ΜΕΣΑ ΣΕ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΚΑΤΑ 21,4%

Έρχονται αυξήσεις στις τιμές των τσιγάρων

Δημοσίευση: 17 Ιουλ 2008 3:33 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:20
Την αύξηση της ελάχιστης φορολόγησης στα προϊόντα καπνού στην Ε.Ε. πρότεινε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο το κλείσιμο της "ψαλίδας" που υπάρχει στις τιμές των τσιγάρων ανάμεσα στα κράτη μέλη, αλλά και τη μείωση της κατανάλωσης τσιγάρων κατά 10% τα επόμενα πέντε χρόνια. Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, στην Ελλάδα η τιμή των τσιγάρων θα πρέπει σταδιακά να αυξηθεί τουλάχιστον κατά 21,2% έως το 2014. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή προτείνει, έως το 2014, να αυξηθεί στην Ε.Ε. το ελάχιστο όριο του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα από 57% που ισχύει σήμερα, σε 63%. Παράλληλα, προτείνει να αυξηθεί ο ελάχιστος φόρος από 64 ευρώ ανά 1.000 τσιγάρα που ισχύει σήμερα, σε 90 ευρώ ανά 1.000 τσιγάρα ως το 2014.
Με βάση την πρόταση της Επιτροπής, αυξήσεις στις τιμές των τσιγάρων αναμένεται να υπάρξουν κυρίως στα 11 νέα κράτη μέλη της ΕΕ, όπου ο φόρος είναι κάτω των 60 ευρώ ανά 1.000 τσιγάρα. Επιπλέον, η πρόταση της Επιτροπής για το ελάχιστο όριο ειδικού φόρου κατανάλωσης αφορά, ως ένα βαθμό, και τα παλαιά 15 κράτη μέλη.
Ειδικότερα, για την Ελλάδα, όπου σήμερα ο φόρος είναι 86,25 ευρώ ανά 1.000 τσιγάρα και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης είναι 57,5%, η πρόταση της Επιτροπής αναλογεί σε μέση αύξηση της τιμής των τσιγάρων κατά 21,2% ως το 2014. Η αύξηση αυτή, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Επιτροπής, θα οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης τσιγάρων στη χώρα μας κατά 9,1%.
Μεταξύ των παλαιών κρατών μελών της Ε.Ε., σημαντική θα είναι η αύξηση που θα πρέπει να γίνει στην τιμή των τσιγάρων στο Λουξεμβούργο (25,4%), στην Ιταλία (18,8%) και στην Ισπανία (17,9%), όπως αναφέρει η Επιτροπή. Η μεγαλύτερη αύξηση στην τιμή των τσιγάρων θα γίνει στη Βουλγαρία (36%), στη Λιθουανία (32,9%) και στην Τσεχία (31%).
 Σύμφωνα με την Επιτροπή, "η ψαλίδα" στη φορολόγηση των τσιγάρων στην Ε.Ε. φτάνει το 600%. Από τη μία πλευρά βρίσκονται τα κράτη μέλη με την υψηλότερη φορολογία (Μ. Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία) και στην άλλη τα νέα κράτη μέλη (εκτός από την Μάλτα) και η Ελλάδα. Για παράδειγμα, στην Μ. Βρετανία, όπου η φορολογία στα τσιγάρα είναι και η υψηλότερη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, η τιμή του πακέτου των 20 τσιγάρων φτάνει τα 8,12 ευρώ , εκ των οποίων τα 5 ευρώ αναλογούν στο φόρο. Αντίθετα, στη Λετονία, όπου επιβάλλεται ο χαμηλότερος φόρος, το πακέτο τσιγάρων κοστίζει 1,19 ευρώ εκ των οποίων τα 89 εκατοστά είναι ο φόρος.
Τέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την αύξηση της φορολόγησης και στον καπνό για τσιγάρα, η οποία, όπως σημειώνει, εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλότερη σε σχέση με το φόρο που επιβάλλεται στα τσιγάρα. Σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής, η κατανάλωση καπνού στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 10% από το 2002 έως το 2006, ενώ η κατανάλωση τσιγάρων μειώθηκε το ίδιο διάστημα κατά 10%.
 
   
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass