«Ο χάρτινος κύκνος»

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΧΛΩΡΟΚΩΣΤΑ

Δημοσίευση: 26 Ιαν 2019 16:09

Το νέο βιβλίο τής Κατερίνας Χλωροκώστα «Ο χάρτινος κύκνος» παρουσιάστηκε χθες στη γεμάτη από κόσμο αίθουσα του Γαλλικού Ινστιτούτου. Για το βιβλίο η συγγραφέας σε δηλώσεις της στην «Ε» σημείωσε ότι «πρόκειται για 13 διαφορετικές ιστορίες που αφορούν ανθρώπους που έχω συνυπάρξει επαγγελματικά. Είναι άνθρωποι που ζούσαν στο περιθώριο της ζωής, δηλαδή σε οίκους ευγηρίας, σε ψυχιατρικές μονάδες, σε κέντρα ημέρας, και ουσιαστικά μοιράζομαι κάποιες από τις προσωπικές τους ιστορίες.

Ο τίτλος βγαίνει από μία ιστορία μέσα από το βιβλίο που ουσιαστικά ορίζει και την κατεύθυνση του βιβλίου ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι σαν χάρτινοι κύκνοι. Παρά το χάρτινο σώμα τους μπορούν και πετούν, γιατί μπορεί να ζουν στο περιθώριο αλλά έχουν ανάγκες, δικαιώματα και πράγματα να πούνε». Η εκδήλωση της παρουσίασης ξεκίνησε με θεατρικό δρώμενο επιμελημένο από τη θεατρολόγο στο ΝΗΜΑ Πελαγία Καλαϊτζίδου, ενώ η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Ελένη Αναστασοπούλου σημείωσε ότι «Δεν ξέρω αν η συγγραφέας επέλεξε αυτόν τον τίτλο σκεφτόμενη τους συμβολισμούς του κύκνου και συνδέοντάς τους με τους πρωταγωνιστές της. Γιατί οι πρωταγωνιστές του βιβλίου κατά μία έννοια είναι πλάσματα ”αιθέρια κι εξωτικά της αντίπερα όχθης”. Αυτό που εγώ ένιωσα γνωρίζοντας τους πρωταγωνιστές με τα μάτια και την καρδιά της Κατερίνας Χλωροκώστα, είναι ότι καθένας από αυτούς είναι ένας κύκνος που περιμένει να μεταμορφωθεί. Αλλά και η ίδια η Κατερίνα είναι ένας κύκνος που μεταμορφώθηκε από την επαφή της με αυτούς τους ανθρώπους». Η πολιτισμολόγος-ποιήτρια Κωνσταντία Χαλδούπη σημείωσε ανάμεσα σε άλλα ότι «Το εντυπωσιακό είναι ότι ”Ο χάρτινος κύκνος” έχει απλή γραφή, λυρικότητα, διεισδυτικότητα και φυσικά εμπεριέχει το ταλέντο της συγγραφέα να εκκινεί συναισθήματα. Είτε πρόκειται για απλό αναγνώστη είτε πολύ περισσότερο για επαγγελματίες που εργάζονται σε δύσκολες δομές με ανθρώπους που είναι ιδιαίτεροι το ίδιο το βιβλίο μάς αλλάζει την οπτική. Δεκατρία διηγήματα ή καλύτερα αφηγήματα, 13 συναντήσεις με ανθρώπους που άφησαν το αποτύπωμά τους στην ψυχή και τη μνήμη της Κατερίνας που με γενναιοδωρία τα μοιράζεται μαζί μας». Την εκδήλωση συντόνιζε ο ψυχοθεραπευτής-οικογενειακός θεραπευτής Γιώργος Γιαννούσης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass