ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΑΝΕΒΑΣΑΝ ΤΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ένταση για Αρχαίο Θέατρο και έργα στο Φρούριο

Δημοσίευση: 14 Νοε 2015 0:31
Το έργο στο Φρούριο θα συνεχισθεί κανονικά, ενώ στο σκέλος που αφορά σε τμήμα της Βενιζέλου θα επανεξετασθεί από το 2016 Το έργο στο Φρούριο θα συνεχισθεί κανονικά, ενώ στο σκέλος που αφορά σε τμήμα της Βενιζέλου θα επανεξετασθεί από το 2016

 

Με τον δήμαρχο Λαρισαίων να ανεβάζει έντονα τους τόνους με αφορμή το θέμα των έργων στην περιοχή του Φρουρίου και την αντιπολίτευση να ασκεί έντονη κριτική στη δημοτική αρχή για το θέμα του Αρχαίου Θεάτρου, συνεδρίασε χθες εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας.

Η συνεδρίαση έγινε προκειμένου το Δημοτικό Συμβούλιο να επικυρώσει την απόφαση καταβολής αποζημιώσεων σε ιδιοκτήτες εκτάσεων που θα απαλλοτριωθούν προκειμένου να αποπερατωθεί η οδός Σάκη Καράγιωργα και να ολοκληρωθεί έτσι ο περιφερειακός δακτύλιος.

Όπως είναι γνωστό οι ιδιοκτήτες οικοπέδων σε συνάντηση με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κων. Αγοραστό και τον δήμαρχο Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη, σε σύσκεψη που έγινε στο δημαρχείο, συμφώνησαν να λάβουν τις αποζημιώσεις από τον Δήμο Λαρισαίων και έτσι, μετά και τη χθεσινή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα εγκρίνει και τυπικά την ολοκλήρωση του έργου.

Το θέμα, που εγκρίθηκε μάλιστα ομόφωνα, ήρθε σε δεύτερη μοίρα, αφού για ώρες προηγήθηκε η αντιπαράθεση για το Φρούριο και το Αρχαίο Θέατρο. Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τον κ. Καλογιάννη να ενημερώνει το Σώμα, με αφορμή τις πρόσφατες επαφές του με υπουργούς στην Αθήνα. Λέγοντας ότι στον υπουργό Αγρ. Ανάπτυξης Βαγγ. Αποστόλου κατατέθηκε η πρόταση για αξιοποίηση εκτάσεων του ΕΘΙΑΓΕ, ενώ το Αρχαίο Θέατρο απασχόλησε τη συνάντηση με τον υπουργό Πολιτισμού Αρ. Μπαλτά.

Επισημαίνοντας ότι το Αρχαίο Θέατρο αποτελεί αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού, της Εφορείας Αρχαιοτήτων και της Επιστημονικής Επιτροπής, ο κ. Καλογιάννης τόνισε πως ο Δήμος Λαρισαίων στοχεύει στην «απόδοση του Θεάτρου στην πόλη» και μετά τη διαπίστωση πως «δεν υπάρχει κάποιο μάστερ πλαν για την ολοκλήρωσή του» άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο, «ο Δήμος να χρηματοδοτήσει τις σχετικές μελέτες μέσω της ΔΕΥΑΛ, έτσι ώστε έργα για την αποκάλυψη του Θεάτρου να ενταχθούν στη νέα προγραμματική περίοδο» παραπέμποντας στην επίσκεψη του κ. Μπαλτά στη Λάρισα, στις 28 Νοεμβρίου με αφορμή τα εγκαίνια του Διαχρονικού Μουσείου.

«Εμείς δεν είμαστε αρμόδιοι να ανακοινώνουμε βήματα, οι αρχαιολόγοι έχουν τον πρώτο λόγο» κατέληξε ο δήμαρχος που απαντώντας σε πρόσφατη κριτική της επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ρένας Καραλαριώτου σημείωσε πως «η Επιτροπή δεν συγκροτήθηκε για διάφορους λόγους, δεν αποτελεί ολιγωρία».

Ο κ. Καλογιάννης ανέβασε ωστόσο τους τόνους όταν αναφέρθηκε στα έργα του Φρουρίου με αφορμή και τις αντιδράσεις πολιτών για τους «ογκώδεις μεταλλικούς ιστούς» πάνω στους οποίους θα τοποθετηθούν σκίαστρα.

Ο κ. Καλογιάννης, τόνισε πως στις τελευταίες επαφές, δημοτικής αρχής και υπηρεσιακών παραγόντων με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) του Υπ. Περιβάλλοντος, κατέστη σαφές πως η οποιαδήποτε τροποποίηση της μελέτης θα σήμανε και την απένταξη του έργου από το ΕΣΠΑ με απώλεια 4,2 εκατ. ευρώ (σ.σ. προϋπολογισμός του έργου) εκ των οποίων οι 600.000 ευρώ αφορούν στα σκίαστρα και τα υπόλοιπα στις πεζοδρομήσεις. «Δεν θα παίξουμε κορώνα – γράμματα με ένα έργο που θα τινάξει στον αέρα τον προϋπολογισμό του Δήμου» τόνισε ο δήμαρχος ζητώντας «κριτική με αληθινά στοιχεία».

Για να αποσαφηνισθεί μετά από ερωτήσεις πως «μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου που ολοκληρώνονται οι χρηματοδοτήσεις από το ΕΣΠΑ, το ΚΑΠΕ δεν δέχεται καμία τροποποίηση» με τον κ. Καλογιάννη να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγών από το νέο έτος και μόνο στο σκέλος του έργου που αφορά σε τμήμα της οδού Βενιζέλου, αν δηλαδή θα τοποθετηθούν σκίαστρα ή δέντρα.

Ο κ. Καλογιάννης αφήνοντας να εννοηθεί πως έχει στη διάθεσή του κείμενα συμπολιτών (σ.σ. που αντιτίθενται στο έργο) οι οποίοι «εκβιάζουν με μηνύσεις αιρετούς και υπηρεσιακούς παράγοντες» τόνισε πως «οι πολίτες μπορούν να καταθέτουν απόψεις αλλά τις αποφάσεις τις λαμβάνουν τα θεσμικά όργανα. Θα μας βρούνε αντιμέτωπους όσοι καταθέτουν ψευδή στοιχεία.

Είμαι μπροστά στην απόφαση να καταθέσω εγώ μηνύσεις και να δούμε μετά πώς θα ξεμπλέξουμε. Απευθύνω έκκληση να παραμείνουμε σε επίπεδο θεσμικού διαλόγου, απευθύνω έκκληση στον πατριωτισμό των Λαρισαίων να σταματήσει αυτή η συζήτηση. Για τα ανιστόρητα που ακούγονται έχω διαφορετική άποψη. Οι συμπολίτες δεν μπορεί να εκβιάζουν και θα παρακαλούσα και τους δημοτικούς συμβούλους να είναι πιο προσεκτικοί. ‘Η θα είμαστε εντάξει με τη Διαχειριστική Αρχή ή θα απενταχθεί το έργο και θα επιστραφούν τα χρήματα. Μην απειλούν με μηνύσεις, ας μην φθάσουμε ως εκεί» κατέληξε ο δήμαρχος.

ΚΡΙΤΙΚΗ

Οι τόνοι Καλογιάννη προκάλεσαν την αντίδραση Καραλαριώτου η οποία τόνισε απευθυνόμενη στον δήμαρχο πως «στον διάλογο με τους πολίτες θα έπρεπε να δείξετε μεγαλύτερη ευαισθησία. Δεν μπορεί να απειλείτε τους πολίτες και εμάς τους δημοτικούς συμβούλους να προσέχουμε. Δεν έχετε καμιά αρμοδιότητα να μας λέτε τι θα λέμε» τόνισε η κ. Καλαριώτου με τον κ. Καλογιάννη να διευκρινίζει πως «όταν θεσμικοί παράγοντες δέχονται τηλεφωνήματα ότι θα σας μηνύσουμε, πρέπει να υπερασπισθούμε την πόλη».

Η κ. Καραλαριώτου σημείωσε πως «για το έργο του Φρουρίου η δημοτική αρχή “το έπαιξε καθυστέρηση” και αντί να καταθέσει έγκαιρα την τροποποίηση τώρα βάζει το μαχαίρι στον λαιμό». Εντονότερη ήταν η κριτική της κ. Καραλαριώτου για το θέμα του Αρχαίου Θεάτρου λέγοντας ότι «τον Φεβρουάριο του ’15 συγκαλέσατε Δημοτικό Συμβούλιο για τον οδικό χάρτη και πήραμε την απόφαση να γίνει επιτροπή με τη συμμετοχή φορέων και προσωπικοτήτων.

Δεν εφαρμόσατε την απόφαση και δεν έχετε δικαίωμα να ακυρώνετε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ 9 μήνες μετά δεν έχετε κάνει κανένα βήμα ούτε για το θέμα των μελετών».

Εκ μέρους της παράταξης Τζανακούλη ο δημοτικός σύμβουλος Κων. Καλαμπαλίκης άσκησε επίσης κριτική για το θέμα του Αρχαίου Θεάτρου λέγοντας ότι «ουδέν έγινε από το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο μέχρι σήμερα» και υπενθυμίζοντας ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή «άνοιξε το δρόμο» για την αποκάλυψη του Θεάτρου, σημείωσε πως η παράταξη στηρίζει την υλοποίηση του έργου στο Φρούριο.

Τους «τόνους» του δημάρχου, παρατήρησε και ο δημοτικός σύμβουλος Εκτ. Νασιώκας διευκρινίζοντας ότι για τα έργα στο Φρούριο «η πίεση του χρόνου δεν μπορεί να αναγκάσει τους πολίτες αποδεχθούν το έργο» αποσαφηνίζοντας ότι η παράταξή του δεν υιοθετεί την πρόταση της δημοτικής αρχής, αποδεχόμενος ωστόσο βελτιωτικές προτάσεις στο μέλλον. Με τον κ. Νασιώκα ασκώντας κριτική για καθυστέρηση, να συμφωνεί με τον κ. Καλογιάννη πως για το Αρχαίο Θέατρο «υπήρξε το πρόβλημα του διισμού».

«Δεν θα συναινέσουμε στη μη νομιμότητα» τόνισε και ο δημοτικός σύμβουλος Ντ. Διαμάντος αναφερόμενος στο ίδιο έργο που με αφορμή ανάλογη συζήτηση που έγινε προ μηνός στο Δημοτικό Συμβούλιο ρώτησε τον κ. Καλογιάννη αν έγινε συνάντηση με τον τοπικό εκπρόσωπο της κίνησης «Ελλήνων Συνέλευσις» (σ.σ. με επικεφαλής τον κ. Αρτέμη Σώρρα) που είχε δηλώσει τη δυνατότητα καταβολής «20 δισ. ευρώ στον Δήμο Λάρισας». Με τον κ. Καλογιάννη να απαντά πως «ο Δήμος Λαρισαίων δεν είναι αφελής φίλαθλος του Παναθηναϊκού να περιμένει τον Τσάκα».

Τέλος, εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ο δημοτικός σύμβουλος Γ. Παζιάνας επανέλαβε την αντίθεση της παράταξης με τους στόχους του έργο στο Φρούριο διευκρινίζοντας, απευθυνόμενος στον δήμαρχο πως «δεν ταυτιζόμαστε όταν μιλάμε για το συμφέρον της πόλης». Στο πλαίσιο της συνεδρίασης συζητήθηκαν τέλος και τρέχοντα θέματα.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass