Επανανοηματοδοτώντας το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας…

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΠΑΝ» ΘΑ ΑΝΕΒΑΣΕΙ ΤΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΣΤΟ Β’ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ -ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «SPIRITUS LOCI»

Δημοσίευση: 19 Ιουν 2022 21:15

Η επανανοηματοδότηση εμβληματικών μνημείων και εκφάνσεων της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και η ένταξής τους στις σημερινές κοινωνικοπολιτικές συνθήκες είναι το νέο πρότζεκτ του Συνεργείου Μουσικού Θεάτρου (ΣΜουΘ) Λάρισας.


Το ΣΜουΘ σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς φορείς και Πανεπιστήμια εκπονούν το Πρόγραμμα «Spiritus Loci», δηλαδή το «Πνεύμα του Τόπου». Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού θα πραγματοποιηθεί μία παράσταση που θα περιέχει όλες τις γλώσσες που συναπαρτίζουν το Συνεργείο Μουσικού Θεάτρου με τίτλο «Το μικρό παν». Το πρωτότυπο αυτό έργο είναι δημιούργημα των ομάδων εργαστηρίων του «ΣΜουΘ» και αποτελεί μια δημιουργική σύνθεση των ιδεών και των αναζητήσεων της ομάδας με την καθοδήγηση των: Κώστα Λαμπρούλη, Δέσποινα Μπουνίτση, Φίλιππο Ζούκα, Θανάση Σαλιαμπούχο, Αθηνά Μανώλη, Γιώργο Γάλλο και Γιάννη Χατζηαντωνίου, που αποτελούν την εκπαιδευτική ομάδα του ΣΜουΘ. Το έργο παρουσιάζει μια ομάδα ανθρώπων που αναζητά τον προορισμό της και νέα υλικά για να ανασυνθέσει τον καινούργιο της τόπο και πραγματεύεται πανανθρώπινες ιδέες και αξίες, όπως η έννοια της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Το «Μικρό Παν» θα παρουσιαστεί τον επόμενο Σεπτέμβρη -και στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών- στο Β’ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας να ανταποκρίνεται με ενθουσιασμό στην πρόταση συνεργασίας του ΣΜουΘ. Όπως λένε οι υπεύθυνοι του Συνεργείου Μουσικού Θεάτρου σχετικά με το πρόγραμμα και την παράσταση: «Ο κεντρικός μας στόχος ήταν να «επανανοηματοδοτήσουμε» την πολιτιστική κληρονομιά και να την προσεγγίσουμε με σύγχρονους όρους, τι θα μπορούσε δηλαδή να σημαίνουν στο τώρα για τους νέους ανθρώπους, για τους πολίτες αυτής της στιγμής και συγκυρίας. Το «Spiritus Loci» δεν αφορά φυσικά μόνο σε αρχαία θέατρα, θα μπορούσε να σχετίζεται με τη δημοτική μουσική ή με μια γεύση. Εμείς επιλέξαμε δύο εμβληματικά σημεία της πόλης, το Αρχαίο Θέατρο και το Β’ Αρχαίο Θέατρο και σχεδιάσαμε την παράσταση για αυτό το Β’ Αρχαίο Θέατρο».
Μιλώντας για την παράσταση «Το Μικρό Παν» που δημιούργησαν οι εκπαιδευόμενοι σε συνεργασία με τους εκπαιδευτές του ΣΜουΘ θα σημειώσει ότι «εν μέσω κορονοϊού δεν κάναμε παραστάσεις, αλλά κάναμε μία κινηματογραφική παραγωγή που έχει συμμετάσχει σε διάφορα φεστιβάλ. Αυτό που θέλουμε είναι οι εκπαιδευόμενοι να δημιουργήσουν ένα έργο υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτών και τη δική μας καλλιτεχνική καθοδήγηση. Το έργο που προκύπτει είναι πάντα πρωτότυπο και «γνήσιο», δεν βασιζόμαστε δηλαδή σε ένα σενάριο που είναι ήδη έτοιμο. Τα παιδιά της δημιουργικής γραφής γράφουν σενάρια, τα δουλεύουμε όλοι μαζί, ομοίως γίνεται και στο κομμάτι του χορού, της ηθοποιίας κ.τ.λ. Μια τέτοια παραγωγή ετοιμάζουμε κι φέτος, κι αυτή η παραγωγή θα ονομάζεται μάλλον «Το Μικρό Παν», διαπραγματεύεται πολύ μεγάλες έννοιες, όπως η έννοια της ελευθερίας, της δημοκρατίας. Το έργο συνθέτει και εκφράζει τις ανησυχίες και τις αναζητήσεις της ομάδας, στόχος του είναι ο επαναπροσδιορισμός της ταυτότητας και του πνεύματος της πολιτιστικής κληρονομιάς, υλικής και άυλης σε τοπικό επίπεδο».

Του Θανάση Αραμπατζή

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass