Συντομες πολιτιστικές ειδήσεις

Δημοσίευση: 01 Οκτ 2024 11:45

Προγράμματα για παιδιά στον «Κων. Κούμα»

*ΤΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΑΡΙΣΑΣ *ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΧΘΕΣ
ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας «Κων/νος Κούμας» οργανώνει, για ακόμα μια χρονιά, εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και εφήβους και θα υλοποιούνται στο παιδικό τμήμα της Βιβλιοθήκης τις Δευτέρες το απόγευμα.

Τα εργαστήρια έχουν ως στόχο μέσα από τη βιωματική μάθηση, σε συνδυασμό με τη διασκέδαση, να ενεργοποιήσουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα των παιδιών. Με αυτό τον τρόπο προάγουν τη φιλαναγνωσία και την ανακαλυπτική μάθηση με έμφαση στην άμεση και ενεργό συμμετοχή τους.
Χθες το απόγευμα έγινε το εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής με υπεύθυνη την εκπαιδευτικό κα. Κωνσταντίνα Νικοπούλου για παιδιά Ε’ και ΣΤ’ τάξης Δημοτικού.
Τα προγράμματα που θα υλοποιηθούν το σχολικό έτος 2024 -2025 είναι:
-Θεατρικό Παιχνίδι για παιδιά Α’ & Β’ τάξης Δημοτικού.
-Δημιουργική Γραφή για παιδιά Ε’ & ΣΤ’ τάξης Δημοτικού.
-Εκπαιδευτική Ρομποτική για παιδιά όλων των τάξεων του Δημοτικού.
-Λέσχη Ανάγνωσης Εφήβων για παιδιά Γυμνασίου & Λυκείου.
Συγκεκριμένα:
-Θεατρικό Παιχνίδι με υπεύθυνη την εκπαιδευτικό κα. Βασιλική Ντάβαρη, για παιδιά Α’ & Β’ τάξης Δημοτικού.
Ημερομηνία έναρξης 14 Οκτωβρίου 2024 και ώρα 17:30.
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων 16 παιδιά.
-Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Ρομποτικής με υπεύθυνη την εκπαιδευτικό κ. Δέσποινα Μπαντή.
Ημερομηνία έναρξης για την Α’, Β’, Γ’ στις 7 Οκτωβρίου και 21 Οκτωβρίου 2024 για την Δ’, Ε’, ΣΤ’ Δημοτικού.
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων 10 παιδιά ανά τμήμα.
-Λέσχη Ανάγνωσης Εφήβων με υπεύθυνη την εκπαιδευτικό κα. Ειρήνη Κολλάτου για παιδιά Γυμνασίου & Λυκείου.
Ημερομηνία έναρξης 14 Οκτωβρίου 2024.
Η ώρα των συναντήσεων θα διαμορφωθεί από τα μέλη της λέσχης.
Όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι χωρίς κόστος και οι γονείς – κηδεμόνες μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο 2410-531973.
Για όλα τα προγράμματα θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

 

Εκμάθηση χορών
και χορωδία

ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ ΛΑΡΙΣΗΣ

Η ενορία του Αγίου Νικολάου Λαρίσης, με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Αθανάσιο Μαραγκοζάκη, δημιούργησε από πέρυσι Τμήμα Παραδοσιακών Χορών και με σχετική ανακοίνωση «σας προσκαλεί και φέτος να συμμετέχετε κι εσείς στον κύκλο του χορού!
Καλούμε όσα παιδιά επιθυμούν, να πλαισιώσουν το τμήμα εκμάθησης Παραδοσιακών χορών της ενορίας μας, κάθε Σάββατο πρωί και ώρα 11:00, στον φιλόξενο χώρο της «ΚΑΤΑΚΟΜΒΗΣ», να γνωριστούμε, να εκφραστούμε και να χορέψουμε στους ρυθμούς της πλούσιας παραδοσιακής μας μουσικής.
Οι παραδοσιακοί χοροί αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα και ζωντανότερα στοιχεία του λαϊκού μας πολιτισμού, ο οποίος δείχνει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο την ιδιομορφία αλλά και την ιδιοφυΐα ενός λαού.
Με τη διδασκαλία των παραδοσιακών χορών ερχόμαστε σε επαφή με τα ήθη και τα έθιμα των προγόνων μας και γινόμαστε κάτοχοι των ιστορικών, παιδαγωγικών και αισθητικών αξιών και συμβάλλουμε στη διατήρηση και τη διαιώνιση της λαϊκής μας παράδοσης».
Επίσης ανακοινώθηκε πως «Από την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024, στις 6 το απόγευμα, στο φιλόξενο χώρο της «Κατακόμβης» του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Λαρίσης, θα ξεκινήσουν και για φέτος τα μαθήματα της παιδικής και νεανικής χορωδίας. Έμπειροι καθηγητές μουσικής διδάσκουν στα παιδιά κλασική μουσική και όμορφα τραγούδια, με επικεφαλής την καθηγήτρια Μονωδίας και Θεωρητικών κα Αλεξάνδρα Ντόβα-Οικονόμου.
Απευθύνεται θερμή παράκληση σε όλους τους γονείς να ανταποκριθούν στην πρόσκληση του Ιερού Ναού και να στείλουν τα παιδιά τους, ώστε να στελεχώσουν και να κοσμήσουν με την παρουσία και τις γλυκύτατες φωνές τους τη χορωδία της ενορίας μας».

 

 

Παρουσιάζεται το ποιητικό έργο της Ευαγγελίας Δαμουλή

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΓΩΝΙΑ

Το ποιητικό έργο της Ευαγγελίας Δαμουλή θα παρουσιαστεί σήμερα Τρίτη 1 Οκτωβρίου στις 19.30 στη Λογοτεχνική Γωνία. Στην εκδήλωση που διοργανώνει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Λαρισαίων για τον ποιητικό λόγο της δόκτορος του Ιονίου Πανεπιστημίου, φιλολόγου, συγγραφέως και ποιήτριας θα μιλήσουν ο δημοσιογράφος Λάμπρος Αναγνωστόπουλος, ο δικηγόρος Αντώνης Ψάλτης και η ποιήτρια. Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο εκπρόσωπος του Δήμου Λαρισαίων και ο κ. Σωτήρης Παστάκας, ψυχίατρος-ποιητής.
Τον συντονισμό θα έχει η ραδιοφωνική παραγωγός Μαργαρίτα Θεοχάρη.
Η Ευαγγελία Ιωάννου Δαμουλή γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στη Γαλλία στα Πανεπιστήμια της Προβηγκίας (Aix-Marseille I), Σορβόννης (Paris IV), και Νέας Σορβόννης (Paris III). Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και διορίστηκε ως φιλόλογος στη Δημόσια Μέση Εκπαίδευση όπου δίδαξε, σε πολλά σχολεία της περιφέρειας και της Αθήνας.
Το 2008, αναγορεύτηκε με άριστα Διδάκτωρ Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου (Κέρκυρα). Δίδαξε Νέα Ελληνική Λογοτεχνία και Γαλλική Γλώσσα στο Τμήμα Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα.

 

 

Απογευματινό των Φίλων Συμφωνικής Λάρισας

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ

Το καθιερωμένο ετήσιο απογευματινό ραντεβού δίνει κι εφέτος ο Σύλλογος Φίλων Συμφωνικής Ορχήστρας Λάρισας. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου με αφορμή την έναρξη της νέας καλλιτεχνικής χρονιάς και με σκοπό τη στήριξη της ορχήστρας διοργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 6 Οκτωβρίου και ώρα 7 μ.μ. στην αίθουσα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας.
Τιμώντας την επέτειο των 120 χρόνων του Μακεδονικού Αγώνα η φετινή συνάντηση θα είναι μια «Αναπόληση της Πηνελόπης Δέλτα» που ύμνησε τον Μακεδονικό Αγώνα. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «Με σεβασμό θα ανασύρουμε από το «συρτάρι της ιστορίας» στιγμές από τον ιδιωτικό και δημόσιο βίο της μεγάλης συγγραφέως και γυναίκας , κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη μεγάλη προσφοράς της στη Μακεδονία και στην Ελλάδα».
Στην Πηνελόπη Δέλτα θα αναφερθεί η πρόεδρος του Συλλόγου Νέλλη Βασβατέκη. Απαγγέλλει ο πολιτικός μηχανικός Μιχάλης Παληός.
Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί με μουσική από τη «Βαλκανική Λιτανεία» του Μίκη Θεοδωράκη. Στο πιάνο ο μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας Χρήστος Κτιστάκης και στο κλαρινέτο το μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας Μιχάλης Σαμπάνης. Τραγουδούν η σοπράνο Ελένη Μιχαλέ και ο βαρύτονος Χρήστος Ζαχαρίας.
Θα ακολουθήσει δεξίωση, με εδέσματα, προσφορά των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Φίλων της Συμφωνικής Ορχήστρας. Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί εκ νέου η κλήρωση του πίνακα ζωγραφικής που διέθεσε στο σύλλογο η καλλιτέχνις κ. Ελευθερία Δεληπάσχου για την ενίσχυση της ορχήστρας.
Την ίδια μέρα, στο φουαγιέ του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, από τις 6 μ.μ. έως 6.30 μ.μ. θα έχουν τη δυνατότητα τα ήδη εγγεγραμμένα μέλη να πραγματοποιήσουν την επανεγγραφή τους, καθώς και νέα μέλη την εγγραφή τους στο σύλλογο. Το ποσό της εισόδου των 5 ευρώ θα διατεθεί για τις ανάγκες της ορχήστρας.

 

 

Πανελλήνιο Αντάμωμα Πελοποννησιακών Συλλόγων

ΣΤΙΣ 12 ΚΑΙ 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Ο Σύνδεσμος Πελοποννησίων Ν. Λάρισας «Ο Μωριάς», στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 115 χρόνια παρουσίας του στη Λάρισα, διοργανώνει Πανελλήνιο Αντάμωμα Πελοποννησιακών Συλλόγων στις 12 και 13 Οκτωβρίου 2024. Θα συμμετάσχουν συνολικά 20 σύλλογοι με περίπου 250 μέλη. Το αντάμωμα θα ξεκινήσει το Σάββατο 12 Οκτωβρίου στις 7 μ.μ. στο αμφιθέατρο της Πινακοθήκης - Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα όπου τα χορευτικά των συλλόγων θα χορέψουν παραδοσιακούς χορούς της Πελοποννήσου με ζωντανή μουσική και τραγούδι από την ορχήστρα του Μωραΐτη τραγουδιστή Παναγιώτη Λάλεζα (Η είσοδος είναι ελεύθερη).
Η εκδήλωση γίνεται με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Λαρισαίων και την ευγενική υποστήριξη της δημοτικής Πινακοθήκης – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass