Η Λάρισα τιμά ένα παγκόσμιο τέκνο της

 Εγκαινιάστηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη της πόλης η μεγάλη έκθεση προς τιμήν του Φιλόλαου Τλούπα  Η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα αγοράσει τον ανδριάντα του Γεωργάκη Ολύμπιου που θα τοποθετηθεί στον δημόσιο χώρο

Δημοσίευση: 29 Σεπ 2024 12:01

Μια άκρως σημαντική στιγμή έζησε χθες το βράδυ η πόλη της Λάρισας, εκπληρώνοντας ένα ιστορικό χρέος της. Στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα τελέστηκαν τα εγκαίνια της μεγάλης έκθεσης προς τιμήν του Λαρισαίου και συνάμα πολίτη του κόσμου Φιλόλαου Τλούπα. Η Λάρισα με ένα πλούσιο πλέγμα εκδηλώσεων που ξεκίνησαν πέρυσι και κορυφώθηκαν χθες τιμά τα 100 χρόνια από τη γέννηση του διεθνούς εμβέλειας καλλιτέχνη. Μάλιστα, στα χθεσινά εγκαίνια ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας έκανε γνωστό πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα αγοράσει τον ανδριάντα του Γεωργάκη Ολύμπιου από την γκαλερί Παπαδόπουλου, ο οποίος έπειτα θα τοποθετηθεί στον δημόσιο χώρο της πόλης.

Στη χθεσινή τελετή των εγκαινίων χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Λαρισαίων και πρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας κ. Θανάσης Μαμάκος, που σημείωσε ότι: «Στόχος της παρούσας Δημοτικής Αρχής είναι να ενισχυθεί ο δεσμός Πινακοθήκης και πόλης με δράσεις εξωστρέφειας, συνέργειες και συνεργασίες», ενώ έκλεισε ευχαριστώντας όλους όσοι ενεπλάκησαν ώστε η έκθεση αυτή να πραγματωθεί.
Με τη σειρά του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Χρήστος Κέλλας συνεχάρη και ευχαρίστησε τον Δήμο Λαρισαίων, τη Δημοτική Πινακοθήκη και την οικογένεια του Φιλόλαου Τλούπα που έκαναν αυτήν τη σπουδαία έκθεση πραγματικότητα.
Τον κύκλο των χαιρετισμών έκλεισε ο κ. Δημήτρης Κουρέτας που έκανε γνωστή την αγορά του ανδριάντα του Γεωργάκη Ολύμπιου.
Η αντιπρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας κ. Κατερίνα Κόσσυβα, αφού ανέφερε ότι η ημέρα είναι ημέρα συγκίνησης και χαράς, ανέφερε ότι «ο Φιλόλαος δεν είναι απλά ένα γλύπτης, είναι ένας καλλιτέχνης που άφησε το αποτύπωμά του στην ιστορία της τέχνης και του πολιτισμού». Σε άλλο δε σημείο η κ. Κόσσυβα τόνισε ότι ως Πινακοθήκη: «…Η πόλη που γέννησε τον Φιλόλαο να αποτελέσει μια πρότυπη πόλη στον τομέα της αισθητικής και της κουλτούρας της τέχνης. Πιστεύουμε πως αυτή είναι η καλύτερη τιμή για τον μεγάλο μας γλύπτη».
Ακολούθως, ο επιμελητής της έκθεσης, καλλιτεχνικός υπεύθυνος του έτους Φιλόλαου Τλούπα και των προς τιμήν εκδηλώσεών του, κ. Ανδρέας Γιαννούτσος, ανέφερε ότι: «Η Λάρισα απόψε τιμά μια παγκόσμια προσωπικότητα και έναν κορυφαία σημαντικό σύγχρονο γλυπτής της διασποράς μας, τον Φιλόλαο, που η γενέτειρα πόλη του, η Λάρισα, φέτος του αφιερώνει σειρά τιμητικών εκδηλώσεων».
Η κ. Θεοφανώ Σακελλαρίου, μέλος της ομάδας «Φίλοι του Φιλόλαου» και άνθρωπος του στενού περιβάλλοντος του Φιλόλαου Τλούπα, αφού αναφέρθηκε στο «περιπετειώδες ταξίδι» για να φτάσουμε στην ημέρα των εγκαινίων, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα ότι: «Κι οι «Φίλοι του Φιλόλαου» αισθανόμαστε σήμερα ιδιαίτερη συγκίνηση και χαρά για την όποια συμβολή μας στο τελικό αποτέλεσμα. Η δική μου συγκίνηση, ωστόσο, είναι ακόμα πιο έντονη, μια που για μένα ο Φιλόλαος δεν είναι τόσο ο μεγάλος γλύπτης όσο ένας άνθρωπος οικείος κι αγαπημένος, που υπήρχε στην εικόνα του κόσμου μου από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου». Κλείνοντας τις ομιλίες η κόρη του Φιλόλαου Τλούπα, η Ιζαμπέλ Τλούπα, αναφέρθηκε στον άνθρωπο Φιλόλαο, τονίζοντας ανάμεσα σε άλλα ότι: «Ο Φιλόλαος ήταν ένας άνθρωπος που λάτρευε τη δουλειά του, δεν έπαυε ποτέ να δουλεύει, ευτυχής, και που θεωρούσε τον εαυτό του καλλιτέχνη-χειροτέχνη».
Εν συνεχεία ακολούθησε ξενάγηση στην έκθεση από τον Ανδρέα Γιαννούτσο.
Θανάσης Αραμπατζής

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass