Εμπαίζει τους συνταξιούχους η κυβέρνηση

* ΑΛ. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ "ΑΝΑΣΤΕΛΛΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ 2019 ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΥΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ - ΣΕ ΒΟΗΘΗΜΑ ΘΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ" * "ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣτΕ ΓΙΑ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΩΦΕΥΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕ" …

Δημοσίευση: 24 Νοε 2018 22:30

"Με τα κύρια παραγωγικά μέσα του τόπου ενταγμένα στους σχεδιασμούς ξένων ανταγωνιστικών προς τη χώρα μας οικονομιών,

με την αθρόα μετανάστευση του προηγμένου κυρίως ανθρώπινου δυναμικού, με την προϊούσα καταστροφή του μικρο-ιδιοκτητικού τρόπου παραγωγής, με την αλλοτρίωση των οικογενειακών και περιουσιακών στοιχείων λόγω της πολυετούς μνημονιακής ύφεσης, με την πλήρη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, με την όξυνση του δημογραφικού ζητήματος, η χώρα μεταβάλλεται σε πεδίο χαμηλής εργασιακής εξειδίκευσης… με ό,τι μπορεί να σημαίνει για το ασφαλιστικό και των μέλλον των συντάξεων"… 

Με τα λόγια αυτά που σκιαγραφούν με μελανά χρώματα το ασφαλιστικό οικοδόμημα της χώρας ο συνταγματολόγος, πανεπιστημιακός καθηγητής και πρόεδρος της «Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και τους Κοινωνικού Κράτους» (ΕΝΥΠΕΚΚ) Αλέξης Μητρόπουλος, σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε η Ένωση λογιστών του ν. Λάρισας, άσκησε δριμύτατη κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης, μίλησε για παραπληροφόρηση και εμπαιγμό των συνταξιούχων, για αποδυναμωμένες θεσμικές εγγυήσεις των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων, τονίζοντας εμφατικά πως δεν υπάρχει κοινωνική πολιτική παρά μόνο συμμόρφωση του κράτους στις αποφάσεις του ΣτΕ, για υποχρεώσεις που κώφευε και δεν εφάρμοζε"…   

Αναδεικνύοντας τη δημογραφική γήρανση  και την εργασιακή απορρύθμιση ως βασικές στρεβλώσεις του ασφαλιστικού εξέφρασε την πεποίθηση πως οι συντάξεις στο εξής θα βαίνουν μειούμενες. "Η δραστική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και η κατάργηση όλων των δημιουργημάτων της κοινωνικής συνεννόησης σε συνδυασμό με την απόρριψη του μοντέλου της πλήρους και ασφαλισμένης εργασίας και τη γενίκευση της ελαστικοποίησης, της ατυπίας και της ανασφάλειας που συνεπιφέρουν διαρκή απομείωση των εισφορών, οι συντάξεις θα βαίνουν διαρκώς μειούμενες έως ότου μεταβληθούν σε βοήθημα «βικτωριανής εποχής» τόνισε χαρακτηριστικά ...

Φυσικά δεν παρέλειψε να επισημάνει πως το υπόδειγμα αίτησης της ΕΝΥΠΕΚΚ για τα αναδρομικά της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) αφορά χιλιάδες συνταξιούχους και τους καλύπτει όλους και πως δικαίωμα για τη διεκδίκηση των αναδρομικών από την παράνομη παρακράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ)  έχουν ΟΛΟΙ ανεξαιρέτως οι συνταξιούχοι του Δημοσίου, ένστολοι και οι υπαγόμενοι σε ειδικά μισθολόγια.

ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

Εξάλλου στη συνέντευξη Τύπου που προηγήθηκε της εκδήλωσης ο κ. Μητρόπουλος εμφανίστηκε δηκτικός κατά της κυβέρνησης τονίζοντας πως εμπαίζει και παραπληροφορεί τους συνταξιούχους καθώς  από το κατατεθέν στη  Βουλή σχέδιο του προϋπολογισμού και την έκθεση της Ε.Ε. προκύπτει "αναστολή και όχι ακύρωση των περικοπών της προσωπικής διαφοράς μόνο για το 2019 και μόνο για τους παλιούς συνταξιούχους (μέχρι 12-5-2016)". Αντιθέτως πρόσθεσε από το σχέδιο του προϋπολογισμού προκύπτει ότι καταργούνται τα οικογενειακά επιδόματα σε όλες τις συντάξεις, το ΕΚΑΣ και «παγώνουν» οι αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις".

ΑΠΟ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ 

Απαντώντας στο ερώτημα για το πού θα μπορούσε να βρει η κυβέρνηση χρήματα για την επιστροφή δώρων και επιδομάτων στους συνταξιούχους εάν δικαιωθούν δικαστικά απάντησε πως μπορεί σε βάθος χρόνου να γίνει ένας συμψηφισμός, αφού οι μεν συνταξιούχοι έχουν υποχρεώσεις και οφειλές προς την κυβέρνηση και εκείνη οφειλές προς τους συνταξιούχους».

 ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Παράλληλα, αποκαλύπτοντας πως «είναι παλιά απαίτηση των δανειστών να μπει η εκκλησιαστική περιουσία στο υπερταμείο" κ. Μητρόπουλος, ο οποίος εκπροσωπεί νομικά τον Ιερό Σύνδεσμο Κληρικών Ελλάδας άσκησε δριμύτατη κριτική στην συμφωνία Πολιτείας-Εκκλησίας, προειδοποίησε πως δεν θα αφήσει την κυβέρνηση να παίξει παιχνίδια σε βάρος του κατώτατου κλήρου και πρότεινε τη λύση του δημοψηφίσματος.

ΓΙΑ ΣτΕ ΚΑΙ ν. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ

"Δεν υπάρχει προηγούμενο σε ευρωπαϊκή χώρα να έχουν καθυστερήσει για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα αποφάσεις επί νομοθετήματος τέτοιας σπουδαιότητας για όλο τον πληθυσμό μιας χώρας" τόνισε επίσης απαντώντας σε σχετικό ερώτημα γιατί αργούν οι αποφάσεις του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα του ν. Κατρούγκαλου." Η αγωνία των συνταξιούχων και όλου του λαού κορυφώνεται, πολύ περισσότερο όταν έχει γίνει ευρέως γνωστό ότι οι διασκέψεις έχουν προ μηνών ολοκληρωθεί και οι αποφάσεις του έχουν ουσιαστικά ληφθεί.  Η κυβέρνηση, εν τω μεταξύ, βρίσκει την ευκαιρία να νομοθετεί επί θεμάτων (π.χ. εισφορές επιστημόνων, ελευθέρων επαγγελματιών, αγροτών) που έχουν απασχολήσει το ΣτΕ και όλοι αναμένουμε με ενδιαφέρον και αγωνία την κρίση του" τόνισε  αφήνοντας σαφείς αιχμές για τους  κυβερνητικούς χειρισμούς.

Ο κ. Μητρόπουλος έκανε τέλος ιδιαίτερη αναφορά στο περιστατικό της καταδίκης της καθαρίστριας σε 10ετή φυλάκιση τονίζοντας πως το άρθρο 28 του ν. 4305/2014, ο οποίος προβλέπει αναδρομικό έλεγχο γνησιότητας τίτλων εργαζομένων, είναι μία ρύθμιση «σκληρή και άδικη», που πρέπει άμεσα να καταργηθεί .

Να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση, που διεξήχθη το απόγευμα στο ξενοδοχείο "Μετροπόλ",  μίλησε και ο Δημ. Πετρόπουλος, νομικός συνεργάτης του κ. Μητρόπουλου, με εξειδίκευση στο εργατικό δίκαιο, ενώ παρουσιάζοντας τους ομιλητές ο πρόεδρος της Ένωσης Λογιστών Γιώργος Γκαρέλης, μίλησε για συνταγματικές παραβάσεις στο ασφαλιστικό για το αναφαίρετο δικαίωμα του λαού να αγωνιστεί  για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους και της ανατροπής των αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων.

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass