ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΛΑΡΙΣΑΙΟΥ ΓΟΝΕΑ ΣΤΟΝ ΕΦΕΤ

Η χρυσόμυγα συνόδευε τα …σνακ!

Δημοσίευση: 24 Οκτ 2015 1:27

Του Δημήτρη Βάλλα

Ο Λαρισαίος μπαμπάς , όπως άλλωστε και τόσοι άλλοι, στη βόλτα του Σαββατοκύριακου με τον 10 χρονο γιο του σταμάτησε σε κάποιο περίπτερο υπακούοντας στην επιθυμία του.

Η επιθυμία του νεαρού ήταν κρακεράκια ( σνακ) γνωστής μεγάλης εταιρίας διακίνησης τέτοιων προϊόντων και η αγορά έγινε πάραυτα.

Η έκπληξη όμως του πατέρα ήταν μεγάλη και αργότερα έγινε αγανάκτηση, όταν ο γιος του παρουσίασε μέσα στο σακουλάκι που μόλις είχε ανοιχτεί ένα ζουζούνι που έμοιαζε με χρυσόμυγα ή σκαραβαίο και που ήταν και αυτό μέσα στο σακουλάκι!

Οργή και ανησυχία, λοιπόν από τον πατέρα, που πήρε στα χέρια του τα σνακ με τη χρυσόμυγα και αποφάσισε να αντιδράσει, έτσι για την «τιμή των όπλων» όπως μας είπε…

«Ρώτησα, πρώτα , θα μας διηγηθεί, έναν φίλο μου δικηγόρο και με συμβούλευσε να απευθυνθώ αρχικά στις Ενώσεις Προστασίας Καταναλωτών. Έτσι και έκανα, πήγα λοιπόν στο ΙΝΚΑ με το σακουλάκι και τα ευρήματα και μου είπαν ότι για να προχωρήσω στην καταγγελία μου και να είμαι κατοχυρωμένος θα πρέπει πρώτα να… γίνω συνδρομητής και να καταβάλω τη συνδρομή των 30 ευρώ.

Χρήματα για να πληρώσω τη συνδρομή δεν είχα και έφυγα εκνευρισμένος επισημαίνοντας τους ότι θεωρώ απαράδεκτο η καταγγελία να συνδέεται με τα 30 ευρώ.

Στη συνέχεια πήγα στον ΕΦΕΤ όπου κατήγγειλα το συμβάν, παρέδωσα τα σνακ με το ζουζούνι και αφού τα φωτογράφισα με το κινητό μου έφυγα.

Αυτές τις φωτογραφίες σου τις δίνω , γιατί πλέον μόνο τα Μ.Μ.Ε. μας έμειναν για να διαμαρτυρηθούμε και κάνε ό,τι νομίζεις…».

Αυτά λοιπόν με τον Λαρισαίο μπαμπά, που έχει όλα τα δίκαια με το μέρος του, αλλά δυστυχώς οι διαδικασίες και η σχετική νομοθεσία, άλλα κελεύουν.

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗ

Οι υποχρεώσεις του προμηθευτή δεν σταματούν μόνο στην πώληση του προϊόντος ή της υπηρεσίας. Ο νόμος προβλέπει ότι ο προμηθευτής έχει υποχρεώσεις τόσο κατά όσο και μετά την πώληση, όπως:

* Σε κάθε πώληση ο προμηθευτής οφείλει να παρέχει στον καταναλωτή γραπτώς, στην ελληνική γλώσσα, σαφείς οδηγίες για την ασφαλή χρήση, διατήρηση και πλήρη αξιοποίηση του προϊόντος και ενημέρωση για τους κινδύνους κατά τη χρήση και διατήρησή του.

* Σε περίπτωση προμήθειας καινούργιων προϊόντων με μακρά διάρκεια ο προμηθευτής υποχρεούται να παρέχει στον καταναλωτή γραπτή εγγύηση στην ελληνική γλώσσα.

* Αν κατά τη διάρκεια της εγγύησης εμφανισθεί στο προϊόν ελάττωμα και ο προμηθευτής αρνείται την επισκευή ή βραδύνει υπερβολικά, ο καταναλωτής δικαιούται να ζητήσει την αντικατάσταση του προϊόντος με νέο ή αναστροφή της πώλησης.

* Σε περίπτωση αντικατάστασης του προϊόντος ή ανταλλακτικού του, η εγγύηση αυτόματα ανανεώνεται για όλη τη διάρκεια για το νέο προϊόν ή ανταλλακτικό.

* Ο προμηθευτής καινούριων διαρκών καταναλωτικών αγαθών οφείλει να εξασφαλίζει στους καταναλωτές τη συνεχή παροχή τεχνικών υπηρεσιών για τη συντήρηση και επισκευή τους, για χρονικό διάστημα ίσο με την πιθανή διάρκεια ζωής τους

Αν όλα πάνε καλά θα απολαύσετε τη χρήση του προϊόντος που αγοράσατε χωρίς προβλήματα. Μερικές φορές όμως τα προϊόντα έχουν ελαττώματα που μπορούν να σας προκαλέσουν ζημιά π.χ. από μια ηλεκτρική συσκευή που δεν έχει γείωση μπορεί να πάθετε ηλεκτροπληξία με απρόβλεπτες συνέπειες στην υγεία και τη ζωή σας.

Ποιος ευθύνεται γι' αυτές τις ζημιές από ελαττωματικά προϊόντα; Ο νόμος είναι σαφής. Ο παραγωγός ευθύνεται για κάθε ζημιά που οφείλεται σε ελάττωμα του προϊόντος του. Ως παραγωγός θεωρείται ο κατασκευαστής τελικού προϊόντος, καθώς και κάθε άλλο πρόσωπο που εμφανίζεται ως παραγωγός, επιθέτοντας σ' αυτό την επωνυμία το σήμα ή άλλο διακριτικό του γνώρισμα. Την ίδια ευθύνη με το παραγωγό έχει και ο εισαγωγέας του προϊόντος. Η προθεσμία για να διεκδικήσετε αποζημίωση είναι 3 χρόνια από την πρόκληση της ζημιάς.

Ανοιχτή Γραμμή 1720

Η ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας για τον καταναλωτή 1720, δημιουργήθηκε για να ενισχύσει την πρόσβαση των καταναλωτών στην ποιότητα και στην ενημέρωση.

* Το 1720 πληροφορεί και ενημερώνει τους καταναλωτές για τα δικαιώματα τους στην αγορά:

* Για τη διασφάλιση ποιότητας σε αγαθά και υπηρεσίες.

* Για την εγγύηση της διαφάνειας σε εμπορικές συναλλαγές και συμφωνίες.

* Το 1720 δίνει τη δυνατότητα στον καταναλωτή να καταγγείλει:

* Βλάβες από ελαττωματικά προϊόντα.

* Ακαταλληλότητα ή νοθεία προϊόντων.

* Παραπλανητικές διαφημίσεις.

*Υπερχρέωση προϊόντων και υπηρεσιών.

* Καταχρηστικούς όρους συναλλαγών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass