ΤΟ ECOFIN ΔΕΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ

Χαλάρωση στα όρια αντοχής

Δημοσίευση: 05 Νοε 2008 2:48 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:54
Στη διαπίστωση ότι, με δεδομένη τη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία, θα πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια ευελιξίας που περιέχει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, χωρίς όμως να τίθεται θέμα αναστολής ή τροποποίησής του, κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομίας της ΕΕ, που συνεδρίασαν χθες στις Βρυξέλλες.
Το συμπέρασμα αυτό συνάγεται από τις δηλώσεις της υπουργού Οικονομίας της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, η χώρα της οποίας ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου, και του αρμόδιου για τις οικονομικές υποθέσεις επιτρόπου, Χοακίν Αλμούνα, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου ECOFIN.
Στη συνεδρίαση του ECOFIN τονίστηκε επίσης ότι η πολιτική συμφωνία των χωρών - μελών του ευρώ για εξάλειψη των κρατικών ελλειμμάτων έως το 2010 δεν μπορεί να ισχύσει σε αυτή τη φάση, καθώς προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στην παρούσα φάση στην πραγματική οικονομία.
Διευκρινίστηκε ακόμη ότι η συγκεκριμένη συμφωνία είχε συναφθεί σε μια περίοδο υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, η οποία προέβλεπε ότι θα εξακολουθούσε να εφαρμόζεται η εν λόγω συμφωνία σε περίπτωση θετικών οικονομικών εξελίξεων, κάτι που όμως σήμερα δεν ισχύει.
Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών Oικονομίας συμφωνήθηκε ακόμη ότι οι όποιες υπερβάσεις υπάρξουν θα πρέπει να είναι μικρές και να υπάρχει επαρκής χρόνος για να διορθωθούν.
Η ελληνική οικονομία παρουσιάζει πολύ μεγαλύτερες αντοχές σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης, τόνισε από την πλευρά του ο Γ. Αλογοσκούφης μετά τη συνεδρίαση του ECOFIN, σημειώνοντας όμως ότι οι δυνατότητες περαιτέρω διεύρυνσης του ελλείμματος είναι εξαιρετικά περιορισμένες και στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για την προστασία των οικονομικά αδυνάτων από τις επιπτώσεις της κρίσης.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση είχε συνέπειες και για την ελληνική οικονομία και οι συνέπειες αυτές, όπως εξήγησε, οφείλονται σε δύο κακές κληρονομιές του παρελθόντος: τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα και τις δημοσιονομικές ανισορροπίες.
Σύμφωνα με τον κ. Αλογοσκούφη, το τεράστιο δημόσιο χρέος της χώρας, «που κληροδότησαν οι κυβερνήσεις του χθες», αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα της ελληνικής οικονομίας και περιορίζει πολύ τα περιθώρια άσκησης της δημοσιονομικής πολιτικής, λαμβανομένων υπόψη των βασικών περιορισμών που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Διαβάστε περισσότερα
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass