ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ

Εξηγήσεις για την απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού

* Αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων έως και 20% ζητούν φαρμακευτικές εταιρίες

Δημοσίευση: 26 Ιαν 2017 14:50

Δεκτή έγινε από την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η αναφορά του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κατά της απελευθέρωσης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του ελληνικού φαρμακείου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Επιτροπή Αναφορών θα εκδώσει Επιστολή Εξηγήσεων με την οποία θα ζητά από το Υπουργείο Υγείας να εξηγήσει τους λόγους της απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού, ενώ η πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι θα ζητήσει η ίδια προσωπικά να δοθεί γραπτώς η απάντηση.

Στη σχετική συζήτηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τους Έλληνες φαρμακοποιούς εκπροσώπησαν ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κωνσταντίνος Λουράντος, ο γραμματέας του ΠΦΣ, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας, Ιωάννης Μακρυγιάννης και ο νομικός σύμβουλος του ΠΦΣ, Ηλίας Δημητρέλλος.

Στη διαδικασία της συζήτησης, εκτός από τους εκπροσώπους των Ελλήνων φαρμακοποιών, έλαβαν τον λόγο, αποδεχόμενοι τους λόγους που ο κλάδος αντιδρά στη συγκεκριμένη απόφαση της κυβέρνησης, οι ευρωβουλευτές, Νίκος Χουντής (ανεξάρτητος)– ο οποίος έφερε τη σχετική αναφορά στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου – Σοφία Σακοράφα (ανεξάρτητη), Κωνσταντίνα Κούνεβα (ΣΥΡΙΖΑ), Νότης Μαριάς (ανεξάρτητος) και Σωτήρης Ζαριανόπουλος (ΚΚΕ).

Όπως εξηγεί στην «Ε» ο Λαρισαίος γραμματέας του ΠΦΣ, Γιάννης Μακρυγιάννης, η Επιτροπή Αναφορών δεν θα ζητήσει μόνο από την ελληνική κυβέρνηση εξηγήσεις, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους θεσμούς, αφού η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της χώρας και είναι γεγονός ότι αντιδρούσαν στην απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του φαρμακείου τόσο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και η προηγούμενη του Αντώνη Σαμαρά.

Εκείνο που οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών κατέστησαν σαφές στην επιτροπή είναι ότι τα 11.000 φαρμακεία που λειτουργούν διάσπαρτα σε όλη τη χώρα, εξυπηρετούν τη γεωγραφική ιδιομορφία της Ελλάδας, καλύπτοντας απόλυτα τις ανάγκες τόσο των πολιτών όσο και των εκατομμυρίων τουριστών που την επισκέπτονται κάθε καλοκαίρι.

Αναφορικά με το νομικό κομμάτι της απελευθέρωσης του ιδιοκτησιακού, τονίστηκε ότι με την απόφαση της κυβέρνησης καταργούνται όλες οι προδιαγραφές που υπάρχουν μέχρι σήμερα και διασφαλίζουν τη δημόσια υγεία, αλλά υφίστανται και σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον δεν είναι απαραίτητο να λειτουργεί ένα φαρμακείο με υπεύθυνο φαρμακοποιό.

Επισημαίνοντας και παράλληλες πρακτικές των μνημονιακών πολιτικών, όπως η επιβολή των γενόσημων φαρμάκων ή οι μεταβολές στο καθεστώς των ογκολογικών φαρμάκων, ο κ. Μακρυγιάννης, τονίζει ότι επέρχεται η αποσύνθεση και η διάλυση της φαρμακευτικής πολιτικής, προς όφελος μονάχα των ολιγοπωλείων που θα σχηματιστούν και τα οποία έχουν μόνο στόχο το κέρδος σε βάρος του Έλληνα πολίτη.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΜΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΜΕΝΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

Εξελίξεις εν τω μεταξύ προέκυψαν το προηγούμενο διάστημα με την πολιτική των φαρμακευτικών εταιριών για τις τιμές των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), ενώ δεν έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής η διαδικασία διάθεσης των 216 γενικής διάθεσης φαρμακευτικών προϊόντων (ΓΕΔΙΦΑ) που μπορούν από την 1η Ιανουαρίου να πωλούνται και σε χώρους εκτός των φαρμακείων.

Σύμφωνα με τον κ. Μακρυγιάννη, οι εταιρίες που ενδιαφέρονται για την πώληση των ΓΕΔΙΦΑ δεν έχουν προχωρήσει μέχρι στιγμής στην υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών (νέα συσκευασία, ποσότητα φαρμάκου, κλπ.), ώστε να ξεκινήσει η πώλησή τους και εκτός φαρμακείων.

Εκείνο που υπήρξε τις προηγούμενες μέρες είναι η πρωτοβουλία της φαρμακευτικής εταιρίας Reckitt Benckiser να ενημερώσει τους φαρμακοποιούς ότι από την 1η Φεβρουαρίου αυξάνει τις χονδρικές τιμές των ΜΗΣΥΦΑ της έως και 20%. Καλεί μάλιστα τους φαρμακοποιούς να... προλάβουν να αγοράσουν φθηνά για να πωλούν «ακριβά» από την επόμενη εβδομάδα. Τα φάρμακα που διακινεί η συγκεκριμένη εταιρεία είναι ευρείας χρήσης - STREPSILS, NUROFEN, STREPFEN, GAVISCON, μεταξύ άλλων.

Ο κ. Μακρυγιάννης επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποδεικνύει την ορθότητα της άποψης που εξαρχής εξέφρασε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ότι η απελευθέρωση της τιμής των φαρμάκων θα οδηγήσει έως και σε πενταπλασιασμό της τιμής τους, ενώ καταδεικνύεται και η πρόθεση των εταιριών που στοχεύουν αποκλειστικά στο κέρδος, καθώς παράλληλα επιδιώκουν και τη μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών.

Σχετικά τέλος με την προσφυγή των φαρμακοποιών στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των ρυθμίσεων για το ασφαλιστικό τους καθεστώς, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας τονίζει ότι ο φαρμακευτικός είναι ο μόνος κλάδος που προπληρώνει τη συνδρομή του, ενώ διακινεί διατιμημένα προϊόντα, με αποτέλεσμα η υποκλοπή φορολογητέας ύλης να είναι… 0%.

Σύμφωνα με τον κ. Μακρυγιάννη, πρόκειται για παράνομες και αντισυνταγματικές ρυθμίσεις που τιμωρούν έναν φερέγγυο κλάδο.

Οι φαρμακοποιοί ζητούν να ισχύσει διαφορετικός φορολογικός συντελεστής για τον κλάδο, προκειμένου να υπάρξει δικαιοσύνη.

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass