Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΛΗΓΕΙ 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΟΥΝ ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ

Ζητούν παράταση για "πόθεν έσχες" οι λογιστές

* Το σύστημα εμφανίζει όσα στοιχεία υπεβλήθησαν πέρυσι, οπότε φέτος γίνονται μόνον οι αλλαγές

Δημοσίευση: 10 Οκτ 2017 15:10

Επιστολή στον υπουργό Οικονομικών Τσακαλώτο Ευκλείδη, με την οποία ζητά την παράταση στην ηλεκτρονική υποβολή του «πόθεν έσχες» για τη χρήση του 2016 ως τα τέλη του έτους, απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών.


Η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής μέσω της ενιαίας εφαρμογής «Πόθεν», που ξεκίνησε να λειτουργεί στις αρχές του έτους για πρώτη φορά για τις δηλώσεις "πόθεν έσχες" του 2015, είναι σχετικά καινούργια και βρίσκεται στην αρχική εφαρμογή της. Ταυτόχρονα απαιτεί χρονοβόρες -επιπρόσθετες της δήλωσης- διαδικασίες όπως σε κάποιες περιπτώσεις σκανάρισμα και ανέβασμα αρχείων, κάτι που η εφαρμογή έδειξε ότι είχε δυσκολίες στο να ανταπεξέλθει σε μεγάλο βαθμό στο παρελθόν. Για τον λόγο αυτό και δεδομένου ότι αυτό τον μήνα που διανύουμε οι υποχρεώσεις των γραφείων μας είναι υπερβολικά αυξημένες (ΦΠΑ, ΕΦΚΑ κ.λπ.) σε συνδυασμό με την παράταση του Ν.4446/2016 μέχρι 31/10/2017, της οικειοθελούς αποκάλυψης φορολογητέας ύλης παρελθόντων ετών φυσικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, πρέπει να μεταφερθεί η καταληκτική ημερομηνία υποβολής "πόθεν έσχες"  από τις 21 Οκτωβρίου για τις 31 Δεκεμβρίου 2017".
Να σημειώσουμε πως η δήλωση περιουσιακής κατάστασης περιλαμβάνει τα υφιστάμενα κατά την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους περιουσιακά στοιχεία, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Κατά την υποβολή της δήλωσης περιουσιακής κατάστασης ο υπόχρεος επικαιροποιεί την περιουσιακή του κατάσταση σε σχέση με την τελευταία ηλεκτρονικά υποβληθείσα δήλωση και διατηρεί αναλλοίωτα τα στοιχεία, τα οποία δεν έχουν μεταβληθεί. Κατά την πρώτη ηλεκτρονική υποβολή, η ετήσια δήλωση περιλαμβάνει το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων του υπόχρεου και όχι μόνον τις μεταβολές.
ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Το σύστημα λοιπόν θα εμφανίζει όσα στοιχεία υπεβλήθησαν πέρυσι, οπότε φέτος γίνονται οι αλλαγές στα μη «σταθερά» στοιχεία με μεγάλη προσοχή να πρέπει να δίδεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς, αφού τα υπόλοιπα που εμφανίζει αυτόματα το σύστημα είναι αυτά που υπήρχαν στις 31/12/2015. Θα πρέπει αυτά να αντικατασταθούν με αυτά της 31/12/2016.
Χαρακτηριστικά θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο νόμος 3213/2003 αναφέρει ότι τα τραπεζικά και τα κάθε είδους πιστωτικά ιδρύματα υποχρεούνται, μέσα σε 3 εργάσιμες ημέρες από την υποβολή σε αυτά σχετικού αιτήματος του υπόχρεου, να χορηγούν χωρίς επιβάρυνση βεβαιώσεις περί του υπολοίπου των καταθέσεων αυτού την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους.
Οι ποινές που προβλέπονται για την μη εμπρόθεσμη υποβολή του εντύπου είναι χρηματικές, εάν το έντυπο υποβληθεί εντός 30 ημερών από την προθεσμία υποβολής του με το πρόστιμο να μπορεί να φτάσει μέχρι τα 400 ευρώ. Εάν ξεπεραστούν οι 30 ημέρες, το πρόστιμο μετατρέπεται σε ποινικό, ενώ ταυτόχρονα η χρηματική ποινή μπορεί να φτάσει και τις 100.000 ευρώ. Το ίδιο προβλέπεται και όταν η δήλωση υποβάλλεται ελλιπώς ή με ανακρίβειες. Τέλος, εάν ο υπόχρεος τελεί το αδίκημα με σκοπό την απόκρυψη περιουσιακού στοιχείου που απέκτησε επωφελούμενος της ιδιότητας του, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και με χρηματική ποινή 10.000 ευρώ έως 500.000 ευρώ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass