ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ Η ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΣΕΩΝ

Ξεκινούν οι ρυθμίσεις για τα δάνεια του τ. ΟΕΚ

* Στη Λάρισα σήμερα ο κ. Μ. Μουζάλας για να μιλήσει σε ειδική εκδήλωση για τους τρόπους ρύθμισης στο Επιμελητήριο

Δημοσίευση: 28 Μαρ 2018 21:07

Εν αναμονή της έναρξης της διαδικασίας και της ανάρτησης της ηλεκτρονικής φόρμας στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ προκειμένου να ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων, για τις ρυθμίσεις των δανείων που δόθηκαν από ίδια κεφάλαια του πρώην ΟΕΚ βρίσκονται εκατοντάδες Λαρισαίοι δανειολήπτες. Αν και η σχετική απόφαση του υπ. Εργασίας έχει δημοσιευτεί στο ΦΕΚ ωστόσο οι διακανονισμοί δεν έχουν ξεκινήσει καθώς εκκρεμεί το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η οποία μόλις ανοίξει θα δίνει ένα περιθώριο 8 μηνών για την υποβολή των αιτήσεων.


Σήμερα ο Δήμος Λαρισαίων έχει προγραμματίσει ειδική ενημερωτική εκδήλωση για τη ρύθμιση των συγκεκριμένων δανείων στις 7.30 το απόγευμα στο Επιμελητήριο, όπου θα παραστεί και θα μιλήσει ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του Υπ. Εργασίας Μάριος Μουζάλας πράγμα που σημαίνει ότι η διαδικασία ρύθμισης μπαίνει στην τελική ευθεία...
Θυμίζουμε πως η υπουργική απόφαση 52246/3173/2018, που έρχεται ως συνέχεια ανάλογης απόφασης που αφορά στους οικισμούς του τ. ΟΕΚ, προσφέρει διαφορετικούς τρόπους για τη ρύθμιση του δανείου ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του και αφορά στον τρόπο επαναπροσδιορισμού του χορηγηθέντος δανείου, τον τρόπο εξόφλησης άληκτου κεφαλαίου, των ληξιπρόθεσμων οφειλών, των τόκων κεφαλαίου, των τόκων υπερημερίας, των κεφαλαιοποιημένων τόκων, καθώς και την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των οφειλών των δανειοληπτών. Επιπροσθέτως να σημειώσουμε πως στη συγκεκριμένη ρύθμιση δεν συμπεριλαμβάνονται δανειολήπτες που πήραν δάνεια εγκεκριμένα μεν από τον ΟΕΚ, εκταμιευμένα όμως από την τράπεζα επιλογής τους και με επιδότηση για τα 9 από τα 15 έτη. Επί της ουσίας δηλαδή πρόκειται για μικροδάνεια, που πήραν από τον πρώην ΟΕΚ που ήταν άτοκα και άρχισαν να δίδονται από το 1971 και μόνον από κεφάλαιά του. Οι ωφελημένοι της ρύθμισης υπολογίζονται σε 81.700 περίπου εκ των οποίων αρκετοί είναι Λαρισαίοι.
Η Υ.Α επαναπροσδιορίζει το ύψος του δανείου και ορίζει νέους, ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής. Τα βασικότερα σημεία των ρυθμίσεων είναι:
* Απαλλαγή των δανειοληπτών που η σημερινή τους οφειλή είναι έως 6.000€ ή έχουν αποπληρώσει το 60% του δανείου τους (περ. 47 χιλ)
* Διαγραφή κάθε είδους επιβληθέντος τόκου και υπολογισμό των τυχόν καταβληθέντων στο καταβληθέν κεφάλαιο
* Επαναπροσδιορισμός του Ύψους του Δανείου με ελάφρυνση του κατά 15%, για όλους τους δανειολήπτες
* Επιπλέον ελάφρυνση κατά 10% για τις λεγόμενες «ευάλωτες»  ομάδες (συνταξιούχοι, χηρεία, αναπηρία, μονογονεικές οικογένειες, ΑμΕΑ κλπ) και κατά 20% για τους πολύτεκνους.
* Προστασία των ανέργων και των ευρισκόμενων σε αντικειμενική κατάσταση αδυναμίας πληρωμής
* Αύξηση κατά 10 έτη του προβλεπόμενου χρόνου αποπληρωμής
* Θέσπιση ευνοϊκών όρων σε περίπτωση ταχύτερης αποπληρωμής

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass