ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ «ΟΧΙ»

Μαθητές και σύλλογοι κατέθεσαν στεφάνι στο Ηρώο

* Αίσθηση προκάλεσε η απουσία της ΕΛΜΕ

Δημοσίευση: 28 Οκτ 2015 0:10

Φόρο τιμής στους ήρωες του Αλβανικού Έπους απέτισαν καταθέτοντας στεφάνι στο Ηρώο της Λάρισας, αντιπροσωπείες μαθητών των σχολείων της πόλης με τις σημαίες, καθώς και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου.

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού, εκπρόσωποι του Δήμου και της Περιφέρειας, καθώς και πλήθος κόσμου.

Στεφάνι κατέθεσαν μαθητές από δημοτικό και γυμνάσιο της πόλης, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Λάρισας «Κωνσταντίνος Κούμας», το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού και το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι δεν κατέθεσε στεφάνι κάποιος εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ Λάρισας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

Στο μήνυμά του για τη σημερινή επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας αναφέρει τα εξής: «Η 28η Οκτωβρίου του 1940, καθώς και ο Αγώνας της Αντίστασης φανερώνουν την ικανότητα και τη δύναμη του λαού να δίνει νικηφόρες λύσεις στα πιο αντίξοα αδιέξοδα, όταν γίνεται πρωταγωνιστής και υπεύθυνος της ίδιας του της ιστορίας. Κανένας εχθρός, όση υπεροπλία κι αν διαθέτει, δεν μπορεί να λυγίσει τη λαϊκή βούληση για την προάσπιση της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας.

Οφείλουμε να αποδίδουμε φόρο τιμής, σε όσους κι όσες θυσιάστηκαν για πανανθρώπινα ιδανικά, κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου, αλλά και, συνολικά, στον μεγάλο αντιφασιστικό αγώνα. Οφείλουμε να μην λησμονούμε το σκοτεινό πρόσωπο και την απέραντη φρίκη του φασισμού.

Στη χώρα μας, όπου οι βαρβαρότητες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου έχουν αφήσει ανεξίτηλα ίχνη, η φασιστική, νεοναζιστική και εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής εκμεταλλεύεται την πολύπλευρη κρίση, αλλά και το ξεθώριασμα της μνήμης, για να διαδώσει το μνησίκακο κήρυγμά της και να συνεχίσει το εγκληματικό έργο των ιδεολογικών της προγόνων.

Γι' αυτό και σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οφείλουμε όχι μόνο να συνεχίσουμε τους αγώνες για Δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη, της γενιάς της Εθνικής Αντίστασης, αλλά και να στρατευθούμε σε έναν πολύπλευρο πολιτικό, κοινωνικό και ιδεολογικό αγώνα ενάντια σε κάθε μορφή φασισμού, σε κάθε μορφή υποτίμησης των εγκλημάτων του ή εξίσωσης των θιασωτών του με όσους κι όσες πάλεψαν για ελευθερία, αξιοπρέπεια και κοινωνική προκοπή».

ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Σε ανακοίνωσή του το ΕΚΛ μεταξύ άλλων αναφέρει: «Το ΟΧΙ του ελληνικού λαού, κατά της φασιστικής εισβολής το 1940 και το οποίο μετεξελίχθηκε σε μαζική ηρωική ένοπλη αντίσταση με το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ, αποτελεί και σήμερα πηγή έμπνευσης και διδαχής.

Το ΟΧΙ του λαού στον φασισμό, τον ναζισμό και τους ντόπιους συνεργάτες του, η ηρωική του αντίσταση, αποδείχνει ότι όταν ο λαός εμπιστευτεί τη δύναμή του και οργανωθεί, γίνεται πανίσχυρος.

Έχουμε χρέος να μάθουμε και να πούμε στα παιδιά μας την αλήθεια για το 1940 και ό,τι επακολούθησε. Ότι ο φασίστας Μεταξάς έκρυβε από το λαό τα επιθετικά σχέδια των Γερμανών και των Ιταλών. Το «όχι» που είπε ήταν στο πλαίσιο της εγγλέζικης πολιτικής. Ότι η αστική τάξη, η ελληνική πλουτοκρατία, βιομήχανοι, τραπεζίτες και τα κόμματά τους ή συνεργάστηκαν με τους κατακτητές και καταλήστεψαν μαζί τον λαό ή έφυγαν παίρνοντας μαζί τους το κρατικό και ιδιωτικό χρυσάφι. Κι όταν επέστρεψαν, σε μια Ελλάδα που είχε απελευθερώσει το ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ, η πρώτη τους δουλειά ήταν πώς θα αφοπλίσουν και θα εξοντώσουν το λαό με τη στήριξη των Άγγλων ιμπεριαλιστών και των ταγματασφαλιτών και αργότερα των Αμερικανών.

Έχουμε χρέος μας σήμερα να πούμε τα δικά μας ΟΧΙ.

- Να μην αποδεχτούμε τη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

- Να μην αποδεχτούμε 1,5 εκατομμύριο συνάδελφοί μας να βρίσκονται στην ανεργία, εκατοντάδες χιλιάδες απλήρωτοι, χιλιάδες να περιπλανιούνται μεταξύ της ανεργίας και της περιστασιακής εργασίας μέσα από τα διάφορα προγράμματα άγριας εκμετάλλευσης, κάνοντας τους πλούσιους πλουσιότερους.

- Να μην αποδεχτούμε μερικές χιλιάδες βιομήχανοι, τραπεζίτες, εφοπλιστές, μεγαλοεπιχειρηματίες να «κολυμπούν» στα δισεκατομμύρια και τα πλούτη και από την άλλη εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες ανέργων, χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων, να μην μπορούν να πληρώσουν τους βαρείς φόρους και να κινδυνεύουν με κατασχέσεις ακόμα και της πρώτης κατοικίας.

Αυτό το ΟΧΙ σήμερα δεν λέγεται μόνο με αγανάκτηση για όσα ζούμε.

Χρειάζεται οργάνωση παντού, αλληλεγγύη και συνειδητοποίηση ότι μας έχουν εξαπολύσει πόλεμο χωρίς ημερομηνία λήξης. Απέναντί μας δεν είναι μόνο τα κόμματα που κυβερνούν, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά ολόκληρη η πλουτοκρατία, τα κόμματά της, η Ε.Ε, το ΝΑΤΟ.

Όλοι και όλες στο πανελλαδική πανεργατική απεργία την Πέμπτη 12 Νοέμβρη και στη συγκέντρωση του ΕΚΝΛ στις 10.30 το πρωί στην Κεντρική πλατεία.

Ο ΧΡ. ΚΕΛΛΑΣ

Ο βουλευτής ΝΔ του Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, με αφορμή τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

Σήμερα γιορτάζουμε την επέτειο του “ΟΧΙ” και αποτίουμε φόρο τιμής σε όλους όσοι αγωνίστηκαν για την υπεράσπιση της πατρίδας μας και έπεσαν υπέρ αυτής.

75 χρόνια μετά, τίποτα δεν είναι το ίδιο. Οι καιροί έχουν αλλάξει, οι συσχετισμοί είναι διαφορετικοί και οι εχθροί είναι πλέον δύσκολα ανιχνεύσιμοι. Το μόνο που έχει μείνει το ίδιο είναι η αγάπη για την πατρίδα και η πίστη στα ιδανικά και τις αρχές μας. Ακριβώς δηλαδή, για όλα όσα πολέμησαν οι πρόγονοί μας.

Το έπος του '40 απέδειξε περίτρανα σε όλο τον κόσμο, ότι οι Έλληνες μπορούν να υπομείνουν και να καταφέρουν τα πάντα, αρκεί να είναι ενωμένοι. Όπως και μετά από λίγα χρόνια διαπιστώσαμε, με τις ολέθριες αποφάσεις που μας οδήγησαν στον εμφύλιο σπαραγμό, πόσο αυτοκαταστροφικοί μπορούμε να γίνουμε.

Σήμερα, ζούμε δύσκολες και κρίσιμες καταστάσεις. Είναι στο χέρι μας, να επιλέξουμε το πώς θα τις διαχειριστούμε. Θα επιλέξουμε να απεμπολήσουμε τα ιδανικά μας και με ωφελιμιστικά κριτήρια να οδηγηθούμε σε περαιτέρω διάρρηξη του κοινωνικού ιστού, ή θα αποφασίσουμε να συσπειρωθούμε γύρω από τις αξίες του έθνους μας και να καταθέσουμε ένα Εθνικό Σχέδιο δράσης, ώστε ενωμένοι να βγούμε δυνατότεροι από αυτόν τον δύσκολο δρόμο;

Νομίζω ότι χρωστάμε σε όλους όσοι αγωνίστηκαν για να είμαστε εμείς ελεύθεροι σήμερα, να πάρουμε την σωστή απόφαση. Μόνο ενωμένοι μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Χρόνια πολλά σε όλους.

Ο ΒΑΣ. ΚΟΚΚΑΛΗΣ

Ο βουλευτής ΑΝ.ΕΛ. του ν. Λάρισας, κ. Βασίλειος Κόκκαλης, με αφορμή τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου του 1940 αποτελεί ορόσημο στην πορεία του Έθνους μας, κατέχει περίοπτη θέση στο βάθρο της συλλογικής μας μνήμης και είναι ημέρα μνήμης και τιμής για όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες.

Σήμερα στεκόμαστε υπερήφανοι απέναντι στην ιστορία μας και καλούμαστε να αξιοποιήσουμε τα διδάγματα και τις παρακαταθήκες του παρελθόντος, και να σφυρηλατήσουμε την εθνική ενότητα και ομοψυχία του ελληνικού λαού. Να αναδείξουμε και πάλι τη συλλογικότητα, την αλληλεγγύη, την ανιδιοτέλεια και τη φιλοπατρία σε θεμελιακές αξίες της κοινωνίας μας. Σε μια περίοδο γενικευμένης κρίσης, την οποία βιώνουμε όλοι και η οποία υποβαθμίζει σοβαρά το βιοτικό μας επίπεδο και ιδιαίτερα των οικονομικά ασθενέστερων, έχουμε χρέος να αγωνιστούμε ακόμη πιο αποφασιστικά.

Είναι χρέος μας να φέρουμε στο επίκεντρο της πολιτικής μας τον άνθρωπο. Να μην κλείσουμε τα μάτια στα δραματικά γεγονότα που συμβαίνουν γύρω μας. Να δείξουμε το πραγματικό μας πρόσωπο, αυτό των αξιών και της αλληλεγγύης. Μόνο ενωμένοι οι Έλληνες μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Ο ΝΤ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΣ

Σε μήνυμά του ο επικεφαλής της «Νέας Λάρισας» στο Δημοτικό Συμβούλιο κ. Ντ. Διαμάντος, μεταξύ αναφέρει: «Η «είσοδος» της Ελλάδας στον πόλεμο, με τις περισσότερες μέρες αντίστασης (219) από κάθε άλλη χώρα έκρινε το αποτέλεσμα του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.

Με ένα ΟΧΙ που καταγράφηκε σε πρώτο χρόνο, τις πρώτες πρωινές ώρες σε μία έγγραφη απάντηση του τότε Δικτάτορα Πρωθυπουργού της Ελλάδας απέναντι στο ωμό Ιταλικό τελεσίγραφο αλλά, καταγράφηκε και επικυρώθηκε από το 1ο λεπτό από τον Ελληνικό Λαό σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας και σε κάθε σπιθαμή γης της Βορείου Ηπείρου και της Αλβανίας.

Με τις περισσότερες συνολικές θυσίες και απώλειες (10% - 750.000 ψυχές) από κάθε άλλη χώρα.

Και σήμερα, ζώντας ο ελληνικός λαός μία «ιδιότυπη κατοχή» πρέπει να σταθεί επιτέλους αντάξιος της γενιάς του Πολέμου.

Η σημερινή επιδεικνυόμενη συμπεριφορά των «συμμάχων» από τη μία και των «αντιπάλων» από την άλλη του 2ου ΠΠ απέναντι στην Ελλάδα και τον Ελληνισμό με τους «επαχθείς όρους βοήθειας» αποτελεί ύβρι.

Ας αποτρέψουμε πλέον την ολοφάνερη κατευθυνόμενη πορεία προς τον ακρωτηριασμό της Εθνικής μας Κυριαρχίας, προς τη «λοβοτομή» του Ελληνισμού από τις αρχές της Δημοκρατίας και της Ορθοδοξίας, προς την υποτέλεια και τον νέο Εθνικό Διχασμό.

Ό,τι δεν κατάφεραν τότε, ας μην το καταφέρουν και σήμερα.

Ας μιλήσουμε επιτέλους αποφασισμένα για το μέλλον μας.

«Νέους Δρόμους» Εθνικής κυριαρχίας, Δημοκρατίας και Κοινωνικής Αξιοπρέπειας καλούμαστε να βαδίσουμε».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass