ΓΙΟΡΤΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

Οι Πόλε(ι)ς στα μουσεία της Λάρισας

Δημοσίευση: 22 Σεπ 2017 16:45

Με ξεχωριστές εκδηλώσεις τα τρία μουσεία της Λάρισας, η Δημοτική Πινακοθήκη, το Διαχρονικό και το Λαογραφικό Μουσείο, συμμετέχουν στους εορτασμούς για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που για τη διετία 2017-2018 έχουν το θέμα «Πόλε(ι)ς».


* Συγκεκριμένα, την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου στις 7.30 το απόγευμα εγκαινιάζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, η ομαδική έκθεση με τίτλο «ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Μία βιωματική-διαλεκτική προσέγγιση μισόν αιώνα μετά...» στο πλαίσιο της συμμετοχής της Δημοτικής Πινακοθήκης στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2017, με θέμα Πόλ(ε)ις. Στην έκθεση συμμετέχουν 23 καλλιτέχνες, οι οποίοι εμπνεόμενοι από το έργο του Αγήνορα Αστεριάδη Πολιτεία «Λάρισα» καταθέτουν τον δικό τους σύγχρονο εικαστικό λόγο πάνω στο θέμα της πόλης μεταφέροντάς το στη σημερινή πραγματικότητα.
Είκοσι τρία διαφορετικά έργα συνομιλούν με το έργο του Αστεριάδη προβάλλοντας το καθένα τις απόψεις του για τη σημερινή πόλη του εικοστού πρώτου αιώνα και πώς τη βιώνει, πώς θα την ήθελε, πώς την ονειρεύεται. Μνήμες, βιώματα, συναισθήματα αλληλοσυγκρουόμενα, πόλεις της πραγματικότητας και του ονείρου, πόλεις υποδοχής που λειτουργούν ως Μήτρα ασφάλειας και ζεστασιάς, αλλά και πόλεις των αποβλήτων, των περιθωριοποιημένων, αποτελούν το παζλ που συγκροτεί το ιδεολογικό σώμα της έκθεσης. Πολλές και διαφορετικές τεχνικές όπως ζωγραφική, κολλάζ, ψηφιακές εκτυπώσεις, εγκαταστάσεις στο χώρο και μια performance το βράδυ των εγκαινίων, η οποία θα προβάλλεται βιντεοσκοπημένη στη διάρκεια της έκθεσης, αποτελούν τα υλικά παρουσίασης στο χώρο.
Την έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 24 Οκτωβρίου, έχει επιμεληθεί η ιστορικός τέχνης Μάγδα Κουμπαρέλου. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Παρασκευή 10:00 - 14:00 & 18:00 - 21:00. Σάββατο - Κυριακή 10:00 - 14:00. Πληροφορίες: info@katsigrasmuseum.gr και 2410-672499.
* Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας διοργανώνει σε συνεργασία με την ομάδα «Νόον Έγνω» μία πρωτότυπη περιήγηση - εξερεύνηση της Λάρισας, που κινείται παράλληλα στην έκθεση του Διαχρονικού Μουσείου καθώς και μέσα στην πόλη. Η δράση με τίτλο «Αθέατη πόλη» περιλαμβάνει μία εναλλακτική προσέγγιση της πόλης μέσα από επιλεγμένα αντικείμενα της έκθεσης. Η ξεναγός-αρχαιολόγος Κωνσταντίνα Κόντσα, μέλος της «Νόον Έγνω», αφηγείται μικρές ιστορίες για την πόλη και οι αρχαιολόγοι του Μουσείου σε ρόλο - έκπληξη ρίχνουν φως στα αντικείμενα με τον δικό τους μοναδικό τρόπο. Η δράση συνεχίζεται με περιήγηση στον ιστό της σύγχρονης Λάρισας όπου θα εντοπιστούν τα αντικείμενα στις αθέατες σήμερα θέσεις τους και οι συμμετέχοντες θα βαδίσουν επάνω στα ορατά και αόρατα ίχνη της διαχρονικής πόλης.
Η δράση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου στις 10.30 το πρωί. Από την αφετηρία του αστικού ΚΤΕΛ, στην κεντρική πλατεία, όπου λεωφορείο - προσφορά του αστικού ΚΤΕΛ θα παραλάβει τους ενδιαφερόμενους και θα τους μεταφέρει στο Διαχρονικό Μουσείο. Με το τέλος της ξενάγησης, η περιήγηση θα συνεχιστεί στην πόλη με το λεωφορείο και με στάσεις σε επιλεγμένα σημεία του κεντρικού ιστού. Η συμμετοχή στη δράση είναι ελεύθερη, αλλά είναι απαραίτητες οι δηλώσεις συμμετοχής. Σήμερα Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Διαχρονικό Μουσείο αντίστοιχη δράση για σχολεία. Το Σαββατοκύριακο του εορτασμού η είσοδος στο μουσείο θα είναι ελεύθερη. Δηλώσεις συμμετοχής: τηλ.2413-508242
* Το Λαογραφικό Μουσείο σήμερα για τρίτη συνεχή μέρα υλοποιεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με τίτλο «Η δική μας πόλη αποκαλύπτει το παρελθόν της», στις 9 το πρωί, στο Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων στον Μύλο του Παππά. Επίσης, αύριο Σάββατο, η είσοδος στα δύο μουσεία θα είναι δωρεάν τις εξής ώρες: Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας: 10:00-14:00, Έκθεση Τάκη Τλούπα, Μύλος του Παππά: 10:00-14:00. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2410 239446.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass