ΟΙ ΝΕΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Κτηματόσημο και στα νέα συμβόλαια ακινήτων

* Ανοιχτά ζητήματα το πώς θα πληρωθούν τα πρόστιμα και τι θα γίνει με το διπλό κτηματόσημο των τραπεζών

Δημοσίευση: 25 Νοε 2008 2:06 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 15:06
 Με δύο ανοιχτά ζητήματα για το πώς θα πληρωθεί το πρόστιμο από όσους δηλώνουν από χθες εκπρόθεσμα τα δικαιώματά τους στο Κτηματολογικό Γραφείο και τι θα γίνει με το διπλό κτηματόσημο που επιβάλουν τράπεζες σε δανειολήπτες, συνεχίζεται από χθες η διαδικασία κτηματογράφησης στο δήμο Λάρισας.  Με τη λήξη της προθεσμίας από την περασμένη Παρασκευή (για τους κατοίκους εξωτερικού η προθεσμία δηλώσεων παραμένει 30.12.2008) έχουν πλέον ενεργοποιηθεί τα πρόστιμα αλλά απόφαση που υπέγραψε πριν από λίγες ημέρες ο κ. Σουφλιάς δεν διευκρινίζει τη διαδικασία πληρωμής τους. Θα πληρωθούν στις τράπεζες μαζί με το οφειλόμενο κτηματόσημο ή θα εισπραχθούν μέσω των ΔΟΥ; Για την ώρα ουδείς γνωρίζει πως θα γίνει αυτό αλλά εάν κάποια στιγμή εισπραχθούν αυτό θα γίνει μέσω της Εφορίας. Πάντως τα Κτηματολογικά Γραφεία δεν έχουν σχέση με τη διαδικασία προστίμων και αρμόδια είναι μόνο η εταιρία ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ.
Να σημειώσουμε πως για τις δηλώσεις που θα κατατίθενται στο εξής έχει ανακοινωθεί ότι θα ισχύσουν πρόστιμα από 70 έως 250 ευρώ, ανάλογα με το είδος και το εμβαδόν του ακινήτου, τα οποία, αν οι δηλώσεις υποβληθούν μέχρι 12 Δεκεμβρίου, θα μειώνονται στο μισό, ενώ δεν θα επιβάλλεται πρόστιμο στους βοηθητικούς χώρους.
Το Κτηματολογικό Γραφείο Λάρισας, που εξυπηρετεί πλέον το κοινό από τις 8.30 το πρωί έως τις 3.30 το μεσημέρι παραλαμβάνει πλέον εκτός από εκπρόθεσμες ή εμπρόθεσμες δηλώσεις όλες τις νέες δηλώσεις που προκύπτουν από οποιαδήποτε νέα μεταβολή σε ακίνητο. Σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο για το Εθνικό Κτηματολόγιο, να επισημάνουμε πως από την επομένη της υποβολής της αρχικής δήλωσης για κάθε μεταβολή των εγγραπτέων δικαιωμάτων υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση σε έντυπο Δ-2 μέσα σε προθεσμία ενός μηνός από την κτήση ή τη μεταβολή του εγγραπτέου δικαιώματος.
Δηλαδή, όταν υπογραφεί συμβολαιογραφικό έγγραφο ή εκδοθεί δικαστική απόφαση ή οποιαδήποτε διοικητική πράξη που αφορά σε εγγραπτέο εμπράγματο δικαίωμα επί ακινήτου και εφόσον οι τίτλοι αυτοί μεταγράφονται στο Υποθηκοφυλακείο υποχρεούται ο νέος δικαιούχος, με βάση τον παραπάνω τίτλο του (δικαστική απόφαση, συμβόλαιο, διοικητική πράξη κ.ά.) να υποβάλλει νέα δήλωση στο Γραφείο Κτηματογράφησης Λάρισας.
Η δήλωση αυτή, μόνο με έντυπο Δ-2 και για φυσικά και για νομικά πρόσωπα πλέον, πρέπει να κατατεθεί εμπρόθεσμα στο Γραφείο, δηλαδή το αργότερο ένα μήνα από την ημερομηνία μεταγραφής τού τίτλου του στο Υποθηκοφυλακείο. Η υποχρέωση αυτή κάθε δικαιούχου υφίσταται ανεξάρτητα αν ο προηγούμενος ιδιοκτήτης δήλωσε το δικαίωμά του στο Κτηματολόγιο και είναι υποχρεωτικό για το νέο δικαιούχο και για κάθε δικαίωμα που αποκτά προκειμένου να καταχωρηθεί η κτήση ή η μεταβολή του εγγραπτέου δικαιώματος στο Εθνικό Κτηματολόγιο σε κάθε δε περίπτωση απαιτείται και η καταβολή τού αντίστοιχου τέλους κτηματογράφησης.
ΤΟ ΔΙΠΛΟ ΚΤΗΜΑΤΟΣΗΜΟ
Στο μεταξύ ανοιχτό παραμένει το θέμα της μετακύλισης στους δανειολήπτες του κτηματόσημου που πληρώνουν οι τράπεζες για υποθήκες ή προσημειώσεις σε ακίνητα, τα οποία έχουν αγοραστεί με δάνεια ενώ κάποιες από αυτές δεν έχουν υποβάλλει ακόμη τις δηλώσεις παρόλο που η προθεσμία έληξε την περασμένη Παρασκευή. Έστειλαν μάλιστα και επιστολή στον κ. Σουφλιά ζητώντας παράταση. Σημείο αναφοράς είναι το ειδικό πρόγραμμα που τους διέθεσε η κρατική εταιρία του Κτηματολογίου για ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων. Θεωρούν ότι δεν τους εξυπηρετεί και αδιαφόρησαν, ενώ στην... καλύτερη περίπτωση προτίμησαν να υποβάλουν χειρόγραφες δηλώσεις.
Το μεγάλο πάντως πρόβλημα είναι το «κρυφό» κτηματόσημο προς τους δανειολήπτες. Προς το παρόν υπάρχουν μόνον καταγγελίες από δανειολήπτες. Χαρακτηριστικές είναι οι επιστολές που απέστειλε Τράπεζα που καλεί τους πελάτες της να πληρώσουν το κτηματόσημο γιατί σε αντίθετη περίπτωση το δάνειό τους θα κηρυχθεί ληξιπρόθεσμο, που σημαίνει ότι ο ενδιαφερόμενος οφείλει να το εξοφλήσει αμέσως. Τους χρέωνε μάλιστα επιπλέον 30 ευρώ για νομικά έξοδα, στην περίπτωση που υπέβαλε η ίδια για λογαριασμό του πελάτης της τη δήλωση στο Κτηματολόγιο.
Ωστόσο ο Συνήγορος του Καταναλωτή χαρακτηρίζει «παράνομη και καταχρηστική» κάθε απαίτηση των τραπεζών και θεωρεί πως οι δανειολήπτες έχουν καταβάλει τα έξοδα δανείου κατά την υπογραφή της σύμβασης. Συνιστούν στους ενδιαφερόμενους να μην πληρώσουν και να τα διεκδικήσουν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά που εισπράχτηκαν από τράπεζες για τον συγκεκριμένο λόγο.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass