ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Να σηκώσουν το ανάστημα οι οικοδόμοι

* Καθώς ο κλάδος απειλείται με αφανισμό...

Δημοσίευση: 06 Νοε 2015 0:48

 

Του Δημήτρη Βάλλα

Η κρίση στην οικοδομή και η ανεργία έχει κυριολεκτικά αφανίσει τον κλάδο των οικοδόμων σε επίπεδο Νομού Λάρισας συρρικνώνοντας το επάγγελμα που αριθμούσε περίπου 7.000 μέλη σε 1.700 περίπου που υποαπασχολούνται με χαμηλά μεροκάματα και ανασφάλιστη εργασία στην πλειοψηφία τους.

Για την όλη κατάσταση που επικρατεί στο χώρο συνέντευξη Τύπου έδωσε χθες το Συνδικάτο Οικοδόμων του Νομού που με τον νεότερο πρόεδρο της ιστορίας του, τον 26χρονο Γιώργο Βαλώζο απηύθυνε σε όλους κάλεσμα για κινητοποιήσεις.

ΝΑ ΣΗΚΩΣΟΥΝ ΑΝΑΣΤΗΜΑ

Μεταξύ άλλων επισήμανε ο κ. Βαλώζος, ότι καλεί όλους τους οικοδόμους και τις οικογένειές τους, να σηκώσουν ανάστημα απέναντι στη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, καθώς τα μέτρα της κυβέρνησης ανοίγουν τον δρόμο σε πάγιες απαιτήσεις του κεφαλαίου, απαραίτητες για τη διασφάλιση και αύξηση των κερδών τους.

Η αύξηση των ελάχιστων ενσήμων (4.500) που απαιτούνται για συνταξιοδότηση, σημαίνει πως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος οι οικοδόμοι, λόγω της μεγάλης ανεργίας στο κλάδο, να βρεθούν να πάρουν σύνταξη στα 67 χρόνια.

Ο αποχαρακτηρισμός επαγγελμάτων από τα ΒΑΕ στους δήμους και στις περιφέρειες (σε όσους συναδέλφους απασχολούνται σε τοποθετήσεις μαρμάρων, χειριστές, εργαζόμενοι στις ασφαλτοστρώσεις κι άλλες τεχνικές δουλειές), αποτελεί μεθόδευση της κυβέρνησης για ξήλωμα των ΒΑΕ συνολικά για όλους τους κλάδους που βρίσκονται σε αυτό το καθεστώς. Συνεπώς σημαίνει αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης γι’ αυτούς τους συναδέλφους και αύξηση της ανεργίας σε αυτά τα επαγγέλματα.

Η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων προς τα κάτω, σε συνδυασμό με την ανεργία και την κατάσταση των Ταμείων, θα οδηγήσει τις συντάξεις σε παραπέρα μειώσεις.

Η κυβερνητική επιχειρηματολογία, ότι θα περικοπούν οι «μεγάλες συντάξεις», μόνο οργή μπορεί να προκαλέσει, αφού θεωρούν προνομιούχο όποιον παίρνει 1.000 ευρώ σύνταξη, μετά από δεκαετίες δουλειάς και πολύ ιδρώτα. Τα μέτρα χτυπάνε όλους τους ασφαλισμένους, παλιούς και νέους, με κατώτερη ή κανονική σύνταξη, άνεργους, υποαπασχολούμενους ή εργαζόμενους.

Δεν θα σταματήσουν να παίρνουν βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα μέχρι να εξασφαλίσουν τις ευνοϊκότερες συνθήκες για το κεφάλαιο, τους μεγαλοεπιχειρηματίες, τους μεγαλοεργολάβους.

Η ανάπτυξη, που υπόσχονται, δεν θα μας δώσει δουλειά και μεροκάματα. Η ανεργία θα συνοδεύει τη ζωή μας. Οι πιο «τυχεροί» από μας θα δουλεύουν στην αθλιότητα των 5μηνων προγραμμάτων της ΕΕ, με 20 ευρώ μεροκάματο και μετά θα καλούνται να κάνουν πάλι «υπομονή» στις ουρές της ανεργίας μέχρι να ξαναέρθει η σειρά τους στα διάφορα προγράμματα.

Διεκδικούμε:

* Να μην περάσουν τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα που μας θέλουν να δουλεύουμε μέχρι να πεθάνουμε.

* Να μην περάσουν τα φορομπηχτικά μέτρα που δίνουν ένα ακόμα κτύπημα στο λαϊκό εισόδημα.

* Άμεσα μέτρα προστασίας όλων των ανέργων και των οικογενειών τους.

* Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ σε όλους τους άνεργους οικοδόμους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

* Έκτακτο επίδομα σε όλους τους οικοδόμους 1000 ευρώ για τις γιορτές των Χριστουγέννων.

* Να γίνουν άμεσα έργα υποδομής στο Νόμο (αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής προστασίας και διάφορες αναγκαίες κτιριακές υποδομές κ.α.), που θα δώσουν δουλειά στους συναδέλφους και θα καλύψουν λαϊκές ανάγκες”.

Καταλήγοντας ο κ. Βαλώζος απηύθυνε κάλεσμα – πρόσκληση σε όλους να δώσουν μαζικά και αποφασιστικά το «παρών» στην 24ωρη πανεργατική πανελλαδική απεργία την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου, και στη συγκέντρωση του ΕΚΝΛ στις 10:30 π.μ. στην Κεντρική πλατεία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass