Απαράδεκτο το κομμάτι των αποζημιώσεων στην Ελλάδα

ΤΟΝΙΣΕ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΚΑΤΣΟΥΛΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΝΕΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Δημοσίευση: 16 Νοε 2023 12:21

Ένα βιβλίο που εξετάζει διεισδυτικά, όχι μόνο τα προβλήματα που προκαλούν οι πολλαπλές κρίσεις και καταστροφές, αλλά προτείνει συγκεκριμένες και εφαρμόσιμες λύσεις παρουσιάστηκε χθες το βράδυ στη Λάρισα. Στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο του πανεπιστημιακού καθηγητή Παναγιώτη Καρκατσούλη «Διοίκηση κρίσεων και καταστροφών στο παράδειγμα της Πολιτικής Προστασίας» (εκδόσεις «Ελληνοεκδοτική»).

Ο κ. Καρκατσούλης μιλώντας για το βιβλίο του σημείωσε ότι «το βιβλίο έχει γραφεί για να ενημερώσει στο πώς συνδέεται η πολιτική προστασία που είναι μια δημόσια πολιτική για την προστασία των πολιτών με τις κρίσεις και τις καταστροφές. Έχει γραφεί για να ενημερώσει για τα θέματα της διοίκησης κρίσεων και καταστροφών, γιατί αυτός ο κλάδος έχει αναπτυχθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια, ιδίως στο εξωτερικό, επειδή οι κρίσεις και οι καταστροφές δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Κομμάτι αυτού του βιβλίου αναφέρεται στο διαδικαστικό μέρος, δηλαδή τι πρέπει να συντρέχει για να έχεις μια αποτελεσματική πολιτική για τη διαχείριση των καταστροφών και αυτό είναι ένα πολύ ανεπτυγμένο κομμάτι στο εξωτερικό, γιατί συνδέεται με τις σύγχρονες τεχνολογίες, αλλαγές στις οποίες εμείς υστερούμε. Η περίπτωση της Ελλάδας είναι ένα άλλο κομμάτι του βιβλίου με προβλήματα που διαχρονικά αντιμετωπίζομε και μερικά καινούργια που έχουν προστεθεί στα προηγούμενα ανεπίλυτα, με βασικά προβλήματα τη σύγχυση αρμοδιοτήτων που είναι ένα ελληνικό φαινόμενο, υστερούμε, επίσης, στο κομμάτι της πρόληψης πολύ, στο κομμάτι της καταστολής στο οποίο ό,τι μπορούμε κάνουμε και στο κομμάτι των αποζημιώσεων που είναι επιεικώς απαράδεκτο. Στο βιβλίο υπάρχουν και προτάσεις που έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς σε διάφορα άρθρα και μελέτες και ελπίζω αυτήν τη φορά να είναι ευήκοα τα ώτα να ακούσουν παραπάνω».
Για το βιβλίο μίλησαν η πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Στελεχών Πολιτικής Προστασίας, υπ. διδάκτωρ Διοίκησης και Οικονομίας Θεοδώρα Μπλιούμη, ο αρχιπύραρχος, διοικητής Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Θεσσαλίας Νικόλαος Μητσογιάννης, ο δικηγόρος, πρ. πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας Δημήτριος Κατσαρός και ο γεωπόνος, πρ. πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Ελλάδας Κωνσταντίνος Γκούμας.
Ο κ. Κατσαρός, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι πρόκειται για μια συστηματική ανάλυση από τη σκοπιά της διοικητικής επιστήμης για το κορυφαίο ζήτημα της πολιτικής προστασίας. Πραγματεύεται την πολιτική προστασία σε σχέση με το διεθνές περιβάλλον, την ετερότητα και την πολλαπλότητα των κινδύνων, τις παθογένειες που υπάρχουν στο ελληνικό σύστημα της πολιτικής προστασίας. Δεν είναι, όμως, καταγγελτικό, είναι βιβλίο προτάσεων και καταλήγει με το πώς μπορεί να γίνει καλύτερη και να εφαρμοστεί μια αποτελεσματική κεντρική δημόσια πολιτική πολιτικής προστασίας.
Ο κ. Γκούμας, μιλώντας για τα «καθ’ ημάς» όπως είπε χαρακτηριστικά, αναφέρθηκε στην πρόσφατη κρίση που αντιμετώπισε η Λάρισα με τα δύο κύματα κακοκαιρίας, «για να είχε αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η πρόσφατη κρίση του «Daniel», θα έπρεπε -εκτός των άλλων- να έχουν εξασφαλιστεί κάποιες βασικές προϋποθέσεις που αναφέρονται από τον συγγραφέα με τις κωδικές λέξεις ή φράσεις – κλειδιά, όπως «στρατηγική», «σχεδιασμός», «ετοιμότητα για καταστολή του καταστροφικού φαινομένου» και «πλέγμα προγραμμάτων και δράσεων για την επιτυχέστερη αντιμετώπισή του», οι οποίες αποτελούν και την πεμπτουσία μιας καλής προετοιμασίας για τη διοίκηση κρίσεων και την αντιμετώπιση παρόμοιων καταστροφών».
Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε ο νέος δήμαρχος Λάρισας Θανάσης Μαμάκος, ενώ την εκδήλωση συντόνιζε ο δημοσιογράφος Ανδρέας Γιουρμετάκης.
Θανάσης Αραμπατζής

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass