Η ΛΑΡΙΣΑΙΑ ΜΕΤΖΟ ΣΟΠΡΑΝΟ ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΠΑΚΑ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ ΤΡΙΟ ΜΠΑΡΟΚ ΑΠΟΨΕ ΣΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟΤΡΟΠΟ

Η μπαρόκ μουσική είναι... της μόδας

Δημοσίευση: 10 Φεβ 2018 15:22

Τρεις καλλιτέχνες με πολύχρονη πείρα στην ερμηνεία της μπαρόκ μουσικής, η Θεοδώρα Μπάκα – μεσόφωνος, ο Δημήτρης Καρακαντάς –βιολί και ο Μάρκελλος Χρυσικόπουλος – τσέμπαλο, παρουσιάζουν σήμερα Σάββατο στις 8:30μ.μ. στο ΔΩΛ, κλείνοντας το φεστιβάλ Μουσικότροπο, ένα πρόγραμμα αντιπροσωπευτικό του πνεύματος εκείνης της εποχής (17ος και πρώτο μισό του 18ου αιώνα) όπου κυριαρχούν η αντιπαράθεση έντονων συναισθημάτων, η γεμάτη πάθος έκφραση, ο άκρατος λυρισμός αλλά και η εκρηκτική δεξιοτεχνία, το κωμικό και το τραγικό, το φως και η σκιά...


«Έχω τη μεγάλη χαρά και τιμή να είμαι για δεύτερη συνεχή χρονιά καλεσμένη στο «Μουσικότροπο», συμμετέχοντας αυτή τη φορά στη συναυλία που κλείνει την αυλαία του φετινού φεστιβάλ. Πέρυσι, συμμετείχα μαζί με την εξαιρετική συνεργάτιδά μου, πιανίστα Μαρία Παπαπετροπούλου, στην εναρκτήρια συναυλία, μ’ ένα πρόγραμμα που περιλάμβανε τραγούδια αγάπης για φωνή και πιάνο από διαφορετικές χώρες κι εποχές και συνθέτες από τον Σούμπερτ ως... τον Χατζιδάκι. Φέτος, έχοντας παρέα δύο αγαπημένους και λαμπρούς συναδέλφους, θα παρουσιάσουμε ένα πρόγραμμα με μουσική της εποχής του μπαρόκ (τη χρονική περίοδο περίπου από το 1600 έως το 1750), εστιασμένο κυρίως σε Ιταλούς συνθέτες, μεταξύ των οποίων και κάποιοι από τους πιο εμβληματικούς της περιόδου αυτής, όπως ο Κλάουντιο Μοντεβέρντι, ο Αρκάντζελο Κορέλλι, ο Αντόνιο Βιβάλντι και ο Γκ.Φ. Χαίντελ. Το κοινό της Λάρισας έχει βεβαίως ξανακούσει ζωντανά στο παρελθόν έργα των παραπάνω συνθετών, αλλά όχι με «όργανα εποχής», όργανα δηλαδή που είναι όμοια ή πιστά αντίγραφα εκείνων στα οποία πρωτοπαίχθηκε η μουσική αυτή. Έτσι, ειδικά γι’ αυτή τη συναυλία, θα στηθεί στη σκηνή του Δημοτικού Ωδείου, για πρώτη φορά- αν δεν κάνω λάθος- ένα τσέμπαλο, πληκτροφόρο όργανο που προϋπήρχε του πιάνου και αποτελούσε βασικότατο όργανο στην εκτέλεση της μουσικής του μπαρόκ. Επίσης, το βιολί που θα παιχθεί θα είναι «όργανο εποχής», με διαφορές από το σύγχρονο βιολί τόσο ως προς τον ήχο κι εν μέρει και ως προς τον τρόπο παιξίματος. Και βέβαια να πούμε ο Λαρισαίος βιολονίστας Δημήτρης Καρακαντάς και ο μαέστρος και τσεμπαλίστας Μάρκελλος Χρυσικόπουλος είναι δύο «μαιτρ» του είδους με έντονη παρουσία στον χώρο της μπαρόκ μουσικής εντός και εκτός Ελλάδας και με σπουδαίες διακρίσεις και για την δισκογραφική τους δραστηριότητα. Η ερμηνευτική τους προσέγγιση γι’ αυτή τη μουσική και βεβαίως η σύμπραξή τους υπόσχονται μια σπουδαία ακουστική εμπειρία!» αναφέρει η σοπράνο.
Αναφορικά με το πρόγραμμα της συναυλίας, σημειώνει ότι θα παρουσιαστούν έργα της πρώιμης περιόδου του μπαρόκ, στροφικά τραγούδια γύρω από τον έρωτα, τις χαρές αλλά και το γλυκό του μαρτύριο...
Το δεύτερο μέρος της συναυλίας, είναι αφιερωμένο στο είδος που γεννήθηκε εκείνη την εποχή κι έμελλε ν’ αποτελέσει ένα από τα πιο δημοφιλή στην ιστορία της μουσικής μέχρι και σήμερα, την όπερα. Άριες από όπερες του Χαίντελ και του Βιβάλντι- γεμάτες άλλοτε από άκρατο λυρισμό κι άλλοτε από εκρηκτική δεξιοτεχνία, βασικά χαρακτηριστικά της εποχής αυτής.
Εν τω μεταξύ, η Θεοδώρα Μπάκα, αναφέρεται και στην άνθηση της μουσικής του μπαρόκ, τονίζοντας « Τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μια μεγάλη «αναγέννηση» καθώς παίζεται στις σπουδαιότερες αίθουσες συναυλιών και τα λυρικά θέατρα ανά τον κόσμο, πολλά χαμένα «μαργαριτάρια» της ανακαλύπτονται και ηχογραφούνται κατά κόρον από τις μεγαλύτερες δισκογραφικές εταιρίες και προπαντός έχει αποκτήσει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό φανατικού κοινού μεταξύ των μουσικόφιλων. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η Ελλάδα αντιπροσωπεύεται διεθνώς από εξαιρετικά μουσικά σύνολα ( Καμεράτα/Armonia Atenea, Latinitas Nostra ) που δραστηριοποιούνται τα τελευταία χρόνια στον χώρο αυτό με πολλή μεγάλη επιτυχία, αποσπώντας σημαντικότατες διακρίσεις.
Θα μπορούσε λοιπόν, να πει κανείς, ότι η μπαρόκ μουσική είναι... της μόδας. Κι αυτό δεν φαίνεται να είναι τυχαίο ή αδικαιολόγητο. Ο πλούτος των δυνατοτήτων έκφρασης που δίνει το μπαρόκ, μέσα από την έντονη αντιπαράθεση των συναισθημάτων, την αναζήτηση και ανάδειξη του ακραίου στην ερμηνεία, τη συχνά χορευτική ρυθμική του διάθεση, τον αυτοσχεδιαστικό του χαρακτήρα, μοιάζει να λειτουργεί σε κοινό και ερμηνευτές εκστατικά και απελευθερωτικά. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα λοιπόν που το «Μουσικότροπο», ένα φεστιβάλ που στοχεύει εκτός άλλων και στην ποικιλομορφία των προγραμμάτων του, μας δίνει την ευκαιρία να προσκαλέσουμε κι εμείς με τη σειρά μας το κοινό της Λάρισας σε μια ιδιαίτερη και δυνατή συναυλιακή εμπειρία».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass