ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΜΕ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Αίρεται νομοθετικά η δίωξη κατά του δημάρχου Λαρισαίων

*Αφορά την άρνηση να παραδοθούν στοιχεία στους ελεγκτές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τον επανέλεγχο των συμβάσεων με τις οποίες μονιμοποιήθηκαν 300 υπάλληλοι του Δήμου Λαρισαίων *Σκληρή κριτική Κυρ. Μητσοτάκη σε Γ. Κατρούγκαλο

Δημοσίευση: 08 Μαϊ 2015 10:50 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 16:52

Αίρεται η ποινική δίωξη κατά του δημάρχου Λαρισαίων κ. Απόστολου Καλογιάννη και της διευθύντριας Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου κ. Άννυς Χαλκιά για τη γνωστή υπόθεση που αφορά στην άρνηση του Δήμου να παραδώσει στοιχεία στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σχετικά με τον επανέλεγχο συμβάσεων που οδήγησαν στη μονιμοποίηση δημοτικών υπαλλήλων.

Για το θέμα κατατέθηκε τροπολογία από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση, τροπολογία που έγινε δεκτή από τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Γιώργο Κατρούγκαλο και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

Το κείμενο της τροπολογίας που ενσωματώθηκε ως άρθρο 39 στο νόμο έχει ως εξής:

«Αίρεται το αξιόποινο των πράξεων που έλαβαν χώρα μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου και παύουν οριστικά οι ποινικές, πειθαρχικές διώξεις και παύει κάθε διαδικασία καταλογισμού σε βάρος αιρετών εκπροσώπων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και υπαλλήλων των ΟΤΑ και των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου επί υποθέσεων σχετικών:

-με μη άσκηση ένδικων μέσων επί υποθέσεων εργατικών διαφορών του προσωπικού των ΟΤΑ και του προσωπικού δημοτικών νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου (ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ)

-και με την παράταση ισχύος συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου και συμβάσεων μίσθωσης έργου του εν λόγω προσωπικού».

Ο Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Για το θέμα μίλησε στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, πρώην υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνοντας:

«Βέβαια, κ. υπουργέ, κ. Κατρούγκαλε, και τους δημάρχους οι οποίοι αρνήθηκαν τον έλεγχο του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης -τους πέταξαν έξω με άλλα λόγια- οι οποίοι κάποιοι, απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι, ήταν και πελάτες προσωπικοί του γραφείου σας, έρχεστε σήμερα και τους βγάζετε λάδι.

Βλέπετε, λοιπόν, πώς συνδέονται τα πελατειακά δίκτυα, η πολιτική πελατεία με την προσωπική πελατεία στον τρόπο με τον οποίο έχετε συντάξει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο».

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Υπενθυμίζεται ότι ο δήμαρχος Λαρισαίων και η διευθύντρια Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου είχαν παραπεμφθεί να δικαστούν με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας στις 8 Ιουλίου. Για το ζήτημα είχε διατάξει προκαταρκτική εξέταση η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ευτέρπη Κουτζαμάνη, στην οποία ο μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυρ. Μητσοτάκης είχε αποστείλει τις εκθέσεις άρνησης τις οποίες είχαν συντάξει ελεγκτές - επιθεωρητές του Σώματος Ελεγκτών (ΣΕΕΔ) για πέντε δημάρχους της χώρας, μεταξύ των οποίων και ο κ. Καλογιάννης, που αρνήθηκαν να παραδώσουν στοιχεία προκειμένου να ελεγχθούν οι μονιμοποιήσεις δημοτικών υπαλλήλων (μετατροπές συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου).

Το θέμα είχε ανακύψει τον Σεπτέμβριο του 2014 όταν ο κ. Κ. Μητσοτάκης ζήτησε να ελεγχθούν τα δικαιολογητικά συμβάσεων με βάση τα οποία μονιμοποιήθηκαν δημοτικοί υπάλληλοι στο πλαίσιο κυρίως του λεγόμενου «ΠΔ Παυλόπουλου».

Ο κ. Απ. Καλογιάννης είχε μιλήσει τότε για «νέες δεξαμενές απολύσεων στους ΟΤΑ» και είχε επισημάνει τον κίνδυνο «διάλυσης δημοτικών υπηρεσιών» αφού ο έλεγχος αφορούσε σε 300 τουλάχιστον υπαλλήλους του Δήμου Λαρισαίων. Ο δήμαρχος είχε δώσει εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να μην παραδώσουν τα στοιχεία ενώ και το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας, με σχεδόν ομόφωνη απόφασή του, στις 18 Σεπτεμβρίου, αποδέχθηκε το αίτημα του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Ν. Λάρισας να μην αποσταλούν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στοιχεία που αφορούν στις διαδικασίες μετατροπής συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

ΜΑΚ.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass