ΘΡΑΥΣΗ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΙΩΣΕΙΣ ΕΝΩ ΑΔΕΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ

Κατά εκατοντάδες οι Λαρισαίοι στα νοσοκομεία με γρίπη

Δημοσίευση: 05 Ιαν 2017 14:20

Κατά εκατοντάδες συρρέουν τις τελευταίες μέρες στα νοσοκομεία της πόλης οι Λαρισαίοι – θύματα της εποχικής γρίπης που έχει πλέον λάβει διαστάσεις επιδημίας, όπως επισημαίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Η έξαρση των κρουσμάτων έχει πολλαπλασιάσει τις επισκέψεις ασθενών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών αναγκάζοντας τη διοίκηση των νοσοκομείων να ανοίξει και τη Μονάδα Λοιμωδών Νοσημάτων καθώς παρουσιάζεται έλλειψη κρεβατιών.

Η πλειοψηφία των περιπτώσεων που σπεύδουν στα νοσοκομεία είναι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας που πέρα από τα συνήθη φαινόμενα της γρίπης ταλαιπωρούνται και από συμπτώματα γαστρεντερίτιδας.

Την ίδια στιγμή, στα φαρμακεία της Λάρισας, ιδιαίτερα από την περασμένη Δευτέρα, καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης βασικών αναλγητικών, αντιβηχικών και αντιβιοτικών, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται έλλειψη που με δυσκολία καλύπτουν και οι φαρμακαποθήκες.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα χαρακτηρίζεται παροδικό, καθώς λόγω των αργιών που προηγήθηκαν δεν λειτούργησαν κάποιες μέρες οι μεταφορικές εταιρίες.

Πάντως, έμπειροι φαρμακοποιοί της πόλης δεν θυμούνται ανάλογη ζήτηση τα προηγούμενα χρόνια, ενώ αναφέρονται περιπτώσεις όπου το ένα μέλος πενταμελούς οικογένειας έσπευσε να προμηθευτεί φάρμακα για τα υπόλοιπα τέσσερα μέλη που οικουρούσαν χτυπημένοι από τη γρίπη!

ΤΕΤΡΑΚΟΣΙΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΦΗΜΕΡΙΑ

Το στίγμα της κατάστασης που επικρατεί από τις αρχές της εβδομάδας στο Πανεπιστημιακό και το Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας καταδεικνύει χθεσινή ανακοίνωση του διοικητή των δύο μονάδων, Παναγιώτη Νάνου.

Σύμφωνα με τον κ. Νάνο, «από τις μέρες των Χριστουγέννων και μετά παρατηρείται αυξημένη προσέλευση ασθενών με γριπώδη συνδρομή, γαστρεντερίτιδα, ιώσεις, κλπ, στα Τμήματα Επειγόντων.

Οι επισκέψεις στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας ανέρχονται κατά μέσο όρο στις 400 σε κάθε εφημερία. Από αυτές τις επισκέψεις την τελευταία εφημερία (2/1) έγιναν 62 εισαγωγές γεγονός που δημιούργησε την ανάγκη να ανοίξει η Μονάδα Λοιμώξεων του Πανεπιστημιακού, για να καλυφθούν οι ανάγκες νοσηλείας. Τα περιστατικά αυτά δεν είναι επιβεβαιωμένα για τον ιό της γρίπης, δεδομένου ότι δεν έχουμε τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων.

Τέλος, στις ημέρες εορτών και αργιών, έχουμε αύξηση των επισκέψεων στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και των εισαγωγών, δεδομένου ότι τα ιδιωτικά ιατρεία είναι κλειστά, γεγονός που επιβαρύνει τα νοσοκομεία που εφημερεύουν και σε κάθε περίπτωση είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες των ασθενών».

Αντίστοιχη εικόνα με την εφημερία στο ΠΓΝΛ την περασμένη Δευτέρα, παρουσιάστηκαν τόσο στην εφημερία του ΓΝΛ την Τρίτη 3 Ιανουαρίου, όσο και σε αυτή της χθεσινής μέρας, επίσης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΕΛΠΝΟ

Εν τω μεταξύ, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), αναφέρει ότι «η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση.

Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη.

Στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται κατά τους χειμερινούς μήνες (από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο).

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, κάθε χρόνο, αλλά μπορεί να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου γρίπης.

Με βάση τα δεδομένα των τελευταίων περιόδων εποχικής γρίπης στη χώρα μας, φαίνεται ότι η επιδημιολογία του νοσήματος, μετά την πανδημία του 2009, έχει πλέον αποκτήσει τα χαρακτηριστικά της συνήθους εποχικής έξαρσης, και ειδικότερα:

α) το επιδημικό κύμα συμβαίνει μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου,

β) η κορύφωση της δραστηριότητας συμβαίνει μεταξύ Φεβρουαρίου-Μαρτίου,

γ) κυκλοφορούν σε μεγαλύτερο ή μικρότερο ποσοστό όλα τα στελέχη γρίπης [Α(Η1Ν1)pdm09, Α(Η3Ν2) και Β],

δ) τα σοβαρά κρούσματα γρίπης που χρειάζονται νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ., οφείλονται ακόμα κατά κύριο λόγο στο πανδημικό στέλεχος Α(Η1Ν1)pdm09.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει ότι κατά την περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας του ιού της γρίπης συστήνεται η έγκαιρη χορήγηση αντι-ιικών σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία, κυρίως στα άτομα με παράγοντες κινδύνου για επιπλοκές από τη γρίπη, ανεξαρτήτως του ιστορικού εμβολιασμού, χωρίς να είναι αναγκαία η εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης.

Αναφορικά τώρα με τα στοιχεία της περσινής περιόδου έξαρσης της εποχικής γρίπης, στην Ελλάδα καταγράφηκαν 197 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, εκ των οποίων οι 172 αφορούσαν σε κρούσματα που χρειάστηκαν νοσηλεία στη Μ.Ε.Θ και 25 σε κρούσματα που δεν νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ. Επρόκειτο για 122 άνδρες και 75 γυναίκες, ηλικίας από 1 έως 96 έτη (διάμεση ηλικία 61 έτη). Σε 193 (98%) κρούσματα απομονώθηκε ιός γρίπης τύπου Α, και σε 45 (2%) ιός γρίπης τύπου Β. Υποτυποποιήθηκαν τα 173 από τα 193 στελέχη γρίπης τύπου Α που απομονώθηκαν από τα προαναφερθέντα κρούσματα, και εξ΄ αυτών 170 (98,3%) ανήκαν στον υπότυπο Α (Η1Ν1)pdm09 και 3 (1,7%) στον υπότυπο Α(Η3Ν2). Τα 166 (84,3%) από τα 197 συνολικά κρούσματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη.

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass