Ισχυρό πολιτιστικό αποτύπωμα παρά την πανδημία

Δημοσίευση: 03 Ιαν 2022 11:00

Σε μια χρονιά που όλες οι ανθρώπινες εκδηλώσεις είχαν ως άξονα αναφοράς και αφετηρία την πανδημία του κορονοϊού, το πολιτιστικό αποτύπωμα στην πόλη ήταν ιδιαιτέρως έντονο.

Άλλωστε ο πολιτισμός είναι αναπόσπαστο στοιχείο της Λάρισας και εν πολλοίς νοηματοδοτεί και την ταυτότητά της. Το πολιτιστικό δυναμικό της τη χρονιά που πέρασε παρήγαγε υψηλού επιπέδου αποτέλεσμα, με την «ΕτΔ» να θυμάται και να σταχυολογεί μερικές «στιγμές». Η σειρά είναι από το παλαιότερο και καταλήγει στο πιο πρόσφατο.

 

ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21 στο Λαογραφικό
Η έκθεση «ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21: ΘΕΣΣΑΛΙΑ» εγκαινιάστηκε στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας. Η έκθεση που είναι το αποτέλεσμα της υψηλού επιπέδου σύμπραξης δύο εκ των μεγαλυτέρων μουσείων της χώρας, του Λαογραφικού Ιστορικού και του Εθνικού Ιστορικού, καθηλώνει τους επισκέπτες αφού φέρνει στο φως μοναδικά κειμήλια και τεκμήρια του Αγώνα, που για πρώτη φορά βγαίνουν από τα ντεπό των δύο μουσείων, δίνοντας το στίγμα της Επανάστασης, αλλά και της ανασύστασης.

 

Η Λάρισα «αναδύθηκε» από τον Πηνειό
Η μακραίωνη ιστορία της Λάρισας, αλλά και το Φεστιβάλ Πηνειού «ζωντάνεψαν» με την πρώτη πανελληνίως εικαστική ολογραμματική προβολή σε υδάτινη εγκατάσταση. Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων σε συνεργασία με την Interactive Light Designs παρουσίασε την «Ανάδυση» στον ποταμό Πηνειό και συγκεκριμένα στο σημείο «λιμανάκι». Η ιστορία της πόλης αναδύθηκε από τον Πηνειό με την τεχνολογία να είναι το πινέλο στον καμβά του αργυροδίνη ποταμού, επικαιροποιώντας τη σημαντική θέση του ποταμού στην πόλη μας και εισάγοντας μία πρωτοποριακή μορφή ψηφιακής τέχνης, η οποία συνδέει την τέχνη με την τεχνολογία στο φυσικό περιβάλλον.
ΚΑΙ ΧΡΥΣΟ
Το 1ο βραβείο (χρυσό) στην κατηγορία Projection Mapping στα Lighting Awards 2022 που έχουν ως στόχο την ανάδειξη της εργασίας, της δημιουργικότητας και της καινοτομίας σε έργα καλλιτεχνικού φωτισμού που φέρουν ελληνική υπογραφή, απέσπασε η πρωτοποριακή εικαστική ολογραμματική προβολή σε υδάτινη εγκατάσταση με τίτλο «Ανάδυση» που πραγματοποιήθηκε στον ποταμό Πηνειό, μία παραγωγή της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων σε συνεργασία με την Interactive Light Designs.

 

Ορατό το τέλος…
Το αργότερο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023 θα ολοκληρωθούν τα έργα στο Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Η κ. Μενδώνη που επισκέφτηκε τη Λάρισα, αλλά και την ευρύτερη περιοχή για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τη ζημιά που υπέστησαν μνημεία και ναοί από τον σεισμό της 3ης Μαρτίου, δήλωσε πως «πάμε καλά» και πως τον Δεκέμβριο του 2023 το Αρχαίο Θέατρο θα είναι έτοιμο.

 

Νέα μόνιμη έκθεση στην Πινακοθήκη
Μία νέα μόνιμη έκθεση θα δημιουργηθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρας και θα φιλοξενείται σε έναν καινούργιο χώρο στον όροφο της Πινακοθήκης. Στην έκθεση θα εκτίθενται έργα από δύο ενότητες που αφορούν την Επανάσταση του 1821 και μέχρι σήμερα βρίσκονται στα ντεπό της Πινακοθήκης, θα συμπληρώνουν και θα εμπλουτίζουν περαιτέρω τη μόνιμη Συλλογή Κατσίγρα. Πρόκειται για έργα του Σπύρου Βασιλείου και του Α. Τάσσου, με την έκθεση να φέρει τον τίτλο «Σπύρος Βασιλείου-Α. Τάσσος: Άλλη πάλη για τη Λευτεριά», και θα τη συνοδεύει βιβλίο με θεωρητικά κείμενα τεκμηρίωσης, από έγκριτους επιστήμονες του χώρου.

 

Πολυθέαμα αυτογνωσίας
Ένα πολυθέαμα αυτογνωσίας και αναστοχασμού είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ οι Λαρισαίοι. Με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, ο Βαγγέλης Κολώνας επιμελήθηκε και σκηνοθέτησε τη μουσικοθεατρική παράσταση «Έτη Φωτός και Σκιάς 1821-2021», σε παραγωγή της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού κι Επιστημών Λάρισας.

 

PALERMO.jpg

Θρίαμβος στο Παλέρμο
Θρίαμβο κατήγαγε το γυναικείο φωνητικό σύνολο του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας InDONNAtion στο Παλέρμο, όπου βρέθηκε στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «WAAG. We Are All Greeks! Είμαστε Όλοι Έλληνες!», την οποία διοργάνωσε το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης και η Ελληνική Κοινότητα Σικελίας «Τρινακρία», με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

 

IPPOKRATHS.jpg

Ο Ορκος του Ιπποκράτη πηγή καλλιτεχνικής έκφρασης
Ο Όρκος του Ιπποκράτη και τα μηνύματά του δεν είναι μόνο οδηγός και πυξίδα για τους υγειονομικούς όλου του κόσμου, αλλά και πηγή έμπνευσης για καλλιτέχνες και δημιουργούς όλων των τεχνών. Τρανό παράδειγμα ο θεσμός -πια- «Ιπποκράτης: Η αέναη επιστροφή», στο πλαίσιο του οποίου Λαρισαίοι καλλιτέχνες, εμπνεόμενοι από τον Όρκο, καταθέτουν τη δική τους καλλιτεχνική πρόταση.  
Το Συνεργείο Μουσικού Θεάτρου καθήλωσε με τη διακαλλιτεχνική παράσταση μουσικού θεάτρου και θεάτρου ντοκουμέντου με τίτλο «Περί Ανέμων». Μάλιστα, όλες οι εκδηλώσεις είναι ειδικά γραμμένες και παίζονται για πρώτη φορά στο πλαίσιο του θεσμού «Ιπποκράτης: Η αέναη επιστροφή» εκάστης χρονιάς.

 

LYKEIO.jpg

«Ολα στο φως»
Μετά από τέσσερα χρόνια σιωπής η φωνή του Λυκείου Ελληνίδων Λάρισας ακούστηκε δυνατά από το Κηποθέατρο Αλκαζάρ και σε όλη την Ελλάδα. Με την παράσταση «1821, Όλα στο φως», το Λύκειο Ελληνίδων της πόλης επιχείρησε να ρίξει φως σε σκοτεινές, αλλά σημαντικές στιγμές, της Ελληνικής Επανάστασης μέσα από τραγούδια, χορούς, αφηγήσεις, θρύλους και ύμνους.
Η παράσταση απέτισε φόρο τιμής και έκλινε ευλαβικά το γόνυ στους μάρτυρες-αγωνιστές της Επανάστασης.

 

Ο «Εννιο Μορρικόνε» στη Βενετία
Στη Βενετία, για την πρώτη παγκόσμια προβολή του ντοκιμαντέρ για τον Ennio Morricone με τίτλο «Ennio, the maestro» του Giuseppe Tornatore, βρέθηκαν ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Φίλων Μουσικής Έννιο Μορρικόνε Ελλάδας Κωνσταντίνος Παπακώστας και η υπεύθυνη επικοινωνίας/εικαστική επιμελήτρια του Συλλόγου, Βαλεντίνη Μαργαριτοπούλου, προσκεκλημένοι του σκηνοθέτη.
Η αντιπροσωπεία του Συλλόγου παρακολούθησε την πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ που έγινε στο πλαίσιο των προβολών εκτός διαγωνισμού του 78ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, παρουσία της συζύγου του αείμνηστου μαέστρου, Maria Travia Morricone, και του γιου του, Giovanni Morricone.

 

Η Λάρισα τιμά τον μεγάλο γλύπτη της
Έτος «Φιλόλαου Τλούπα» θα είναι το 2023, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης. Το 2023 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση του διεθνούς φήμης γλύπτη και μ’ αυτήν την αφορμή ο Δήμος Λαρισαίων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους θα πραγματοποιεί δράσεις τιμής στο έργο και στον άνθρωπο Φιλόλαο Τλούπα.

 

Γιορτή του Ψηφιακού Πολιτισμού
Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας, Athens Digital Arts Festival (ADAF), παρουσίασαν για πρώτη φορά στη Λάρισα την έκθεση «From Where I Stand», ένα πρόγραμμα δράσεων Σύγχρονης Ψηφιακής Τέχνης.

 

Η πρεμιέρα για τη νέα παραγωγή του Θεσσαλικού Θεάτρου
Πρεμιέρα έκανε η νέα παραγωγή του Θεσσαλικού Θεάτρου «Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν» σε σκηνοθεσία της Κυριακής Σπανού στο Θέατρο «Κώστας Τσιάνος». Αν και πάντα οι πρεμιέρες είναι δύσκολες, οι συντελεστές του Θεσσαλικού πιστοποίησαν για ακόμα μία φορά ότι το Θεσσαλικό Θέατρο είναι ο τρίτος θεατρικός πόλος στην Ελλάδα. Οι ηθοποιοί έφεραν εις πέρας με τον καλύτερο τρόπο μία άκρως απαιτητική παράσταση, έχοντας ρυθμό και χημεία σε ένα έργο που ο ένας πρέπει να παίζει πάνω στην ανάσα του άλλου.
Θανάσης Αραμπατζής

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass