ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΝΦΙΑ ΚΑΙ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

Φόροι 2 δισ. ευρώ έως την Παρασκευή

* «Βουτιά» στα φορολογικά έσοδα επιβεβαιώνουν τα οριστικά στοιχεία του ΥΠΟΙΚ

Δημοσίευση: 27 Σεπ 2017 8:30 | Τελευταία ενημέρωση: 27 Σεπ 2017 8:43

«Διαβολο-βδομάδα» θα είναι αυτή για εκατομμύρια φορολογούμενους, καθώς μέχρι το τέλος της θα πρέπει να έχει καταβληθεί η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος και η πρώτη δόση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).


Μέχρι την Παρασκευή θα πρέπει οι υπόχρεοι φορολογούμενοι να έχουν πληρώσει φόρους ύψους σχεδόν 2 δισ. ευρώ καθώς σε διαφορετική περίπτωση αφενός οι φορολογούμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, αφετέρου θα δοκιμαστεί ο προϋπολογισμός, που ήδη παρουσιάζει απώλειες ύψους 1,7 δισ. ευρώ στο 8μηνο του έτους.
Αν και το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζει ότι πρόκειται για προσωρινές αιτίες και εκφράζει την «απόλυτη πεποίθηση» ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ στο τέλος του χρόνου θα επιτευχθεί, ο τρέχον μήνας αποτελεί βαρόμετρο και θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό αν στόχος θα επιτευχθεί. Πάντως για να σβήσει η υστέρηση στα φορολογικά έσοδα και να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι θα πρέπει μέχρι το τέλος να εισπραχθούν φόροι ύψους σχεδόν 22 δισ. ευρώ ή περίπου 5,5 δισ. ευρώ ανά μήνα.
Με δεδομένη τη φορολογική κόπωση των νοικοκυριών στο υπουργείο Οικονομικών δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την πορεία των εσόδων. Άλλωστε το πρώτο καμπανάκι σήμανε τον Ιούλιο όταν τα στοιχεία έδειξαν ότι τρεις στους δέκα φορολογούμενους άφησαν απλήρωτη την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος.
ΒΟΥΤΙΑ ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ
Στο μεταξύ το «κραχ» στα έσοδα του Αυγούστου επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. Πέρα από τον ετεροχρονισμό της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, από τα στοιχεία προκύπτει μεγάλη «τρύπα» και από τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων. Συγκεκριμένα τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 30.242 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 1.765 εκατ. ευρώ ή 5,5% έναντι του στόχου.
 Παράλληλα υπάρχει και ένα ερωτηματικό στην απόδοση του ΦΠΑ καθώς η υπέρβαση έναντι του στόχου οφείλεται εν πολλοίς στον ΦΠΑ από τα περιφερειακά αεροδρόμια. Ως εκ τούτου αναμένονται με αγωνία από το ΥΠΟΙΚ οι αποδόσεις του φόρου τον Οκτώβριο.  Πάντως το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 3,55 δισ. ευρώ, έναντι 2,117 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2016 και έναντι στόχου 3,573 δισ. ευρώ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass