπως τα ογκολογικά). Για τον ίδιο λόγο έχει δοθεί ενίσχυση στο ΓΝΛ κι αν κριθεί αναγκαίο θα δοθεί πρόσθετη.
«ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΧΗΤΙΚΟΙ»
Στη χθεσινή σύσκεψη, η διάρκεια της οποίας υπερέβη τις δύο ώρες, η διοίκηση της ΥΠΕ και η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας (μετείχαν ο διοικητής κ. Παναγιώτης Νάνος και ο αναπληρωτής διοικητής κ. Δημήτρης Λιόλιος) παρουσίασαν στους υπουργούς (παρούσα ήταν και η υφυπουργός Οικονομικών κα Κατερίνα Παπανάτσιου) και έξι Θεσσαλούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αναλυτικά στοιχεία για την κατάσταση και τις προοπτικές στο Πανεπιστημιακό αλλά και τα υπόλοιπα νοσοκομεία της Θεσσαλίας.
Κατά πληροφορίες, οι βουλευτές τόνισαν και την αναγκαιότητα αναβάθμισης των νομαρχιακών νοσοκομείων, ώστε να αποσυμφορηθεί το Πανεπιστημιακό και να διαδραματίσει τον ρόλο του ως νοσοκομείου τριτοβάθμιας περίθαλψης.
Σε κοινή δήλωσή τους προς την «Ε» μετά τη σύσκεψη οι Λαρισαίοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κα Άννα Βαγενά και κ. Νίκος Παπαδόπουλος τόνισαν: «Η υγεία είναι ύψιστης σημασίας - το σοβαρότερο - θέμα. Είμαστε μαχητικοί, μαζί με τον κόσμο στη διεκδίκηση αύξησης του προϋπολογισμού για την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου».
Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος και οι βουλευτές κ.κ. Σάκης Παπαδόπουλος και Χρήστος Σιμορέλης (Τρίκαλα), Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος (Μαγνησία) και Χρυσούλα Κατσαβριά – Σπυροπούλου (Καρδίτσα).

 

ΑΘΗΝΑ, Του Γιώργου Μακρή

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass