×

Ειδοποίηση

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: media/k2/galleries/166875

ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΑΠΟ ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ ΚΑΙ ΚΚΕ

Χωρίς πτυχίο πανεπιστημίου οι διευθυντές στα ΔΗΠΕΘΕ

• Π. Σκουρολιάκος (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ): «Δεν μπορούμε να ζητάμε πτυχία ανώτατης εκπαίδευσης σε μια χώρα όπου δεν υπάρχει Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών στα πανεπιστήμια» • Καταγγελίες για «φωτογραφική διάταξη» από κόμματα της αντιπολίτευσης

Δημοσίευση: 29 Ιουν 2017 22:55

Ανοίγει ο δρόμος για την πρόσληψη καλλιτεχνικού διευθυντή χωρίς πτυχίο πανεπιστημίου –και- στο ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας «Θεσσαλικό Θέατρο» μετά την ψήφιση από τη Βουλή σχετικής τροπολογίας του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Σκουρολιάκου με τις θετικές ψήφους

ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και ΚΚΕ και υπό τη δριμεία κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Όπως αναφέρεται στην ψηφισθείσα διάταξη, «οι καλλιτεχνικοί διευθυντές των Δηµοτικών Περιφερειακών Θεάτρων της χώρας (ΔΗΠΕΘΕ) δύνανται να προσλαµβάνονται ανεξαρτήτως κατοχής τίτλου συγκεκριµένης εκπαιδευτικής βαθµίδας, εξαιρουµένης της ΥΕ εκπαιδευτικής βαθµίδας. Για τις θέσεις αυτές επιλέγονται πρόσωπα αναγνωρισµένου κύρους που έχουν ιδιαιτέρως διακριθεί στον χώρο του θεάτρου. Προσλήψεις καλλιτεχνικών διευθυντών που τυχόν έλαβαν χώρα πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος, θεωρούνται νόµιµες».
«Τελευταία έχει παρατηρηθεί ότι μπαίνουν κριτήρια κατά την προκήρυξη των θέσεων, όπου αναζητείται και ζητείται ως προϋπόθεση η ύπαρξη τίτλου πανεπιστημιακής, τεχνολογικής ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης -βεβαίως σε κάθε περίπτωση εξαιρείται η υποχρεωτική-, κριτήρια τα οποία ουδέποτε νομοθετήθηκαν», επισήμανε αναπτύσσοντας την τροπολογία του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Σκουρολιάκος και συνέχισε:
«Έτσι, λοιπόν, με δεδομένη την ιδιαιτερότητα στον χώρο της τέχνης, όπου η καλλιτεχνική αξία είναι πάρα πολύ σημαντική και αποφασιστική, αναζητούνται κριτήρια συνδεόμενα με ουσιαστικά και όχι τυπικά προσόντα, δηλαδή η αναγνωρισμένη προσφορά, η διάκριση και η κατάρτιση στον χώρο της τέχνης και η εμπειρία. Προτείνεται, λοιπόν, η συγκεκριμένη πρόβλεψη, να δύναται να προσλαμβάνονται ανεξαρτήτως κατοχής τίτλου συγκεκριμένης εκπαιδευτικής βαθμίδας. Βεβαίως, οι προσλήψεις καλλιτεχνικών διευθυντών που τυχόν έλαβαν χώρα πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος, θεωρούνται νόμιμες.
Έτσι λειτουργούν όλα αυτά τα θέατρα από το 1982 σύμφωνα με τον ιδρυτικό τους νόμο, ενώ όπως είπαμε, ουδέποτε νομοθετήθηκαν πρόσθετες προβλέψεις. Και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, ιδιαίτερα οι διοικήσεις των ΔΗΠΕΘΕ, οι δήμαρχοι, γιατί όπου μπαίνουν πρόσθετες πρόνοιες μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι εκ του πονηρού και θα μπορούσαν να κατηγορηθούν και ως «φωτογραφικές». Δεν μπορούμε να ζητάμε πτυχία ανώτατης εκπαίδευσης σε μια χώρα όπου δεν υπάρχει Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών στα Πανεπιστήμια», τόνισε ο κ. Π. Σκουρολιάκος.
Υπέρ της τροπολογίας τάχθηκε και ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Μανώλης Συντυχάκης λέγοντας: «Στην τροπολογία που αφορά στους καλλιτεχνικούς διευθυντές των περιφερειακών θεάτρων, λέμε «ναι». Καλύτερα να είναι καλλιτεχνικοί διευθυντές, που είναι και γνώστες του αντικειμένου και του χώρου, παρά κάποιοι με πτυχίο, αλλά χωρίς να διαθέτουν την καλλιτεχνική εμπειρία. Αυτό το λέω χωρίς να υποτιμώ τον ρόλο του πτυχίου», διευκρίνισε.
ΚΡΙΤΙΚΗ
Αντίθετα, αιχμηροί ήταν στις τοποθετήσεις βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης:
-Γιάννης Κεφαλογιάννης (Νέα Δημοκρατία):
«Δεν θα μπω στη διαδικασία εάν αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται πτυχίο ή δεν χρειάζονται. Προφανώς, είναι και κάποιοι, οι οποίοι είναι εγνωσμένης αξίας. Αλλά προσέξτε πού είναι η βασική μας ένσταση και θα ψηφίσουμε «όχι». Διαβάζω την τελευταία φράση: «Προσλήψεις καλλιτεχνικών διευθυντών που τυχόν έλαβαν χώρα πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος θεωρούνται νόμιμες». Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων είχα ακούσει, νομιμοποιήσεις καλλιτεχνικών διευθυντών πρώτη φορά σε αυτή την Αίθουσα!»
-Χαρά Κεφαλίδου (Δημοκρατική Συμπαράταξη):
«Σε ό,τι αφορά στην τροπολογία που ήρθε για τα ΔΗΠΕΘΕ, θέλω να σας πω ότι εκεί, επειδή βρισκόμαστε στο 2017 και όχι στη δεκαετία του 1980, είναι αδιανόητο να ζητάμε ο διευθυντής που θα αναλάβει το ΔΗΠΕΘΕ να έχει γνώσεις τουλάχιστον γυμνασίου. Επειδή οι αρμοδιότητες που θα έχει δεν είναι μόνο το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, αλλά και διοικητικές αρμοδιότητες, θεωρούμε ότι τουλάχιστον ένα πανεπιστημιακό πτυχίο είναι αναγκαίο. Σε ό,τι αφορά στο εγνωσμένο κύρος, το οποίο θα δώσει και τη δυνατότητα της αξιολόγησης, ποια επιτροπή θα είναι αυτή που θα κρίνει το εγνωσμένο κύρος και με ποια κριτήρια;
Επειδή τα ΔΗΠΕΘΕ είναι πια σε περιφερειακό επίπεδο, δεν μπορούμε να γυρίσουμε ούτε στη δεκαετία του 1980 ούτε να θυμόμαστε τους νόμους της Μελίνας, που για την εποχή τους μπορεί να ήταν εμπνευσμένοι, αλλά σήμερα, δόξα τω Θεώ, θέατρα δεν υπάρχουν μόνο στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, αλλά υπάρχουν και σε όλες τις επαρχιακές πόλεις. Οι συνθήκες έχουν αλλάξει».
-Γρηγόρης Ψαριανός (Ποτάμι):
«Θα μιλήσω και για τους καλλιτεχνικούς διευθυντές, γιατί έδωσα μια τροπολογία στον Υπουργό, που την απέρριψε, γιατί έχω έναν ξάδερφο, που θέλει να διοριστεί καλλιτεχνικός διευθυντής, αλλά δεν έχει πτυχίο. Έτσι; Δεν είναι και εγνωσμένου κύρους. Είναι απλώς φίλος μου και ήθελα να τον διορίσω τον άνθρωπο και απορρίφθηκε αυτή η τροπολογία, ενώ περνούν εύκολα άλλες τέτοιες τροπολογίες φωτογραφικών τοποθετήσεων.
Να είμαστε ειλικρινείς και να μην κάνουμε μαϊμουδιές δείχνοντας τους προηγούμενους απατεώνες, ενώ εμείς είμαστε και καινούργιοι και καλύτεροι απατεώνες από τους προηγούμενους».
Λίγο αργότερα ο κ. Ψαριανός έλαβε εκ νέου τον λόγο και εξήγησε: «Επειδή πριν είπα ότι έδωσα μια φωτογραφική τροπολογία για έναν ξάδελφό μου και απερρίφθη η τροπολογία, ήταν ένα αστείο. Άλλος το έκανε, όχι εγώ. Δεν θέλω να διορίσω εγώ καλλιτεχνικό διευθυντή με φωτογραφική τροπολογία».

ΑΘΗΝΑ, Του Γιώργου Μακρή

Gallery άρθρου

{gallery}166875{/gallery}
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass