ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΗΜΕΡΑ Η ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΖΩΗΡΗ ΠΛΕΟΝ Η ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ

Παράταση στις εκπτώσεις έως τις 5 Σεπτεμβρίου

• Στις δικαστικές αίθουσες μεταφέρεται το επόμενο δεκαήμερο η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές

Δημοσίευση: 26 Αυγ 2017 22:01

Με τους περισσότερους καταναλωτές να έχουν επιστρέψει από τις διακοπές τους και με την περίοδο των καλοκαιρινών εκπτώσεων να μετρά αντίστροφα, η αγορά της Λάρισας εμφανίζει τις τελευταίες ημέρες ζωηρότατη κίνηση. Οι ρυθμοί της έχουν αυξηθεί σημαντικά και δεν έχουν καμία σχέση με την υποτονικότητα και την νωχελικότητα περασμένων εβδομάδων.

Σήμερα όλη η αγορά της Λάρισας εκτός των χρυσοχοείων θα είναι ανοικτή καθώς η προαιρετική πενθήμερη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων του ΕΣΛ, ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο και οι ευκαιρίες για αγορές καθώς τα ποσοστά των εκπτώσεων όλο και ανεβαίνουν πληθαίνουν...  "Στις 26 Αυγούστου  "τα καταστήματα – μέλη του συλλόγου επανέρχονται στο κανονικό ωράριο και θα λειτουργούν από τις 8.00 π.μ. έως τις 2.00 μ.μ" υπενθυμίζει η διοίκηση του ΕΣΛ.
Παρενθετικά να σημειώσουμε πως τα μέλη του συλλόγου Αργυροχρυσοχόων Ωρολογοποιών ν. Λάρισας θα συνεχίσουν να κρατούν τα καταστήματά τους κλειστά, σύμφωνα με σχετική απόφαση γενικής συνέλευσης,  για δύο ακόμη Σάββατα, το σημερινό και το επόμενο στις 2 Σεπτεμβρίου.
ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ
Όσον αφορά στις εκπτώσεις, να επισημάνουμε πως τυπικά λήγουν την Πέμπτη 31 Αυγούστου αλλά ο εμπορικός σύλλογος της Λάρισας, λόγω των αλλαγών που επήλθαν στο καθεστώς των ενδιάμεσων εκπτώσεων, θα την επιμηκύνει επί πενθήμερο και θα διαρκέσουν έως και την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου. Η παράταση στη χρονική διάρκεια των εκπτώσεων οφείλεται στο ότι οι ενδιάμεσες εκπτώσεις διαρκούν πλέον 30 ημέρες και όχι 20. Τις επιπλέον 10 ημέρες, οι Λαρισαίοι έμποροι, αποφάσισαν να τις προσθέσουν στις τακτικές και να αφήσουν ως έχουν τα δεκαήμερα των "μίνι" εκπτώσεων, του Μαΐου και του Νοεμβρίου. Έτσι, τόσο οι θερινές όσο και οι χειμερινές θα διαρκούν πέντε ημέρες επιπλέον.
ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ… ΟΙ ΚΥΡΙΑΚΕΣ
Στο μεταξύ στην επικαιρότητα αναμένεται να έλθει τις επόμενες ημέρες το θέμα της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές καθώς αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να εκδικαστούν τα προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν οι φορείς των μικρομεσαίων εμπόρων και των εμποροϋπαλλήλων ώστε να παγώσει η υπουργική απόφαση που απελευθέρωνε τη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές στο διάστημα Μαΐου- Οκτωβρίου σε τέσσερις τουριστικές περιοχές της χώρας. Ο εμπορικός κόσμος είχε προσφύγει στο ΣτΕ στις 21 Ιουλίου και η αίτηση ακύρωσης ορίστηκε για τις 24 Οκτωβρίου 2017, ενώ στο επόμενο δεκαήμερο θα συζητηθούν τα προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα.
Βασικός κορμός της επιχειρηματολογίας του εμπορικού κόσμου, που αντιτίθεται σθεναρά κατά της συγκεκριμένης απόφασης, την οποία θεωρούν "παράθυρο" για την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς σε όλη τη χώρα, είναι η προηγούμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ έβαζε φρένο στην απελευθέρωση των Κυριακών που είχε επιχειρηθεί στο παρελθόν υιοθετώντας πλήρως τα αποτελέσματα ερευνών που είχαν διενεργήσει οι φορείς (ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και εμποροϋπάλληλοι) σχετικά με την εφαρμογή λειτουργίας των καταστημάτων για οκτώ Κυριακές τον χρόνο.
Πάντως για την ώρα η κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων παραμένει προς το παρόν στα χαρτιά. Στον δήμο Αθηναίων, όπου οι Κυριακές απελευθερώθηκαν από τις 21 Μαΐου, μόνο σε βασικούς εμπορικούς δρόμους κάποιοι επιχειρηματίες τόλμησαν να ανοίξουν. Αλλά λόγω των γνωστών επεισοδίων που σημειώθηκαν έκαναν πίσω. Ανάλογη ήταν και η στάση που κράτησαν οι έμποροι και σε άλλες περιοχές.  Οι μικρομεσαίοι υποστηρίζουν ότι το μέτρο ναυάγησε στην εφαρμογή του καθώς η ζήτηση είναι σημαντικά μειωμένη για να δικαιολογήσει το κόστος της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων. Από την πλευρά τους επιχειρηματίες που εκπροσωπούν μεγάλες αλυσίδες υποστηρίζουν ότι η πολεμική που εκδηλώθηκε τις πρώτες ημέρες δεν άφησε περιθώρια για πειραματισμούς.
ΤΡΕΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ
Σε κάθε περίπτωση τώρα ο πόλεμος για τις Κυριακές θα έχει συνέχεια στις δικαστικές αίθουσες, που βεβαίως θα κρίνει ως ένα μεγάλο βαθμό την εφαρμογή του μέτρου. Την όλη εξέλιξη παρακολουθεί στενά και ο εμπορικός κόσμος της Λάρισας, που κατ’ επανάληψη έχει ταχθεί κατά της διεύρυνσης του αριθμού των Κυριακών. "Εχει διαπιστωθεί, είχε δηλώσει προσφάτως στην "Ε" ο πρόεδρος του ΕΣΛ Χαρ. Παπαδόπουλος,  πως ο τζίρος μίας εμπορικής επιχείρησης-ανεξαρτήτως μεγέθους- δεν είναι αρκετός, για να καλύψει τα έξοδά της τις Κυριακές. Η αποτίμηση της λειτουργίας των Κυριακών δεν είναι ικανοποιητικά για την πλειοψηφία των επιχειρήσεων. Η εμπειρία έχει δείξει πως μόνο τρεις Κυριακές το χρόνο αφήνουν θετικό πρόσημο στην αγορά. Τις δύο Κυριακές του Δεκεμβρίου και την Βαΐων. Σε όλες τις υπόλοιπες η ποσοτική αποτίμηση του μέτρου, σε επίπεδο τζίρου, στις περισσότερες περιπτώσεις, όχι μόνο δεν βοηθά τον εμπορικό κόσμο, αλλά επιδεινώνει την υπάρχουσα βεβαρημένη κατάσταση σε περίοδο εκτεταμένης ύφεσης. Όπως μάλιστα, έχουν δείξει σχετικές έρευνες της ΕΣΕΕ, οι επιπλέον Κυριακές όχι μόνο δεν συνεισφέρουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά αντίθετα επιβαρύνουν προσωπικά και επαγγελματικά τον επιχειρηματία εντείνοντας ταυτόχρονα πίεσης στους μικρομεσαίους εμπόρους, λόγου του ανταγωνισμού που δημιουργείται. Σε κάθε περίπτωση σε μια εποχή με χαμηλή αγοραστική κίνηση και ακόμη πιο χαμηλό διαθέσιμο εισόδημα, θετική αντιπροσφορά δεν υπάρχει"...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass