ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Από την άνοιξη, κίτρινοι κάδοι και κομποστοποίηση

Δημοσίευση: 30 Οκτ 2015 0:13

 

Με την τοποθέτηση κίτρινων κάδων και οικιακής κομποστοποίησης ξεκινά, από την ερχόμενη άνοιξη όπως τόνισε χθες ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Νίκ. Καλτσάς, η εφαρμογή του Τοπικού Σχεδίου Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Αποβλήτων του Δήμου Λαρισαίων, όπως ονομάζεται το νέο, αποκεντρωμένο μοντέλο διαχείρισης στερών αποβλήτων, δίνοντας έμφαση στην πρόληψη, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση.

Το Σχέδιο, μετά και τη σχετική διαβούλευση, εγκρίθηκε χθες κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας με εξαίρεση τη «Λαϊκή Συσπείρωση» που καταψήφισε την εισήγηση αντιδρώντας στην «εμπορευματοποίηση των σκουπιδιών».

Δημοτική αρχή και επικεφαλής παρατάξεων εξήραν το έργο της Διεύθυνσης Καθαριότητας του Δήμου Λαρισαίων για το άρτιο όπως το χαρακτήρισαν Σχέδιο, με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Νίκ. Καλτσά να σημειώνει την ανάγκη ενεργούς συμμετοχής των πολιτών προκειμένου να λειτουργήσει το νέο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων που θα αντικαταστήσει το σημερινό που «έχει ως αποτέλεσμα να θάβουμε το 92% των απορριμμάτων» σημειώνοντας επίσης, ότι «ο σχεδιασμός θα εφαρμοσθεί από την άνοιξη και μετά».

Με τον διευθυντή της Υπηρεσίας Καθαριότητας Βαγγ. Λαχανά, αναφερόμενο στο Τοπικό Σχέδιο, να διευκρινίζει πως «το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης αποβλήτων που τέθηκε σε ισχύ στις 24 Ιουλίου 2015, προβλέπει ως προαπαιτούμενο στάδιο, για την έκδοση των αντιστοίχων Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, τη σύνταξη των Τοπικών Σχεδίων Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Αποβλήτων.

Οι στόχοι που τίθενται στο Εθνικό Σχέδιο είναι ιδιαίτερα υψηλοί, αφού ουσιαστικά προβλέπεται σταδιακά μέχρι το 2020 το 50% του συνόλου των παραγομένων αποβλήτων να ανακτώνται στην πηγή και το 25% των υπολοίπων να ανακτώνται σε μονάδες μηχανικής διαλογής, και μόνο το εναπομείναν 25% να οδηγείται σε χώρους Υγειονομικής ταφής».

Τους άξονες του Σχεδίου παρουσίασε στους δημοτικούς συμβούλους, το στέλεχος της Υπηρεσίας Καθαριότητας Γ. Κυραμάς, σημειώνοντας ότι «προτείνεται η αναδιάρθρωση του εφαρμοζόμενου συστήματος διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων του Δήμου Λαρισαίων με έμφαση στους εξής τομείς: Στην αύξηση της εκτροπής ρευμάτων αξιοποιήσιμων υλικών από το ΧΥΤΑ, μέσω της ανακύκλωσης υλικών (χαρτί, μέταλλα, πλαστικά, γυαλί, ξύλο) και της αποτελεσματικής χωριστής συλλογής όλων των ρευμάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης.

Στην εισαγωγή της διαλογής στην πηγή για τα βιοαπόβλητα, με πρώτο βήμα τα πράσινα απόβλητα και τα απόβλητα μεγαλύτερων παραγωγών (π.χ. χώροι εστίασης, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος).

Την ανάπτυξη της οικιακής κομποστοποίησης. Την ανάπτυξη δικτύου «Πράσινων σημείων». Την ανάπτυξη δικτύου μηχανικών κομποστοποιητών πράσινων αποβλήτων αλλά και της εναλλακτικής δυνατότητας κατασκευής μονάδας αερόβιας κομποστοποίησης βιοαποβλήτων».

«Ενδεικτικά» πρόσθεσε ο κ. Κυραμάς «στη μελέτη προβλέπονται: Το δίκτυο των κάδων προσωρινής αποθήκευσης προγραμμάτων Διαλογής στην Πηγή θα υποδέχεται ξεχωριστά, τα ακόλουθα ρεύματα αποβλήτων: Βιοαπόβλητα (καφέ κάδος), χαρτί/χαρτόνι (κίτρινος κάδος), το πλαστικό και τα μέταλλα (μπλε κάδος), το γυαλί στους κώδωνες (πορτοκαλί κάδος), σύμμεικτα (πράσινος κάδος).

Πράσινα Σημεία της πόλης: Δημιουργία ενός «πιλοτικού» Κεντρικού Πράσινου Σημείου και ενός τοπικού Πράσινου Σημείου. Διαμόρφωση Δικτύου Πράσινων Σημείων στους απομακρυσμένους οικισμούς του δήμου (συστάδες κάδων).

ΚΕΝΤΡΟ

«Για την προστασία και ανάδειξη του στενού εμπορικού κέντρου: Εφαρμογή προγραμμάτων συλλογής πόρτα- πόρτα για βιοαπόβλητα και χαρτί στο εμπορικό κέντρο της πόλης. Δημιουργία δικτύου 11 συμπιεστών απορριμμάτων βιοαποβλήτων για κάλυψη των αναγκών των πεζοδρόμων. Δημιουργία δικτύου θαλάμων συμπίεσης απορριμμάτων (4 ρεύματα ανακυκλώσιμων) σε πλατείες και κεντρικό σημεία πεζοδρόμων.

Για τον διαχωρισμό των πράσινων απορριμμάτων από το συνολικό ρεύμα των βιοαποβλήτων: Δημιουργία δικτύου 10 containers για ξεχωριστή συλλογή των πράσινων απορριμμάτων. Δίκτυο μηχανικών κομποστοποιητών για παραγωγή compost α' ποιότητας από πράσινα απορρίμματα. Ξεχωριστή συλλογή πράσινων απορριμμάτων από τα προγράμματα συλλογής βιοαποβλήτων».

ΔΗΜΟΤΕΣ

«Για την ευαισθητοποίηση και συμμετοχή του κόσμου: Εφαρμογή προγράμματος οικιακής κομποστοποίησης. Δημιουργία κάρτας δημότη για Πράσινα Σημεία. Προώθηση των διαδικασιών και προετοιμασία εφαρμογής του συστήματος ΠΟΠ (Πληρώνω Όσο Πετάω). Δημιουργία Κέντρου Ανακύκλωσης Εκπαίδευσης Διαλογής στην Πηγή. Προώθηση επαναχρησιμοποίησης ρούχων, επίπλων, συσκευών. Εργαστήριο επισκευής - ανακατασκευής αντικειμένων και ανάκτησης ανταλλακτικών».

ΚΟΣΤΟΣ

«Το συνολικό κόστος» κατέληξε ο κ. Κυραμάς «των επενδύσεων του Τοπικού Σχεδίου ανέρχεται στα 7.229.700 €, με το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων να προβλέπεται από κονδύλια μέσω του νέου ΕΣΠΑ καθώς και ενισχύσεις των εγκεκριμένων συλλογικών συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων.

Το επιπλέον κόστος λειτουργίας εφαρμογής των δράσεων του Τοπικού Σχεδίου Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Αποβλήτων σε ετήσια βάση θα ανέρχεται στα 2.447.000 €, ενώ τα αντίστοιχα αναμενόμενα έσοδα στα 1.080.452 € (συμπεριλαμβανομένων και των αντίστοιχων εσόδων του ΚΔΑΥ), ενώ τα έμμεσα έσοδα λόγω αποφυγής του ειδικού τέλους ταφής (για τα βιοαπόβλητα και ανακυκλώσιμα που θα οδηγούνταν χωρίς προεπεξεργασία απευθείας στο ΧΥΤΑ) ανέρχονται περίπου στα 1.527.000 ευρώ».

Επικεφαλής των παρατάξεων στις τοποθετήσεις τους χαρακτήρισαν άρτιο και φιλόδοξο το Σχέδιο και το υπερψήφισαν, με την επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ρένα Καραλαριώτου να επιμένει στο σκέλος του χρονοδιαγράμματος εφαρμογής.

Με υπηρεσιακούς παράγοντες να διευκρινίζουν ότι το 2016 θα ξεκινήσουν οι κίτρινοι κάδοι και η κομποστοποίηση, το 2017 θα ξεκινήσει η εφαρμογή των Πράσινων Σημείων και, το 2018 η λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων.

Το Σχέδιο καταψήφισε η «Λαϊκή Συσπείρωση» με τον δημοτικό σύμβουλο Γ. Παζιάνα να εναντιώνεται στην «εμπορευματοποίηση των σκουπιδιών» όπως και στην «επιβάρυνση των πολιτών μέσω των σχετικών τελών» τονίζοντας πως το Εθνικό Σχέδιο «ευνοεί την ανάπτυξη ιδιωτικών πρωτοβουλιών με σκοπό το κέρδος», επικρίνοντας παράλληλα τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Τσιρώνη πως «σήμερα ψηφίζει το Σχέδιο ενώ στο παρελθόν του είχε σύρει τα χίλια – μύρια».

ΔΕΝΔΡΑ

Τέλος, στο πλαίσιο της χθεσινής συνεδρίασης, εκτός ημερήσιας διάταξης ο δημοτικός σύμβουλος Ντ. Διαμάντος έθεσε θέμα για την κοπή δέντρων στην περιοχή του Φρουρίου όπου εκτελούνται έργα, με την αντιδήμαρχο Πρασίνου Δέσποινα Αράπκουλε να παραδέχεται πως δυο δέντρα κόπηκαν από αβλεψία του εργολάβου και θα αντικατασταθούν με ευθύνη του.

Σε ό,τι αφορά στην ημερήσια διάταξη κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε επίσης η Μελέτη Αστικής Κινητικότητας, η Προγραμματική Σύμβαση Πολιτιστικής Ανάπτυξης με το Λαογραφικό Μουσείο ενώ ομόφωνα εγκρίθηκαν τρέχοντα θέματα των υπηρεσιών.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass