Εκθεση-φόρος τιμής στον ανθρώπινο πόνο

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΑΝ ΧΘΕΣ ΤΑ «ΤΣΑΚΙΣΜΕΝΑ ΟΝΕΙΡΑ» ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΡΕΤΤΟΥ ΣΤΟ «ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΕΙΟ» - ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΘΑ ΠΑΝΕ ΣΤΟΥΣ ΠΛΗΜΜΗΡΟΠΑΘΕΙΣ

Δημοσίευση: 20 Σεπ 2023 11:04

Τρεις τραγωδίες συνυπάρχουν και συναντώνται στην έκθεση του Κώστα Βρέττου με τον εύγλωττο τίτλο «Τσακισμένα όνειρα». Η έκθεση αποτελεί φόρο τιμής στους ανθρώπους που χάθηκαν στο δυστύχημα των Τεμπών με πίνακες ζωγραφικής εμπνευσμένους από το σιδηροδρομικό δυστύχημα, εκτίθενται γλυπτά που έχουν δημιουργηθεί από ελιές που κάηκαν στη μεγάλη φωτιά στη Βόρεια Εύβοια, ενώ τα έσοδα από τις πωλήσεις των πινάκων και των γλυπτών θα πάνε για την ενίσχυση των ανθρώπων που πλημμύρισαν. Η έκθεση, που τελεί υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών Δ. Λαρισαίων, εγκαινιάστηκε χθες στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο Λάρισας και θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Οκτωβρίου.


Μιλώντας για την έκθεση ο δημιουργός Κώστας Βρεττός σημείωσε ότι: «Στην έκθεση υπάρχουν γλυπτά από την καμένη Εύβοια και είναι όλα ελιές, υπάρχουν και 10 πίνακες που αναφέρονται στο δυστύχημα των Τεμπών. Θεώρησα σωστό να δημιουργήσω αυτούς τους πίνακες για να μπορέσουν οι άνθρωποι να μην ξεχάσουν γιατί όσο πιο πολλά χρόνια κρατάμε κάτι στη μνήμη τόσο λιγότερα λάθη κάνουμε. Μέχρι τώρα σε όσες εκθέσεις έχω κάνει δεν έχω πουλήσει ποτέ τίποτα, δεν το ήθελα, τώρα, όμως, θέλω να πουληθούν, να έρθει ο κόσμος να τους αγοράσει, αφού τα χρήματα θα μπουν σε ένα ταμείο του Δήμου για να στηριχθούν οι άνθρωποι που πλημμύρισαν. Εγώ δεν θέλω ούτε ένα ευρώ και μακάρι ο κόσμος να τους αγοράσει ώστε να βοηθηθούν οι πλημμυροπαθείς».
Με τη σειρά του ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων κ. Πάνος Σάπκας τόνισε ότι: «Πού να φανταστούμε πριν από και κάποιους μήνες που συζητούσαμε με τον Κώστα Βρέττο γι’ αυτήν την έκθεση στη μνήμη των αδικοχαμένων ανθρώπων στα Τέμπη, ότι θα ζούσαμε άλλη μία καταστροφή στην περιοχή μας. Ο Κώστας είναι ένας καλλιτέχνης ο οποίος είναι ευαισθητοποιημένος τόσο όσον αφορά τη φύση και την καταστροφή που προκαλεί ο άνθρωπος σ’ αυτήν όσο και πάνω απ’ όλα στον ανθρώπινο πόνο. Αυτή η έκθεση αυτό ακριβώς διαπραγματεύεται: Τον άδικο χαμό των ανθρώπων που χάθηκαν στο δυστύχημα στα Τέμπη. Είναι μια έκθεση-δημιουργία ψυχής γι’ αυτόν και τον ευχαριστώ πολύ. Πρέπει να πούμε ότι ο Κώστας Βρέττος, παρόλο που δεν πουλάει ποτέ τα έργα του, αποφάσισε να βάλει μια προσιτή τιμή στα έργα αυτά και όλα τα χρήματα που θα μαζευτούν να πάνε στον λογαριασμό που θα ανοίξει ο Δήμος για τους πλημμυροπαθείς» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σάπκας.
* Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά από 10:00-13:00 και 18:00-21:00, το Σάββατο 10:00-13:00, την Κυριακή κλειστά.
* Ο καλλιτέχνης γεννήθηκε και μεγάλωσε στους Παππάδες Εύβοιας. Για μια μεγάλη περίοδο της ζωής του έζησε στη Λάρισα. Σήμερα, έχει επιστρέψει στους Παππάδες.
Έχει εκθέσει έργα του στη «Fontainebleau» στο Παρίσι και στη Λάρισα είχε δημιουργήσει μόνιμο εικαστικό χώρο, όπου επί τριετία, τουλάχιστον, φιλοξενούσε έργα δικά του και φίλων του.
Πριν από λίγους μήνες, έκανε αίσθηση υπαίθρια έκθεση ξύλινων γλυπτών του, με πρώτη ύλη από το καμένο δάσος της Εύβοιας, που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων στον αύλειο χώρο του Μύλου του Παππά.

Θανάσης Αραμπατζής

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass