Αθώος ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Καλογιάννης

Δημοσίευση: 10 Οκτ 2015 0:56

ΚΡΙΘΗΚΕ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΧΘΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΙΜΕΛΕΣ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

*Για την υπόθεση του επανελέγχου των συμβάσεων των δημοτικών υπαλλήλων *Λαρισινή… ενότητα στο Δικαστήριο, καθώς έδωσαν το «παρών» όλοι οι επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου όπως και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας

Του Κ. Γκιάστα

Αθώοι κατά πλειοψηφία των 2/3 κρίθηκαν χθες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας, ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απ. Καλογιάννης και η διευθύντρια Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου που κατηγορούνταν για απείθεια και παράβαση καθήκοντος με αφορμή την υπόθεση του επανελέγχου των συμβάσεων δημοτικών υπαλλήλων. Στην ουσία ήταν μια πολιτική κόντρα ανάμεσα στον κ. Καλογιάννη και τον τότε υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη με τον τελευταίο να ζητάει να ελεγχθούν τα δικαιολογητικά συμβάσεων μονιμοποίησης δημοσίων υπαλλήλων με βάση παλαιότερη νομοθεσία. Όμως ο δήμαρχος Λάρισας αρνήθηκε και εν τέλει δικαιώθηκε δικαστικά.

Τόσο ο κ. Καλογιάννης όσο και η διευθύντρια Διοικητικών Υπηρεσιών είχαν καταθέσει στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης μετά από παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι δήμαρχοι έχουν διαπράξει τα αδικήματα της απιστίας και της παράβασης καθήκοντος.

Η παρέμβαση του Αρείου Πάγου προκλήθηκε όταν ο πρώην υπουργός Διοικ. Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκης απέστειλε στην κ. Κουτζαμάνη εκθέσεις άρνησης που συνέταξαν ελεγκτές - επιθεωρητές του Σώματος Ελεγκτών (ΣΕΕΔ) για πέντε δημάρχους της χώρας, μεταξύ των οποίων και ο κ. Καλογιάννης, που αρνήθηκαν να παραδώσουν στοιχεία προκειμένου να ελεγχθούν οι μονιμοποιήσεις δημοτικών υπαλλήλων (μετατροπές συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου).

Ωστόσο άρθηκε με νέο νόμο το αξιόποινο της πράξης επειδή καταργήθηκε ο νόμος με βάση τον οποίο υποχρεωνόταν ο Δήμος να χορηγεί στοιχεία για τον επανέλεγχο. Αυτήν ήταν και η «γραμμή» της υπεράσπισης που έδωσε και την αθώωση του δημάρχου Λάρισας.

«Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΜΙΑ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ»

Λίγο μετά την ολοκλήρωση της δίκης και έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας ο κ. Καλογιάννης εμφανώς χαρούμενος δήλωσε στους εκπροσώπους των ΜΜΕ τα εξής: «Ολοκληρώθηκε σήμερα (σ.σ. χθες) μια διαδικασία που μας ταλαιπώρησε αρκετό καιρό και εμένα προσωπικά ως δήμαρχο και τη διευθύντρια των Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου.

Η αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου, επιβεβαιώνει ότι εκείνη η απόφαση, μια απόφαση που εκπορεύθηκε από τη θεμελιώδη θέση μας για την προάσπιση των συμφερόντων του Δήμου και των συμπολιτών μας, κινείτο στη σωστή κατεύθυνση.

Νομίζω πως επιβεβαιώνεται η αρχική μας άποψη. Συνεχίζω και σήμερα να λέω και να επιμένω. Ήταν εντελώς λάθος η κατεύθυνση και άποψη του τότε υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μητσοτάκη ο οποίος απλά και μόνο με τη διαδικασία αυτήν έπρεπε να δημιουργήσει μια δεξαμενή απολύσεων. Η αυτοδιοίκηση έχει πληρώσει βαρύ τίμημα στην υπόθεση των μνημονίων. Νομίζω πως η στάση μας τότε έδειχνε γενικότερα στον κόσμο, στους εργαζόμενους, στους πολίτες αυτό που έπρεπε να γίνει, αυτό που έπρεπε να κρατήσουμε σαν κοινωνία, για να βγούμε κάποια στιγμή σε ένα ξέφωτο».

Αξίζει να τονίσουμε πως στην αίθουσα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Λάρισας παρευρέθηκαν για να καταθέσουν ως μάρτυρες υπεράσπισης ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Κωτσός, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου «Λάρισα Νέα Αρχή» κ. Ρένα Καραλαριώτου, ο επικεφαλής της παράταξης «Λάρισα Πόλη του Αύριο» κ. Κώστας Τζανακούλης, ο επικεφαλής της παράταξης «Ανθρώπινη Πόλη» κ. Έκτορας Νασιώκας, της παράταξης «Νέα Λάρισα» κ. Ντίνος Διαμάντος όπως και εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Παζιάνας.

Άλλωστε το Δημοτικό Συμβούλιο με ομόφωνη απόφασή του παρείχε πολιτική κάλυψη στον κ. Καλογιάννη και γι’ αυτό τους ευχαρίστησε όλους στο δικαστήριο ο δήμαρχος Λαρισαίων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass