ΝΕΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ Ο ΕΟΠΥΥ ΣΕ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ, ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ, ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΥΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ

«Όμηροι» γονείς και παιδιά της ειδικής αγωγής

* Αρνούνται να τις υπογράψουν οι Λαρισαίοι επαγγελματίες * Μέχρι 15 Ιανουαρίου 2017, η κατάθεση αποδείξεων για αποζημίωση συνεδριών του Δεκεμβρίου, με το παλιό ασφαλιστικό σύστημα

Δημοσίευση: 05 Ιαν 2017 14:51

Κύμα αντιδράσεων έχει ξεσπάσει κατά του ΕΟΠΥΥ, στη Λάρισα (και όχι μόνο), από λογοθεραπευτές και εργοθεραπευτές, εξ αιτίας των νέων συμβάσεων, που αναγκάζει ο ασφαλιστικός φορέας να συνάψουν οι επιστήμονες του κλάδου, προκειμένου να έχουν το δικαίωμα οικονομικής κάλυψης των υπηρεσιών τους, από τους ασφαλισμένους, γονείς δηλαδή παιδιών με ειδικές ανάγκες.

Σε κοινή συνέλευση που πραγματοποίησαν στη Λάρισα, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, λογοπαιδικοί και φυσιοθεραπευτές, αποφάσισαν να μην συνάψουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, και είναι κάθετα αρνητικοί στο νέο ασφαλιστικό καθεστώς, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι: «οδηγεί στην υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, αφού βάζει όρια στις ανάγκες που έχουν τα παιδιά. Αναδιαρθρώνει τα ποσά αποζημίωσης για τις θεραπείες, κοινά για κάθε περίπτωση παιδιού, χωρίς να διαχωρίζει τις πραγματικές τους ανάγκες, τη μοναδικότητα και την ιδιαιτερότητα της κάθε περίπτωσής τους. Υποχρεώνει στη χρήση ηλεκτρονικού συστήματος και πλαφόν στις συνεδρίες το οποίο δεν θα επιτρέπει στους θεραπευτές να διαμορφώνουν τα θεραπευτικά προγράμματα των παιδιών όπως πρέπει, αλλά θα επιβάλλεται να διαμορφώνονται όπως «βγαίνει» το πλαφόν.

Υποβιβάζει τους θεραπευτές, με άμεσο αντίκτυπο στους γονείς και στα παιδιά…».

Η εν λόγω σύμβαση, σύμφωνα με τους εκπροσώπους τους κλάδου, «το μόνο που θα επιφέρει είναι γονείς και παιδιά χωρίς υποστήριξη, εργαζόμενους στην ανεργία και για πολλοστή φορά επιχειρήσεις με λουκέτα».

Το κύμα αντιδράσεων, έχει ξεσπάσει σε όλη τη χώρα, με τους επαγγελματίες του κλάδου της ειδικής αγωγής να μιλούν για κινητοποιήσεις και να ζητούν άμεση συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, κ. Παύλο Πολάκη.

Σημειώνουμε ότι οι εκπρόσωποι όλων των συλλόγων των λογοθεραπευτών, κατήγγειλαν την πρωτοβουλία του ΕΟΠΥΥ για τη σύναψη των νέων συμβάσεων και τόνισαν ότι «παρουσιάζουν σοβαρότατα προβλήματα και ελλείψεις, ελλιπή νομική τεκμηρίωση, ανακρίβειες και ελλείψεις ως προς τις παρεχόμενες υπηρεσίες, τους επαγγελματικούς κλάδους της "ειδικής αγωγής", το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο κ.ο.κ., μεροληπτεί δε μονομερώς και υπερβολικά, υπέρ του ΕΟΠΥΥ».

Οι λογοθεραπευτές αντέδρασαν και στην επιβολή claw back στον κλάδο, και επεσήμαναν τον κίνδυνο οι ασθενείς να βρεθούν με τη νέα χρονιά χωρίς κάλυψη της δαπάνης για υπηρεσίες ειδικής αγωγής και ζήτησαν τρίμηνη διαβούλευση για τη σύναψη των συμβάσεων.

Ζήτησαν παράταση του ισχύοντος καθεστώτος κάλυψης δαπανών “Ειδικής Αγωγής” για τους ασφαλισμένους, ελάχιστης διάρκειας 3μήνου, στο οποίο να δοθεί η ευκαιρία να διαπραγματευτούν επί των νέων συμβάσεων αλλά μέχρι σήμερα δεν έγινε δεκτή.

ΠΑΡΑΤΑΣΗ 15 ΗΜΕΡΩΝ

Εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ δόθηκε μια παράταση 15 ημερών και συγκεκριμένα, η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Σας ενημερώνουμε ότι ο Οργανισμός, με την στρατηγική επιλογή της σύναψης συμβάσεων με τους παρόχους για Θεραπείες Ειδικής Αγωγής και Οπτικών Ειδών, όπως προβλέπονται στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας, υλοποιεί νέες διαδικασίες και αναπροσαρμόζει τη σχέση της Υπηρεσίας τόσο

με τους δικαιούχους των παροχών, όσο και με τους προμηθευτές.

Σε συνέχεια της από 2/1/2017, απόφασης με αρ.3 της 330 συνεδρίασης του ΔΣ και επειδή η υλοποίηση των ανωτέρω βρίσκεται σε εξέλιξη, σας ενημερώνουμε ότι η απόδοση της δαπάνης για Θεραπείες

Ειδικής Αγωγής και Οπτικά Είδη θα γίνεται σύμφωνα με την ισχύουσα διαδικασία, στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ καθώς και στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, εφόσον τα σχετικά παραπεμπτικά

και γνωματεύσεις έχουν εκδοθεί έως και την 31η Δεκεμβρίου 2016 και βρίσκονται σε ισχύ.

Για όσα παραπεμπτικά και γνωματεύσεις εκδοθούν από 1 έως και 15 Ιανουαρίου 2017, θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία με τα ισχύοντα για το 2016. Οι εκτελέσεις γνωματεύσεων που θα πραγματοποιηθούν μετά τις 16 Ιανουαρίου 2017, καθώς και η υποβολή των δαπανών αυτών, θα διενεργείται μόνο μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών υποβολών και μόνο από συμβεβλημένους παρόχους και όχι από τους ασφαλισμένους (θα ακολουθήσουν νέες οδηγίες).

Η απόδοση της προβλεπόμενης δαπάνης θα γίνεται προς τους συμβεβλημένους παρόχους, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στη σύμβαση και τις σχετικές εγκυκλίους του Οργανισμού, οι οποίες θα εκδοθούν για τον σκοπό αυτό».

ΑΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Σε χθεσινή ανακοίνωση συλλόγων και σωματείων επαγγελματιών - επιστημόνων και νομικών προσώπων που παρέχουν υπηρεσίες Ειδικής Αγωγής, αναφέρουν: «Συνεδριάσαμε οι παρακάτω Σύλλογοι Ειδικής Αγωγής: Πανελλήνιος Σύλλογος Λογοπεδικών-Λογοθεραπευτών (Π.Σ.Λ.)

Σύλλογος Επιστημόνων Λογοπαθολόγων- Λογοθεραπευτών Ελλάδος (Σ.Ε.Λ.Λ.Ε.), Πανελλήνιος Σύλλογος Λογοθεραπευτών- Ειδικών Παιδαγωγών (Π.Ε.), Σωματείο Λογοθεραπευτών-Λογοπεδικών Ελλάδος (Σ.Λ.Λ.Ε.), Επιστημονικός Σύλλογος Λογοθεραπευτών-Λογοπαιδαγωγών Ελλάδος (Ε.Σ.Λ.Λ.Ε.), Πανελλήνιο Σωματείο Ιδιοκτητών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Ψυχικής Υγείας για Παιδιά, Εφήβους και Οικογένειες, Σύλλογος Ελλήνων Εργοθεραπευτών,

Και συναποφασίσαμε τα κάτωθι:

Την άρνηση της απεχθούς σύναψης συμβάσεως που προτάθηκε από τον ΕΟΠΥΥ στις 23/12/2016, η οποία υποβιβάζει τις Επιστήμες που ασχολούνται με την Ειδική Αγωγή (Λογοθεραπευτές, Εργοθεραπευτές, Ειδικούς Παιδαγωγούς, Ψυχολόγους) και οδηγεί στην εξαθλίωση και στον αφανισμό των Θεραπευτών με άμεσο αντίκτυπο στους ίδιους τους ασφαλισμένους και στα παιδιά αυτών!

Άμεση συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, κ. Παύλο Πολάκη!

Οργάνωση κινητοποιήσεων για τη διεκδίκηση αξιοπρεπών παροχών υπηρεσίας και συνθηκών εργασίας!

Ζητούμε τη συμπαράσταση των Γονέων, των Συλλόγων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ) και των υπόλοιπων Επαγγελματικών Κλάδων που πλήττονται από τις πολιτικές του Υπουργείου Υγείας».

Εξάλλου, σε πρόσφατη επίσης ανακοίνωσή τους, αναφορικά με τις νέες συμβάσεις, κατήγγειλαν μεταξύ άλλων: «τη μεθόδευση του ΕΟΠΥΥ και του Υπουργείου Υγείας σε σχέση με την παροχή των υπηρεσιών αυτών.

Ο ΕΟΠΥΥ, μας κάλεσε στις 22/12/16 σε προσχηματική διαπραγμάτευση και κατ’όνομα «δημόσια διαβούλευση»- συνολικής διάρκειας 4 ημερών συμπεριλαμβανομένων 3 αργιών- για τη κατάρτιση συμβάσεων με τους παρόχους υπηρεσιών «Ειδικής Αγωγής»- δηλαδή με εμάς- μέχρι τις 30/12/16 .Η προτεινόμενη σύμβαση παρουσιάζει σοβαρότατα προβλήματα και ελλείψεις, με ελλιπή νομική τεκμηρίωση, βρίθει ανακριβειών και ελλείψεων ως προς τις υπηρεσίες, τους επαγγελματικούς κλάδους, το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο κ.ο.κ., μεροληπτεί δε μονομερώς και υπερβολικά υπέρ του ΕΟΠΥΥ .

Ταυτόχρονα, στο Ν.4447/2016
ΦΕΚ Α’ 241/23.12.2016
- Άρθρο 34 διατυπώνονται οι προϋποθέσεις για οριζόντια περικοπή της δαπάνης για την Ειδική Αγωγή. Όταν η πραγματικά απαιτούμενη δαπάνη ξεπερνά την προβλεπόμενη, θα εφαρμόζεται οριζόντια περικοπή– κοινώς επονομαζόμενη “ κόφτης”, το δε ποσό που λείπει θα αφαιρείται από τις αμοιβές των παρόχων υπηρεσιών, δηλ από εμάς - “claw back”-.

Ως επαγγελματίες που σεβόμαστε στοιχειωδώς την επιστήμη και το επάγγελμά μας, δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε σε σύναψη συμβάσεων με αυτά τα δεδομένα.

Δεδομένου ότι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ- χρήστες των υπηρεσιών Ειδικής Αγωγής ( γονείς και παιδιά) κινδυνεύουν να βρεθούν από 1/1/2017 χωρίς κάλυψη της δαπάνης για τις υπηρεσίες αυτές.

Δεδομένου ότι επιχειρείται οριζόντια περικοπή της δαπάνης για την Ειδική Αγωγή.

Δεδομένου ότι επιδιώκουμε, παρόλα αυτά, να αρχίσει μια ουσιαστική διαπραγμάτευση και να συμβάλλουμε στη βελτίωση του πλαισίου παροχής υπηρεσιών Ειδικής Αγωγής.

Καλούμε το Υπουργείο Υγείας να επανεξετάσει σοβαρά το καθεστώς χρηματοδότησης των δαπανών “Ειδικής Αγωγής” όπως ορίζεται στο Ν 4447/2016.

Καλούμε τους γονείς και τις οικογένειες που μας έχουν επιλέξει και χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες μας να στηρίξουν την προσπάθειά μας για βιώσιμες, ωφέλιμες για τους ίδιους και δίκαιες λύσεις στον χώρο της “Ειδικής Αγωγής” και τέλος καλούμε όλους τους συναδέλφους, ιδιοκτήτες και εργαζόμενους στους περίπου 2000 χώρους και δομές παροχής υπηρεσιών “Ειδικής Αγωγής“ να συνταχθούν μαζί μας για να πετύχουμε βιώσιμες και δίκαιες λύσεις στον χώρο της “Ειδικής Αγωγής”».

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass