ΠΤΗΣΕΙΣ ΜΕ DRONES ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Όταν ο πεζόδρομος έγινε… ελικοδρόμιο!

* Το must παιχνίδι που έγινε μόδα τα Χριστούγεννα

Δημοσίευση: 29 Δεκ 2015 0:23

Του Δημήτρη Βάλλα

Ήταν κατά γενική ομολογία το πιο “must” δώρο και στη Λάρισα, καθώς φέτος ήταν η χρονιά που έγινε, ειδικά στην πόλη μας και στην περιοχή, ευρύτερα γνωστό!

Ήταν η τελευταία εξέλιξη της …μόδας στις φωτογραφίες γάμου από ψηλά, αλλά πέρασε ακόμα και στην ιστορία των αστυνομικών χρονικών του νομού, όταν κάποιοι τα χρησιμοποίησαν για να μεταφέρουν κινητά τηλέφωνα στις φυλακές!

Το …παιχνίδι, που τελικά άλλοτε είναι και άλλοτε δεν είναι, έκανε φέτος θραύση στις γιορτές των Χριστουγέννων σε μικρά και μεγάλα παιδιά που ήθελαν μαζί του να γίνουν πιλότοι, να πετάξουν πιο ψηλά κα να ξεφύγουν από τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Βέβαια για αυτό, κακώς μάθαμε να χρησιμοποιούμε τη λέξη «παιχνίδι», καθώς ενσωματωμένη πάνω του είναι μια τεχνολογία απίθανη που αν την αντιληφθεί ο ανθρώπινος νους κυριολεκτικά σαλεύει.

Γιατί πώς γίνεται να πετάξει στον αέρα ένα τέτοιο πράγμα που πολλές φορές έχει και το μέγεθος όσο ένα κουτί από σπίρτα, να υπάκουει σε εντολές ενώ σε εξελιγμένα μοντέλα να κάνει ακόμα και ταξίδια πολλών χιλιομέτρων. Πρόκειται για τα μικρά ελικόπτερα και με τέσσερεις, έξι και οκτώ έλικες που τα λένε Drones και που η πρώτη τους εμφάνιση χρονολογείται από τις αρχές του 1900…

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ DRONES

Drones ονομάζονται τα «Μη Επανδρωμένα Ιπτάμενα Οχήματα» (ΜΕΙΟ) ή αλλιώς τα Unmanned Aerial Vehicles (UAV), τα οποία είναι τηλεκατευθυνόμενα. Η ετυμολογία τους προέρχεται από την αγγλική λέξη του κηφήνα (drone). Ο συνεχής και μονότονος βόμβος του μηχανήματος ενίσχυσε αυτή την ονομασία, επειδή παραπέμπει στον ήχο των μελισσών. Από το 1946 κατέληξε να σημαίνει «αεροσκάφος δίχως πιλότο» και η χρήση τους ήταν κυρίως για στρατιωτικούς λόγους…

Τα drones είναι σχεδιασμένα να πετούν σε αποστάσεις χιλιομέτρων, ανάλογα με τη δύναμη της μηχανής, της μπαταρίας και του βάρους που κουβαλούν. Διαθέτουν GPS, ανεφοδιάζονται ανά χιλιόμετρα και μπορούν να αλλάζουν αυτόματα την μπαταρία τους! Ένα συνηθισμένο drone μεταφέρει βάρος 0,5kg-5kg. Ανάλογα, όμως, με τον σχεδιασμό τους ενδέχεται να μεταφέρουν ακόμα και τόνους. Παράλληλα, διαθέτουν κάμερες και στοχεύουν με ακρίβεια.

Η χρήση τους, πέρα από στρατιωτική, είναι και εμπορική, καθώς ήδη καθιερώθηκαν από ορισμένες εταιρίες στις ΗΠΑ στη μεταφορά εμπορευμάτων εξασφαλίζοντας χρόνο και χρήμα.

Πρόσφατα ακόμα, έγινε ο πρώτος διαγωνισμός φωτογραφίας από drones, με λήψη τουλάχιστον 5.000 εικόνων από όλον τον κόσμο σε συνεργασία με το National Geographic.

ΜΕ ΠΙΛΟΤΟ ΛΑΡΙΣΑΙΟ

Παρακολουθώντας από κοντά όλα αυτά και με πιλότο τον 17χρονο Λαρισαίο μαθητή Παναγιώτη Ναζάρη, χθες το πρωί, ξεκινήσαμε μια μικρή πτήση στον πεζόδρομο της Ασκληπιού στο κέντρο της πόλης.

Έκπληξη και θαυμασμός από τους περαστικούς και όχι μόνο, καθώς το παράξενο ιπτάμενο αντικείμενο πέρα από τις βόλτες στον… εναέριο χώρο του πεζοδρόμου κατά καιρούς εισέβαλε και σε εσωτερικούς χώρους γειτονικών καταστημάτων τυγχάνοντας υποδοχής πανηγυρικής. Παιδιά μικρά και μεγάλα να θαυμάζουν και να σηκώνουν μαζί το βλέμμα στον ουρανό.

«Μια ζωή με το βλέμμα καταγής, βαρέθηκα! Να ‘ναι καλά ο πιλότος και αυτό το ιπτάμενο που με έκαναν να ξαναδώ τον ουρανό της πόλης. Αύριο θα πάω κι εγώ να μάθω πώς πεταει και θα γίνω πιλότος»…

Λόγια περαστικού από τον πεζόδρομο που τα καταγράψαμε ατόφια!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass