Θ. ΚΑΦΦΕΣ ΧΘΕΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS» ΣΤΗ ΔΕΥΑΛ

«Να διαμορφώσουμε νέα αντίληψη για το νερό»

Δημοσίευση: 12 Νοε 2015 0:43

Η βιώσιμη διαχείριση του αστικού νερού ήταν το θέμα της συνάντησης που συγκάλεσε χθες στη Λάρισα το δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS. Στόχος των συγκεκριμένων συναντήσεων είναι η ολοκλήρωση του πακέτου στοχευμένων δράσεων στην πόλη για τη διαχείριση του αστικού και ημιαστικού νερού, στο πλαίσιο του «Υδάτινες Γέφυρες - Ενώνουμε τη φωνή μας για το νερό» που υλοποιεί σε συνεργασία με την Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης -Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ).

Μετά την αρχική επίσκεψη, που είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Ιούνιο, και τα ιδιαίτερα θετικά μηνύματα που αποτυπώθηκαν από την επαφή με τους φορείς της πόλης, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS επέστρεψε στη Λάρισα, με μια ανοιχτή προς τους πολίτες εκδήλωση, που εδράζεται στις βάσεις που τέθηκαν στη διάρκεια της πρώτης επίσκεψης.

Συγκεκριμένα κατά τη χθεσινή συνάντηση αναπτύχθηκαν θέματα σχετικά με τη δημόσια διαχείριση του νερού αλλά και τα ζητήματα αιχμής για το αστικό νερό της Λάρισας που ανέπτυξε ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΛ Απόστολος Μπαλογιάννης.

Στις πολιτικές διαχείρισης των υδάτινων πόρων αναφέρθηκε κατά τον σύντομο χαιρετισμό του και ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΛ Θεόδωρος Καφφές. «Μπροστά, στο μεγάλο πρόβλημα προκύπτει άμεσα η ανάγκη να διαμορφώσουμε μια νέα αντίληψη, που να αφορά στη βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η επιβίωσή μας. Θα πρέπει να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε έργα υποδομής και να προβούμε σε πολιτικές διαχείρισης τόσο της προσφοράς όσο και της ζήτησης, πχ. μέσω μέτρων εξοικονόμησης και επαναχρησιμοποίησης του νερού» υποστήριξε ο κ. Καφφές για να προσθέσει για την οικονομική διάσταση του θέματος, «η αντιμετώπιση του νερού απλά ως κοινωνικού αγαθού έχει οδηγήσει σε σπατάλη και καταστροφική διαχείριση του νερού. Θα πρέπει επομένως να δούμε και την οικονομική του διάσταση. Αυτό πρέπει να επικεντρωθεί κύρια στους χρήστες του νερού για άρδευση όπου εκεί παρατηρούνται και οι μεγαλύτερες καταναλώσεις (70%) και για βιομηχανική χρήση (23%).

Η πρακτική να μην κοστολογείται σωστά και να μην τιμολογείται το νερό αυτό είναι άδικη αφού στρέφεται σε βάρος εκείνων που αναγκάζονται να πληρώσουν για να έχουν πρόσβαση σε νερό καλής ποιότητας και είναι μόλις το 7-8% της ζήτησης για αστικές χρήσης».

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι μέχρι και σήμερα Πέμπτη το δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS πραγματοποιεί, εκπαιδευτικές παρουσιάσεις σε μαθητές του Δήμου, με θέμα την εξοικονόμηση του νερού και τον ρόλο τον οποίο μπορούν οι ίδιοι οι νεαροί πολίτες να διαδραματίσουν στην προστασία του πόρου.

Οι συγκεκριμένες παρουσιάσεις έχουν χαρακτήρα διαδραστικό, που ενθαρρύνει τις πρωτοβουλίες και τη συμμετοχή των μαθητών και συνοδεύεται από διανομή ειδικά σχεδιασμένων Φύλλων Εργασίας αλλά και εγκατάσταση μειωτήρων ροής νερού για την περαιτέρω εξοικείωση τους με τα θέματα των υδατικών πόρων και τη διερεύνηση πρακτικών για την ορθολογική χρήση τους.

Το έργο χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEA Grants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass