ΞΕΚΙΝΑ Η ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ

Με πέντε αλλαγές το φετινό έντυπο Ε1

* "Προσοχή, υπάρχουν σημαντικές παρεμβάσεις σε κωδικούς για ηλεκτρονικές δαπάνες, φιλοξενούμενους και ιατρικά" εξηγεί στην "Ε" ο πρόεδρος της ΕΦΕΕΛ Νικ. Νάτσιος

Δημοσίευση: 14 Μαρ 2018 22:02

  Τρεις ουσιαστικές αλλαγές, εφαρμοστικές των πρόσφατων αλλαγών στη φορολογία εισοδήματος και δύο άλλες τεχνικής φύσεως, θα περιλαμβάνει το έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης που θα κληθούν να συμπληρώσουν και να υποβάλουν ηλεκτρονικά οι φορολογούμενοι του νομού Λάρισας.

Αν και για την ώρα δεν είναι γνωστό πότε θα ανοίξει η εφαρμογή για την υποβολή των δηλώσεων ωστόσο πρόθεση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων είναι να ξεκινήσουν να υποβάλλονται όσο το δυνατόν πιο νωρίς ίσως δηλαδή και από τον Απρίλιο.
Οι αλλαγές πάντως είναι λίγες και αφορούν κυρίως στις δαπάνες με ηλεκτρονικό χρήμα, οι οποίες επί της ουσίας διαμορφώνουν το ύψος του αφορολόγητου ορίου, στους φιλοξενούμενους και στην κατάργηση του κωδικού στον οποίο εμφανίζονταν οι ιατρικές και φαρμακευτικές δαπάνες.
"Πρόκειται για αλλαγές που συνδέονται με παρεμβάσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια στη φορολογία εισοδήματος προκειμένου να γίνονται αποτελεσματικότερες οι  διασταυρώσεις των φορολογικών στοιχείων" εξηγεί στην "Ε" ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών ν. Λάρισας (ΕΦΕΕΛ) Νίκος Νάτσιος.   
 " Η πρώτη και ουσιαστική αλλαγή, τονίζει, αφορά στις δαπάνες με ηλεκτρονικό χρήμα, οι οποίες διαμορφώνουν το ύψος του αφορολόγητου ορίου. Υπενθυμίζεται ότι η έκπτωση φόρου1.900-2.100 ευρώ που δίνεται σε μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες και οδηγεί εμμέσως στο αφορολόγητο όριο 8.636-9.550 ευρώ χορηγείται μόνο εφόσον ο φορολογούμενος δαπανήσει ένα ελάχιστο μέρος του εισοδήματός του με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα ή άλλο τραπεζικό μέσο πληρωμής (π.χ. μεταφορά σε επαγγελματικό τραπεζικό λογαριασμό της επιχείρησης ή του επαγγελματία). Συνεπώς οι δύο κωδικοί 049-050 που είχαν καταστεί ανενεργοί τα προηγούμενα χρόνια θα ενεργοποιηθούν, δεν θα είναι κλειδωμένοι προκειμένου οι φορολογούμενοι να έχουν τη δυνατότητα να τροποποιήσουν τα προσυμπληρωμένα ποσά.
   Θυμίζουμε πως τα ελάχιστα ποσά των e-αποδείξεων που θα έπρεπε να είχαν συγκεντρώσει το 2017 οι φορολογούμενοι προκύπτει από το ύψος του εισοδήματός τους σε συνδυασμό με προοδευτική κλίμακα, 10% δηλαδή για εισόδημα έως 10.000 ευρώ, 15% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ και  20% για εισόδημα από 30.000,01 και άνω με το ανώτατο ποσό που θα πρέπει να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος να ανέρχεται στις 30.000 ευρώ. Στην περίπτωση συζύγων όπου υπάρχουν «ελλείψεις» αποδείξεων ο ένας μπορεί να συμπληρώσει του άλλου.
ΚΩΔΙΚΟΣ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΩΝ
Η δεύτερη βασική αλλαγή αφορά στους φιλοξενουμένους. Συγκεκριμένα, φέτος οι υπόχρεοι σε φορολογική δήλωση θα πρέπει να συμπληρώσουν τον νέο κωδικό 007-008 που έχει προστεθεί στο έντυπο και από τους οποίους ζητείται να δηλώσουν στην εφορία εάν φιλοξενούν πρόσωπα που δεν είναι εξαρτώμενα μέλη της οικογένειάς τους, όπως για παράδειγμα κάποιο φιλικό ή συγγενικό πρόσωπο. Ο νέος αυτός κωδικός στοχεύει στο να γίνονται ευκολότερα έλεγχοι και διασταυρώσεις καθώς στο πλαίσιο χορήγησης του κοινωνικού μερίσματος εμφανίστηκαν χιλιάδες φορολογούμενοι να δηλώνουν φιλοξενούμενοι.
ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΙΑΤΡΙΚΑ
* Η τρίτη και τελευταία αλλαγή σχετίζεται με την κατάργηση των κωδικών 051-052 του εντύπου στον οποίο οι φορολογούμενοι δήλωναν τις ιατρικές και φαρμακευτικές δαπάνες, για έξοδα δηλαδή από επισκέψεις σε γιατρούς, νοσήλια ή φάρμακα.Η απαλοιφή είναι αποτέλεσμα της κατάργησης της σχετικής έκπτωσης φόρου από το 2017 στο πλαίσιο των δημοσιονομικών μέτρων για την επίτευξη των στόχων του ελληνικού προγράμματος. Η έκπτωση ήταν της τάξης του 10% επί της δαπάνης εφόσον όμως η συνολική δαπάνη ξεπερνούσε το 5% του συνολικού εισοδήματος του φορολογούμενου. Οι ιατρικές δαπάνες πάντως μετρούν για την οικοδόμηση του αφορολόγητου ορίου μόνο, όμως, εφόσον έχουν πραγματοποιηθεί με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.
ΑΚΟΜΗ ΔΥΟ ΑΛΛΑΓΕΣ
Επίσης υπάρχουν και δύο επιμέρους αλλαγές, όπως το ότι:
* Στον πίνακα 4 Δ1 έχουν προστεθεί οι κωδικοί 647-648, στους οποίους οι φορολογούμενοι θα δηλώσουν λοιπούς τόκους ημεδαπής προέλευσης που είναι στην κρίση του δικαστηρίου δηλαδή είναι επίδικοι.
* Στον πίνακα 6 έχουν προστεθεί δύο νέοι κωδικοί (429-430) στους οποίους οι φορολογούμενοι θα δηλώσουν «λοιπά πληροφοριακά στοιχεία - χρηματικά ποσά που δεν μειώνουν την ετήσια δαπάνη.

Του Γιώργου Νούλη
 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass