ΣΕ ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ Η ΜΟΝΑΔΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Οικογενειακός προγραμματισμός στο ΠΕΔΥ

Δημοσίευση: 23 Σεπ 2016 12:33

Τμήματα Οικογενειακού Προγραμματισμού και Σταθμών Προστασίας Μάνας Παιδιού και Εφήβου ξεκινούν τη λειτουργία τους στο ΠΕΔΥ της Λάρισας από την προσεχή Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται για τη συμμετοχή του ΠΕΔΥ σε πιλοτικό πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας, καθώς είναι το ένα από τα συνολικά επτά ΠΕΔΥ στα οποία εφαρμόζεται.

Η υλοποίηση του προγράμματος κατέστη εφικτή μέσω της συνεργασίας του διευθυντή της μονάδας, Βαγγέλη Γραντζή με τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Νέστορα Αντωνίου.

Τα τμήματα θα λειτουργήσουν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους στον 4ο όροφο του ΠΕΔΥ της Λάρισας (Ρούσβελτ 4) και θα περιλαμβάνουν αντίστοιχα λήψεις Pap test, γυναικολογική εξέταση, ψυχοπροφυλακτική (ανώδυνο τοκετό), ενημέρωση για θέματα αντισύλληψης και παιδιατρική εξέταση, εμβολιασμούς ατομικά δελτία υγείας, προληπτικό έλεγχο παιδιών και εφήβων.

Για πληροφορίες οι ασφαλισμένοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 2410 -534.728 & 729 και 2410 - 532.671.

Το πρόγραμμα θα υποστηρίξουν μία παιδίατρος, ένας γυναικολόγος, μία επισκέπτρια υγείας και μία μαία. Παράλληλα, τις υπηρεσίες τους θα προσφέρουν ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.

Στον 4ο όροφο του ΠΕΔΥ έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα γραφεία επισκεπτών – μαιών, ιατρείου παιδιάτρου, αίθουσα ψυχοπροφυλακτικής και γυναικολόγου – εξεταστήριο με διαχωριστικό και αίθουσα λήψης pap –test.

Η λειτουργία των παραπάνω τμημάτων θα είναι πρωινή (8.00 – 14.00) με προοπτική να λειτουργήσει και απογευματινό ωράριο. Η παιδίατρος θα απασχολείται τρεις φορές την εβδομάδα (Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή) και ο γυναικολόγος δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Πέμπτη).

Στα συγκεκριμένα τμήματα θα γίνονται όλες οι κλινικές πράξεις εκτός από τη λήψη βιοψιών, τη λήψη HPV, test DNA, τον καυτηριασμό κονδυλωμάτων γεννητικών οργάνων και την τοποθέτηση κολπικών σπειραμάτων που θα αρχίσουν μετά την προμήθεια των απαραίτητων υλικών.

Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Όπως προκύπτει από την εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, σκοπός του συγκεκριμένου πιλοτικού προγράμματος είναι :

- Ο σχεδιασμός, συντονισμός, οργάνωση και υλοποίηση δράσεων και λειτουργιών για την ανάπτυξη του θεσμού του Οικογενειακού Προγραμματισμού και Φροντίδας Μητέρας και Παιδιού

- Η ανάπτυξη διαλόγου και διαβούλευσης σε επιστημονικό και οργανωτικό επίπεδο

- Η μελέτη και διαμόρφωση των εντύπων των εξυπηρετούμενων πολιτών, του πλαισίου συλλογής και επεξεργασίας στατιστικών στοιχείων, καθώς και διοικητικών διαδικασιών εξυπηρέτησης των πολιτών

- Η διαμόρφωση του περιεχομένου των παρεχόμενων υπηρεσιών, καθώς και των διαδικασιών παραπομπής

- Η επιστημονική και λειτουργική διασύνδεση, καθώς και η ανάπτυξη συνεργασίας με άλλους φορείς που λειτουργούν στην κοινότητα

- Η ανάπτυξη και επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού που στελεχώνει τα τμήματα

-Η διαμόρφωση κατάλληλου υλικού αγωγής υγείας, επιμόρφωσης, ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και επιμόρφωσης

-Η οργάνωση επιμορφωτικών προγραμμάτων και σεμιναρίων για την κατάρτιση των επαγγελματιών υγείας

- Η κατάθεση προτάσεων για την ανάπτυξη προγραμμάτων σχετικά με τους θεσμούς.

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass