ΜΕΤΡΗΤΕΣ ΘΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ ΣΕ ΣΠΙΤΙΑ, ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΜΟΥ - ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Θα μετρήσουν το Ραδόνιο, σε Τύρναβο – Αμπελώνα

Δημοσίευση: 17 Νοε 2015 0:22
Σε Τύρναβο (φωτ.) και Αμπελώνα θα τοποθετηθούν δώδεκα συσκευές μέτρησης Ραδόνιου Σε Τύρναβο (φωτ.) και Αμπελώνα θα τοποθετηθούν δώδεκα συσκευές μέτρησης Ραδόνιου

 

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Ένα χημικό στοιχείο, το Ραδόνιο, το οποίο ανακαλύφθηκε το 1900 από τον Γερμανό φυσικό Φρήντιχ Ερστ Ντορν …ζει ανάμεσά μας. Ο Γερμανός φυσικός το ονόμασε Ραδόνιο γιατί ήταν προϊόν της ακτινοβολίας του Ραδίου.

Για τους μη έχοντες την κατάλληλη γνώση για το Ραδόνιο, με το άγνωστο αυτό στοιχείο ζούμε όλοι, άλλοι λιγότερο, άλλοι περισσότερο.

Ο Δήμος Τυρνάβου σε συνεργασία με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας συμμετέχει στο εθνικό πρόγραμμα μετρήσεων Ραδονίου.

Για τον σκοπό αυτό έχουν αποσταλεί στον Δήμο Τυρνάβου δώδεκα συσκευές μέτρησης Ραδονίου (δοσίμετρα) τα οποία θα μοιραστούν σε εθελοντές κατοίκους του Δήμου προκειμένου να τα τοποθετήσουν στις κατοικίες τους σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες.

Οι κατοικίες θα πρέπει να είναι ισόγειες, να κατοικούνται και αν είναι δυνατόν να μη γειτνιάζουν μεταξύ τους.

Η διασπορά των δοσιμέτρων θα γίνει σε επτά κατοικίες του Τυρνάβου και σε πέντε κατοικίες του Αμπελώνα.

Τα δοσίμετρα θα πρέπει να μείνουν σε κάθε χώρο τουλάχιστον τέσσερις μήνες αλλά όχι περισσότερο από έξι.

Επισημαίνεται ότι η διενέργεια μετρήσεων Ραδονίου σε όλη τη χώρα είναι αναγκαία για τη δημιουργία του Εθνικού Χάρτη Ραδονίου και δεν συνδέεται με την ανίχνευση υψηλών επιπέδων Ραδονίου στον κάθε νομό. Η σύνταξη Εθνικού Χάρτη Ραδονίου αποτελεί συμβατική υποχρέωση της χώρας μας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Δήμος Τυρνάβου ευελπιστεί ότι θα υπάρξει ανταπόκριση δημοτών για τον σκοπό αυτό.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στο τηλεφωνικό νούμερο 24923 -50150 με αρμόδιο υπάλληλο τον κ. Ιωάννη Πουρνάρα.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΡΑΔΟΝΙΟ

Το χημικό στοιχείο Ραδόνιο (σύμβολο: Rn) είναι ένα ευγενές αέριο με ατομικό αριθμό 86 και ατομικό βάρος (222) . Έχει θερμοκρασία τήξης -71 C° και θερμοκρασία βρασμού -61,8 C°. Είναι ραδιενεργό και ένα από τα βαρύτερα αέρια. Το πιο σταθερό του ισότοπο είναι το ραδόνιο-222 με χρόνο ημιζωής 3,8 ημέρες. Σε θερμοκρασία και πίεση δωματίου είναι άχρωμο αλλά όταν ψυχρανθεί κάτω από τη θερμοκρασία πήξης του αποκτά ένα υποκίτρινο χρώμα που καθώς μειώνουμε τη θερμοκρασία μετατρέπεται σε κίτρινο και στη συνέχεια σε πορτοκαλοκόκκινο.

Το Ραδόνιο θεωρείται επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Υπάρχει στο έδαφος και μπορεί να συγκεντρωθεί στο εσωτερικό των κτιρίων που δεν αερίζονται αρκετά. Ευθύνεται για την πρόκληση καρκίνου του πνεύμονα: αν και έχει μικρό χρόνο ημιζωής, διασπάται σε άλλα ραδιενεργά στοιχεία τα οποία έχουν χρόνο ημιζωής δεκαετιών, με αποτέλεσμα η εισπνοή ραδονίου από κάποιον να αποτελεί συνεχή κίνδυνο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass