Ο Γ.Γ. ΑΝΤΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΥΤ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΕ ΤΟΝ ΣΤΟΧΟ ΤΟΥ ΥΠ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ:

Φυλακές με ανοιχτές θύρες!

* Η εκπαίδευση των κρατουμένων και ο θεσμός της άδειας αποφορτίζουν το κλίμα στα σωφρονιστικά ιδρύματα

Δημοσίευση: 12 Μαϊ 2015 12:00 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 17:02

 

Της Λένας Κισσάβου

Οι «φυλακές ανοιχτών θυρών», είναι ο άμεσος στόχος της αντεγκληματικής πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης, όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, κ. Ευτύχης Φυτράκης, χθες από τη Λάρισα, στο πλαίσιο επίσκεψής του προκειμένου να παραστεί στην έναρξη των επετειακών εκδηλώσεων για τα δέκα χρόνια λειτουργίας του 2ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας που λειτουργεί στις φυλακές Λάρισας.

Ο κ. Φυτράκης, στον χαιρετισμό του, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Γαλλικό Ινστιτούτο, επισήμανε την αναγκαιότητα λειτουργίας σχολείων μέσα στις φυλακές υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι: «Τα σχολεία στις φυλακές και ο θεσμός της άδειας, αποδείχθηκε ότι λειτουργούν εξισορροπιστικά και αποφορτίζουν το κλίμα των φυλακών. Το υπουργείο Δικαιοσύνης, καταγράφοντας τα αποτελέσματα που κατέφεραν αυτοί οι δύο θεσμοί, δίνει ιδιαίτερη σημασία στη συνέχισή τους και ειδικότερα στην ενίσχυση της εκπαίδευσης στους έγκλειστους των φυλακών. Η εκπαίδευση είναι η μόνη αντεγκληματική πολιτική, με πολλαπλασιαστικό όφελος.

Το υπουργείο λοιπόν στοχεύει σε μια σειρά δράσεων, για φυλακές ανοιχτών θυρών, που μέσω και της εκπαίδευσης θα επιτευχθεί η επικοινωνία τους με τις τοπικές κοινωνίες…

Για παράδειγμα τέτοιες δράσεις σαν αυτή του 2ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στις φυλακές Λάρισας θα έχουν την αμέριστη στήριξή μας».

Την άποψη αυτή ενίσχυσε παράλληλα και η κ. Βάσω Νικολοπούλου, προϊσταμένη του τμήματος των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης, υποστηρίζοντας κατά τον χαιρετισμό της στην εκδήλωση ότι: «Αποδείχθηκε ότι όσοι έγκλειστοι παρακολουθούν τα σχολεία στις φυλακές, δεν υποτροπιάζουν, δεν ξαναγυρνούν στις φυλακές. Καθώς ακολουθούν άλλο τρόπο ζωής…

Αυτό και μόνο του αποτελεί ισχυρό επιχείρημα, για την αναγκαιότητά τους. Βοηθούν τους κρατούμενους να επανενταχθούν στην κοινωνία, δημιουργούν μια γέφυρα επικοινωνίας με τον έξω κόσμο…».

Ο διευθυντής του σχολείου των φυλακών Λάρισας κ. Γιώργος Τράντας, αναφερόμενος στο έργο που επιτελείται σε αυτό, αλλά και στον στόχο που έχουν οι επετειακές εκδηλώσεις, να γίνει γνωστό στην τοπική κοινωνία, με την παρουσίαση έργων των εκπαιδευόμενων, τόνισε μεταξύ άλλων: «Το 2ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Λάρισας (Φυλακής) σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας πραγματοποιεί έκθεση έργων των εκπαιδευόμενων του σχολείου (ζωγραφικής, κατασκευών, χειροτεχνίας), ώστε το κοινό να γνωρίσει τις προσπάθειές τους και τη δουλειά που γίνεται στο σχολείο. Το αποτέλεσμα «περιγράφει» την άλλη εικόνα των κρατούμενων, διαφορετική από αυτή που διαμορφώνει η κοινή γνώμη μέσω της οθόνης της τηλεόρασης και του κινηματογράφου και δείχνει τη συμβολή της εκπαίδευσης σε Καταστήματα Κράτησης στην αλλαγή στάσεων, αντιλήψεων και συμπεριφορών των κρατούμενων και στην κοινωνική επανένταξή τους.

Στο σχολείο έχουν φοιτήσει μέχρι σήμερα, από το 2004, περισσότεροι από 600 εκπαιδευόμενοι παρακολουθώντας επτά γραμματισμούς και υλοποιώντας περισσότερα από έξι διαθεματικά σχέδια εργασίας κάθε χρόνο. Η λειτουργία του αποτελεί μια πολύ σημαντική συμβολή στη ζωή των κρατουμένων, γιατί - στις ασφυκτικά κλειστές φυλακές- η εκπαίδευση των κρατουμένων ανοίγει παράθυρα επικοινωνίας, αποφορτίζει τον κρατούμενο από τα δεινά του εγκλεισμού και λειτουργεί ως δίαυλος προετοιμασίας για την κοινωνική επανένταξη.

Σύμφωνα με την αυτοαξιολόγηση των ίδιων των εκπαιδευόμενων το σχολείο τους δίνει τη δυνατότητα να αναπτύξουν στάσεις και δεξιότητες που είχαν ξεχάσει και τους βοηθά στην κοινωνικοποίησή τους».

Χαιρετισμούς, επίσης απηύθυναν η βουλευτής κ. Ηρώ Διώτη, υποστηρίζοντας ότι «τα Σχολεία τις φυλακές σπάνε τους φραγμούς και βοηθούν στην άρση του κοινωνικού αποκλεισμού», ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός, εξαίροντας τη δουλειά των εκπαιδευτικών του σχολείου, ο κ. Τάσος Δαρσινός, εκπρόσωπος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης, τονίζοντας ότι «τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας είναι ένα καταξιωμένος θεσμός», ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων κ. Δημ. Δεληγιάννης, ο σύμβουλος ΣΔΕ Θεσσαλίας κ. Απ. Μπάρλος, ο υπεύθυνος Εκπαιδευτικών Θεμάτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας κ. Χρ. Αγορίτσας και η διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας κ. Χρύσα Βουλγαράκη.

Ακολούθησαν ομιλίες από την κ. Φιλιώ Μαρινοπούλου, διευθύντρια επί επτά χρόνια στο σχολείο φυλακής Διαβατών Θεσσαλονίκης, η οποία μετάφερε την εμπειρία της, καθώς και από την εκπαιδεύτρια του ίδιου σχολείου κ. Άννα Ρογδάκη, που ανέπτυξε το θέμα «Εγκλεισμός και Εκπαίδευση: Στοχεύοντας στην επανένταξη, "κερδίζουμε" δικαιώματα!».

ΚΟΥΡΑΚΗΣ: «ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

ΣΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΒΑΘΜΙΔΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ»

Να σημειωθεί ότι χαιρετισμό για την εκδήλωση απέστειλε και ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας κ. Κουράκης, αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Ο υπάρχων Σωφρονιστικός Κώδικας αλλά και ο αναθεωρημένος- ο οποίος αναμένεται σύντομα να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή- εξασφαλίζει την πρόσβαση των κρατουμένων και στις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης καθώς και την επαγγελματική κατάρτισή τους. Σύμφωνα με αυτόν, η πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι υποχρεωτική για τους νεαρούς κρατουμένους. Οι αναλφάβητοι ενήλικες ενθαρρύνονται να παρακολουθούν μαθήματα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ή προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης ή επιμόρφωσης. Όσοι έχουν συμπληρώσει την πρωτοβάθμια εκπαίδευση μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση με εκπαιδευτικές άδειες και το ίδιο ισχύει και για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Οι παρεχόμενοι τίτλοι σπουδών είναι ισότιμοι με τους αντίστοιχους των σχολών της ίδιας βαθμίδας εκπαίδευσης, χωρίς να προκύπτει από το κείμενό τους ότι αποκτήθηκαν σε κατάστημα κράτησης και ειδικά θετικά μέτρα λαμβάνονται για την εκπαίδευση των αλλοδαπών και των ατόμων με ειδικές ανάγκες».

Η ΕΚΘΕΣΗ

Η έκθεση στο Γαλλικό Ινστιτούτο θα διαρκέσει μέχρι μεθαύριο Πέμπτη 14 Μαΐου 2015 και θα λειτουργεί τις ώρες 10.30- 13.30 π.μ. και 6-10 μ.μ. Παράλληλα, θα πραγματοποιούνται καθημερινά ομιλίες και συζητήσεις κάθε απόγευμα στις 7μ.μ. σχετικές με την εκπαίδευση σε καταστήματα κράτησης και σε ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες.

Οι εκπαιδευόμενοι κάνοντας χρήση των περιορισμένων υλικών που τους διατίθενται, όπως χαρτόνι, τέμπερες, λαδοπαστέλ, πηλό, οργανικές ύλες και ανακυκλώσιμα υλικά δημιούργησαν με υπομονή και μεράκι τα έργα τους. Για παράδειγμα, χρησιμοποίησαν ψίχα ψωμιού για να κάνουν κομπολόγια, κουκούτσια φρούτων για θήκες αναπτήρων, ξυλάκια από σουβλάκια για κορνίζες και κατασκευές, τριμμένο χαλίκι για να στολίσουν τις δημιουργίες τους κ.ά.

Τα εκτεθέντα έργα έχουν τρεις ενότητες: ζωγραφικά, κατασκευές και χειροτεχνήματα. Τα έργα «σχολιάζονται» από λέξεις που τους εκφράζουν. Την καλλιτεχνική επιμέλεια της έκθεσης έχει η εικαστικός Μαριάννα Γκουντουβά.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Σήμερα Τρίτη ο κ. Δημήτρης Δεληγιάννης, αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Λάρισας και πρώην διευθυντής του σχολείου του ΚΕΘΕΑ «Έξοδος», θα αναπτύξει το θέμα «Διδάσκοντας σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες», ενώ ο σύμβουλος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας Γιάννης Γιαγλάρας θα μιλήσει για τη σχέση εκπαίδευσης και επανένταξης.

Την Πέμπτη 14 Μαΐου ο καθηγητής Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χρήστος Γκόβαρης θα αναπτύξει το θέμα: «Μετανάστευση και εκπαίδευση- Διδάσκοντας σε πολυπολιτισμικό σχολείο».

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass