ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΗΝΑ ΣΕ ΜΗΝΑ ΟΔΕΥΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ - ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ

Από Νοέμβριο και βλέπουμε για το εξοικονομώ…

* Καυστική ανακοίνωση του ΤΕΕ ΚΔ Θεσσαλίας για τις καθυστερήσεις που σημειώνονται - Τα 5 μεγάλα εμπόδια για την έναρξή του

Δημοσίευση: 25 Οκτ 2017 22:38

Από Νοέμβριο και βλέπουμε… Η ανευθυνότητα, η προχειρότητα και η ασυνέπεια που επιδεικνύουν όσοι εμπλέκονται με το νέο πρόγραμμα "εξοικονομώ κατ οίκον" έχουν καταστεί πλέον παροιμιώδης…


Μήνες τώρα, για να μη πούμε χρόνια, η έναρξή του, μετατίθεται από μέρα σε μέρα. Ένα πρόγραμμα το οποίο αναμένουν με αδημονία νοικοκυριά και επαγγελματίες, μιας και θα κινήσει όλη την αγορά, καθώς αφορά στην ενίσχυση παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης και εξοικονόμησης σε κατοικίες, κινδυνεύει να καταστεί… ανέκδοτο. Οι προσδοκίες υλοποίησής του, οι πληροφορίες, οι εκτιμήσεις, οι προαναγγελίες των υπευθύνων για την ημερομηνία έναρξής του, διαψεύδονται συνεχώς, αποδεικνύονται κενές,  χωρίς αντίκρισμα και το "εξοικονομώ" αντιμετωπίζει το δυσάρεστο ενδεχόμενο να "καεί" από την αφετηρία εκκίνησής του…
Ήταν αρχές Ιουλίου, όταν σε ημερίδα του ΤΕΕ ΚΔ Θεσσαλίας στη Λάρισα ο πρόεδρος του ΕΤΕΑΝ Κ. Γαλιάτσος , του φορέα δηλαδή που ανέλαβε να "τρέξει" το πρόγραμμα, έθετε σε ετοιμότητα και εγρήγορση τους μηχανικούς του νομού, επιμένοντας πως το πρόγραμμα θα κάνει πρεμιέρα αρχές Σεπτεμβρίου. Από τότε, το πρόγραμμα βρίσκεται ένα βήμα πριν από την έναρξη και στην τελική ευθεία… Τώρα διά στόματος του υπ. Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκη,   προαναγγέλθηκε πως το πρόγραμμα θα ξεκινήσει εντός του Νοεμβρίου. Προφανώς όμως, για πολλοστή φορά, οι προσδοκίες θα αποδειχθούν φρούδες και τα νοικοκυριά δεν θα καταφέρουν να εκμεταλλευτούν το πρόγραμμα ούτε και το φετινό χειμώνα…
 Συνεπώς το καλύτερο που έχουν να κάνουν οι πολίτες, τουλάχιστον να μη προβαίνουν σε παρεμβάσεις οι οποίες στη συνέχεια δεν θα είναι δυνατόν να ενταχθούν στο πρόγραμμα και όπως σημειώνει σε καυστική ανακοίνωσή του το ΤΕΕ ΚΔ Θεσσαλίας η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με προχειρότητα την ενεργειακή φτώχεια, την ενεργειακή θωράκιση των κτιρίων και τον ορθό προγραμματισμό του ΕΣΠΑ και καλεί τα ενδιαφερόμενα νοικοκυριά να απευθύνονται σε Μηχανικούς για την ενημέρωσή τους...
Τελικά πότε θα ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα; Κάποιοι μηχανικοί και ιδίως αυτοί που γνωρίζουν το πώς λειτούργησε το πρώτο πρόγραμμα εκτιμούν πως δε θα ξεκινήσει νωρίτερα από τον προσεχές Μάρτιο, ενώ κάποιοι άλλοι, πιο αισιόδοξοι,  θεωρούν ότι θα κάνει πρεμιέρα στο τέλος του χρόνου ή στις αρχές του επόμενου. Και γιατί θα υπάρξει τέτοια καθυστέρηση;
* Γιατί το πληροφοριακό σύστημα, το οποίο θα υποδεχθεί τις αιτήσεις δεν είναι εφικτό να είναι έτοιμο άμεσα καθώς η αποσφράγιση των προσφορών θα γίνει στα μέσα Νοεμβρίου. Θα ακολουθήσει η προετοιμασία της πλατφόρμας, ώστε να λυθούν τα όποια τεχνικά προβλήματα προκύψουν και κατόπιν θα ξεκινήσει.
* Γιατί επιταγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να προκηρυχθεί το πρόγραμμα ήταν να αναθεωρηθεί ο Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης (ΚΕΝΑΚ). Ο ΚΕΝΑΚ αναθεωρήθηκε, και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, αλλά για να τεθεί σε ισχύ ο νέος κανονισμός πρέπει να εκδοθούν οι νέες Τεχνικές Οδηγίες Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΟΤΕΕ) και να προσαρμοστούν σε αυτές τα εργαλεία υπολογισμών και μελετών, κάτι το οποίο δεν έχει μέχρι σήμερα υλοποιηθεί.
* Γιατί δεν έχει εκδοθεί ακόμη ούτε ο οδηγός προγράμματος, ούτε οι όροι και οι διαδικασίες υπαγωγής του.
* Γιατί καμία μελέτη και σύνταξη φακέλου για την υπαγωγή στο πρόγραμμα δεν είναι προς το παρόν τεχνικώς εφικτή.
ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕΙ ΤΟ ΤΕΕ
Ποια είναι όμως η θέση του ΤΕΕ Κ.Δ. Θεσσαλίας; "Το τελευταίο έτος έχουμε γίνει, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή του, μάρτυρες μίας διαρκούς παραπλάνησης των πολιτών και της κοινωνίας, αναφορικά με τον νέο πρόγραμμα "εξοικονομώ" Το Τεχνικό Επιμελητήριο, αναλαμβάνοντας τον θεσμικό του ρόλο, ενημερώνει την κοινωνία και τους πολίτες για την πραγματική κατάσταση, όσον αφορά την ωρίμανση του προγράμματος.
* ΕΤΕΑΝ - Ψηφιακή Πλατφόρμα: Το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) έχει προκηρύξει ανοιχτό διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό για το έργο: Παροχή Υπηρεσιών Αναβάθμισης και Συντήρησης του Πληροφοριακού Συστήματος για την υλοποίηση της δράσης "ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΙΙ" (την ψηφιακή πλατφόρμα δηλαδή, μέσω της οποίας θα γίνονται οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα) με καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών την 7/11/2017 και ώρα 10:00 π.μ.
Μετά την παραπάνω ημερομηνία ξεκινά η διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών και τυχόν ενστάσεων, έως ότου το ΕΤΕΑΝ καταλήξει στον ανάδοχο του έργου και τον καλέσει για υπογραφή της σύμβασης. Ο ανάδοχος έχει δύο μήνες περιθώριο για την προσωρινή παράδοση του έργου και ένα μήνα για την οριστική παράδοση αυτού, κατόπιν δοκιμαστικής λειτουργίας στο εν λόγω χρονικό διάστημα.
* Συμμετοχή Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων: Αναμένεται η αξιολόγηση των δέκα χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που θα συμμετέχουν στον πρόγραμμα από την αρμόδια επιτροπή του ΕΤΕΑΝ και σε συνέχεια η έγκρισή τους από την Επενδυτική Επιτροπή του ΕΤΕΑΝ.
* Τεχνικές Οδηγίες: Με την πρόσφατη αναθεώρηση του ΚΕΝΑΚ, εκκρεμούν η έκδοση των αναθεωρημένων τεχνικών οδηγιών, η ενσωμάτωσή τους στα αντίστοιχα λογισμικά και η πιστοποίησή τους από το αντίστοιχο υπουργείο.
* Χρηματοδότηση: Άγνωστα παραμένουν οι πηγές χρηματοδότησης και ο τρόπος κατανομής ευρωπαϊκών ή και εθνικών πόρων μέσω ενδεχομένως και των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (Π.Ε.Π.).
* ΚΥΑ: Επιπροσθέτως εκκρεμούν οι σχετικές ΚΥΑ και τα  ΦΕΚ που πρέπει να εκδοθούν όπως: προκήρυξη οδηγού προγράμματος, συμφωνία Δημοσίου με φορέα χρηματοδότησης και πολλών ακόμη εγκυκλίων και αποφάσεων.
Επιπλέον, θα πρέπει να αναφερθεί πως βρίσκονται υπό εξέλιξη έργα δικαιούχων του προηγούμενου προγράμματος, τα οποία ως γνωστόν για να ολοκληρωθούν, θα πρέπει να εκδοθεί Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης με τις υπάρχουσες Τεχνικές Οδηγίες του ΚΕΝΑΚ. Η υπογραφή της δανειακής σύμβασης αυτών των έργων με τους συνεργαζόμενους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς θα γίνει το πολύ έως 13/11/2017 και θα πρέπει να ολοκληρωθούν το αργότερο εννέα μήνες μετά.  Επομένως η αναθεώρηση των Τεχνικών Οδηγιών για το επόμενο πρόγραμμα δεν μπορεί να εφαρμοστεί παρά μόνο μετά το πέρας των υπό εξέλιξη έργων. Αίτιο των ανωτέρω καθυστερήσεων είναι η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την ενεργειακή φτώχεια, την ενεργειακή θωράκιση των κτιρίων και τον ορθό προγραμματισμό του ΕΣΠΑ. Τυχόν δημοσιεύματα στον τύπο, που υποστηρίζουν το αντίθετο, προκαλούν μόνο παραπληροφόρηση στην κοινωνία, για αυτό και καλούμε τους ενδιαφερόμενους πολίτες να απευθύνονται σε διπλωματούχους μηχανικούς για την έγκυρη ενημέρωσή τους.

ΠΩΣ ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ
Το ύψος της επιχορήγησης Με τη συνεργασία δέκα τραπεζών, εκ των οποίων οι πέντε θα είναι συνεταιριστικές, θα ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα το οποίο θα χρηματοδοτεί παρεμβάσεις με μέγιστο ύψος προϋπολογισμού εργασιών τα 250 ευρώ /τμ και έως τα 25.000 ευρώ. Το ύψος της επιχορήγησης εξαρτάται από το εισόδημα του αιτούντος και κλιμακώνεται ως εξής:
- Ατομικό εισόδημα έως 10.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ, βασικό ποσοστό επιχορήγησης 60% και αύξηση της επιχορήγησης κατά 5% για κάθε προστατευόμενο μέλος με μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης το 70%
- Ατομικό 10.000 -15.000 € ή οικογενειακό 20.000 - 25.000 € ποσοστό επιχορήγησης 50% και συν 5% για κάθε προστατευόμενο μέλος με μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης το 70%.
- Ατομικό 15.000-20.000 € ή οικογενειακό 25.000-30.000 €, επιχορήγηση 40% και συν 5% επιχορήγηση για κάθε προστατευόμενο μέλος με μέγιστο ποσοστό το 70%.
- Ατομικό 20.000-25.000 € ή οικογενειακό 30.000-35.000, ποσοστό επιχορήγησης 35% και συν 5% επιχορήγηση για κάθε προστατευόμενο μέλος με μέγιστο ποσοστό το 50%.
- Ατομικό 25.000-30.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα 35.000-40.000 € βασικό ποσοστό επιχορήγησης 30% και αύξηση της επιχορήγησης κατά 5% για κάθε προστατευόμενο μέλος με μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης το 50%.
- Ατομικό 30.000-35.000 € ή οικογενειακό έως 40.000-45.000 €, επιχορήγηση 20% και συν 5% για κάθε προστατευόμενο μέλος με μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης το 50%.
Η χρήση δανείου δεν είναι υποχρεωτική. Αν ληφθεί η διάρκειά του θα είναι 4-6 χρόνια με επιδότηση επιτοκίου 100%. Οι δόσεις του δανείου θα είναι μηνιαίες τοκοχρεωλυτικές και το επιτόκιο σταθερό καθ' όλη τη διάρκεια του δανείου. Οι δαπάνες που θα επιδοτούνται είναι μεταξύ άλλων η τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος, η αντικατάσταση των κουφωμάτων και των υαλοπινάκων, η εγκατάσταση ηλιοθερμικού συστήματος για θέρμανση ζεστού νερού χρήσης ή θέρμανσης χώρου, η εγκατάσταση συστήματος θέρμανσης πετρελαίου, φυσικού αερίου, βιομάζας ή αντλίας θερμότητας κ.ά.
 
 ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass