ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

«Ναι» με επιφυλάξεις στην κατάθεση των αποθεματικών

* Καταψήφισε η «Ελληνική Αυγή», με κοινό ψήφισμα «Λαϊκή Συσπείρωση» και ΑΝΤΑΡΣΥΑ- Η Δασική Υπηρεσία υπεύθυνη για την Κοιλάδα των Τεμπών

Δημοσίευση: 01 Μαϊ 2015 7:55 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 16:38

Του Γιώργου Ρούστα

Κατά πλειοψηφία ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας την απόφαση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας να παραχωρήσει στην Τράπεζα της Ελλάδας τα αποθεματικά της, μετά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) της κυβέρνησης, με τις παρατάξεις των κ.κ. Αγοραστού, Τσιλιμίγκα, Διώτη, Χρυσοβελώνη, Πουτσιάκα να ψηφίζουν «ναι», την «Ελληνική Αυγή» να καταψηφίζει και τις Λαϊκή Συσπείρωση (Β. Μπούτας) και ΑΝΤΑΡΣΥΑ να ψηφίζουν το από κοινού ψήφισμα που κατέθεσαν και το οποίο ήταν ενάντια στην ΠΝΠ και την απόφαση της ΕΝ.ΠΕ.

Ο κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας και πρόεδρο της ΕΝ.ΠΕ Κώστα Αγοραστό να κάνει μια ιστορική αναδρομή των επαφών των περιφερειαρχών με τους υπουργούς καταρχάς και εν τέλει με τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την παραχώρηση των αποθεματικών τους στην ΤτΕ, τονίζοντας πως «οι διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι τα χρήματα των Περιφερειών θα είναι διαθέσιμα εφόσον τα χρειαστεί η Αυτοδιοίκηση» έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη θετική στάση που κράτησαν, ενώ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «αυτή τη χώρα όλοι μαζί την έχουμε. Είμαστε υπερκομματικά πατριώτες, υπέρ πάντων η χώρα και οι Έλληνες» και κατέληξε με τη λατινική φράση: «salus populi suprema lex esto». (υπέρτατος νόμος είναι η σωτηρία του λαού).

Απαντώντας σε ερωτήσεις συμβούλων ο Κώστας Αγοραστός ανέφερε τα παρακάτω: Η πρότασή μου δεν ήταν ένα έκτακτο συνέδριο της ΕΝ.ΠΕ. αλλά μια κοινή συνεδρίαση όλων των Περιφερειακών Συμβουλίων της χώρας στην Αθήνα, αλλά δυστυχώς αυτή δεν έγινε δεκτή. Λάβαμε τη διαβεβαίωση ότι κανένα έργο του ΕΣΠΑ δεν θα σταματήσει. Εμείς έχουμε προγραμματίσει κι έτσι εξασφαλίσει τις ταμειακές μας ανάγκες για το επόμενο 15νθήμερο και με αυτόν τον τρόπο θα βαδίζουμε. Πράγματι η παραχώρηση των αποθεματικών μας ήταν απαίτηση των δανειστών και προαπαιτούμενο για να προχωρήσει η διαπραγμάτευση. Αυτή τη στιγμή τα διαθέσιμα της Περιφέρειας είναι 35 εκατ. ευρώ κατατεθειμένα ως εξής: 14 εκατ. ευρώ στην ΤτΕ, 12 εκατ. στην «Alfa», 11 εκατ. στην «Πειραιώς», και 130.000 ευρώ στη «Συνεταιριστική» της Καρδίτσας.

Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Στην τοποθέτηση του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Νίκος Τσιλιμίγκας χαρακτήρισε «σωστή την απόφαση της ΕΝΠΕ να βοηθήσει την κυβέρνηση στην τρέχουσα διαπραγμάτευση, κάνοντας λόγο για πατριωτικό καθήκον της Αυτοδιοίκησης». Αναρωτήθηκε όμως «αν θα κρατούσε ανάλογη στάση ο ΣΥΡΙΖΑ και οι παρατάξεις του αν βρίσκονταν στην αντιπολίτευση». Ζήτησε επίσης από την Περιφέρεια Θεσσαλίας να καταστρώσει ένα plan B, σε περίπτωση που τα πράγματα δεν πάνε καλά και τα διαθέσιμα δεν υπάρχουν. Σχολιάζοντας ο κ. Αγοραστός χαρακτήρισε την Περιφέρεια Θεσσαλίας «νοικοκυρεμένη» και το plan B δεν μπορεί να είναι άλλο από τον έγκαιρο προγραμματισμό των αναγκών της Περιφέρειας για να γίνεται γρήγορα η εκταμίευση των χρημάτων από την ΤτΕ.

Η Ηρώ Διώτη υποστήριξε ότι «αυτή η κυβέρνηση δεν κρύφτηκε, είπε από την αρχή την αλήθεια στον λαό και κατηγόρησε όσους με αφορμή την ΠΝΠ έσπευσαν να σπείρουν τον φόβο και τον πανικό στην κοινωνία». Παραδέχτηκε ότι «η ΠΝΠ προέκυψε από την κρισιμότητα των περιστάσεων και πως αυτή η κατάσταση είναι προσωρινή. Σίγουρα δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την κίνηση αυτή, αλλά επιβαλλόταν για εθνικούς λόγους. Σχετικά με αυτούς που λένε ότι κινδυνεύει η αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης, αναρωτιέμαι πώς θα υπήρχε αυτοτέλεια, αν δεν διασφαλίσουμε την ανεξαρτησία της χώρας από τους δανειστές, στους οποίους μας οδήγησε η προηγούμενη κυβέρνηση». Ανταπαντώντας ο Κ. Αγοραστός εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το «αν ζητηθούν τα χρήματα, αυτά θα δοθούν μέσα σε 2 μέρες όπως δεσμεύθηκε η κυβέρνηση» και κάλεσε τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να παραδεχτεί τις λάθος τακτικές εκ μέρους της κυβέρνησης, με μπλόφες και ανούσιες δηλώσεις κυβερνητικών».

Ο Βαγγέλης Μπούτας ζήτησε να διευκρινιστεί ότι «οι 5 δήμαρχοι που ανήκουν στο ΚΚΕ αρνήθηκαν την παραχώρηση των αποθεματικών τους και μίλησε για ουσιαστική χρεοκοπία της χώρας, επικαλούμενος στάση πληρωμών στον πρωτογενή τομέα και φοροληστεία του αγροτικού εισοδήματος». Εν συνεχεία ανακοίνωσε στο Σώμα την από κοινού με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ κατάθεση ψηφίσματος, στο οποίο θα ζητούνται όλοι οι παρακρατημένοι –από την κυβέρνηση- πόροι και φυσικά να μην συνεχιστεί η διαπραγμάτευση με τους διεθνείς τοκογλύφους, με επιστροφή στη δραχμή.

Ο Ευθύμης Καλούτσας από την «Ελληνική Αυγή» κατηγόρησε τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι «ξέχασαν πολύ γρήγορα τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις» και πως προέβησαν σε ερασιτεχνικούς χειρισμούς που έφεραν στο χείλος του γκρεμού τη χώρα. Δεν θεωρούμε επαρκείς τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού για την διασφάλιση των αποθεματικών» κατέληξε.

Η Μαρίνα Χρυσοβελώνη χαρακτήρισε «την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου τρόπο νομοθετήματος που προβλέπεται από το Σύνταγμα και επιβάλλεται σε έκτακτες περιπτώσεις. Είναι αδικαιολόγητες οι δηλώσεις όσων καλλιεργούν φόβο στην κοινωνία και σίγουρα δεν μπορεί μια κυβέρνηση 3 μηνών να κατηγορείται ότι έφερε το χάος στη χώρα και να δίνεται άλλοθι στους πραγματικούς υπεύθυνους της σημερινής κατάστασης».

Ο Νίκος Πουτσιάκας διευκρίνισε ότι «είναι η τρίτη φορά που η κυβέρνηση νομοθετεί με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου», ενώ σχολιάζοντας τη φράση Αγοραστού για κίνδυνο στάσης πληρωμών στην εκτέλεση κάποιων έργων, παρατήρησε ότι αυτός ανέκαθεν υπήρχε (τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια) και δεν προέκυψε τελευταία.

Ο Στάθης Ντούρος από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ αφού επέκρινε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι με λογικές PSI κούρεψε όχι το χρέος αλλά τα διαθέσιμα Νοσοκομείων και Πανεπιστημίων, κατηγόρησε και τη σημερινή για παραπλάνηση του ελληνικού λαού και των περιφερειαρχών, αφού η ΤτΕ υπάγεται στην ΕΚΤ, η οποία οποιαδήποτε στιγμή θελήσει μπορεί να δεσμεύσει τα αποθεματικά της Αυτοδιοίκησης. Άρα τα λεφτά δεν είναι εξασφαλισμένα». Χαρακτήρισε τέλος την ΠΝΠ «είσοδο για νέο μνημόνιο και ευκαιρία εκχώρησης βασικών λειτουργιών της Τ.Α. σε ιδιώτες, λόγω αδυναμίας χρηματοδότησης». Εν συνεχεία διάβασε το ψήφισμα που συνέταξε μαζί με τη Λαϊκή Συσπείρωση.

Τέλος η Λίτσα Λιακούλη διάβασε παλιότερες δηλώσεις του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη που χαρακτήριζε «ξεφτίλα την ΠΝΠ της προηγούμενης συγκυβέρνησης», κάνοντας λόγο για αναξιοπιστία της σημερινής. Η ΠΝΠ κινείται στα όρια της συνταγματικότητας, αφού δεν υπάρχει αιτιολογική έκθεση για την αναγκαιότητα αυτού του νομοθετήματος. Η αυτοτέλεια της Τ.Α. έχει τραυματιστεί. Όπως και να έχει η Περιφέρεια όφειλε σε αυτές τις κρίσιμες περιστάσεις να σταθεί δίπλα στην κυβέρνηση, δείχνοντας πατριωτική στάση».

ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ

Στη συνέχεια το Περιφερειακό Συμβούλιο ασχολήθηκε με την επερώτηση που κατέθεσε ο επικεφαλής της «Οικολογικής Θεσσαλίας» Νίκος Πουτσιάκας για την Κοιλάδα των Τεμπών και συγκεκριμένα υποβάλλοντας τις παρακάτω ερωτήσεις: «Κατά τα τελευταία τέσσερα (4) χρόνια παρατηρείται έντονη, αποξήλωση της θαμνώδους βλάστησης, όπου το ανάγλυφο του εδάφους επιτρέπει και επέκταση των καλλιεργειών, από τους ντόπιους αγρότες, κυριολεκτικά μέχρι τις όχθες του Πηνειού. Ενίοτε δε, σημειώνεται και υλοτόμηση της παρόχθιας δεντρώδους βλάστησης. Οι παραπάνω ενέργειες είναι βλαπτικές για τη δίαιτα του ποταμού αλλά και το φυσικό περιβάλλον γενικότερα.

Ερωτάται η Περιφερειακή Αρχή είναι σε γνώση της το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής αλλά και οι χρήσεις γης γενικότερα της Κοιλάδας των Τεμπών; Είναι σε γνώση των δασικών υπηρεσιών το αν οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις, όπως αποτυπώνονται στη σημερινή εικόνα, τόσο στην είσοδο της κοιλάδας όσο και στην έξοδο, είναι ταυτόσημες με το υπάρχον ιδιοκτησιακό καθεστώς; Έχει συσταθεί φορέας διαχείρισης της περιοχής NATURA (cod. 1420005) όπως προβλέπεται από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία, εν όψει μάλιστα των προθέσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για ήπια αξιοποίηση της κοιλάδας;».

Απαντώντας στα παραπάνω ο κ. Αγοραστός ανέφερε τα εξής: «Καταρχήν οι εκτάσεις που περιλαμβάνονται στα όρια της κοιλάδας των Τεμπών είναι δημόσιες πλην ελαχίστων αποδεδειγμένα ιδιωτικών εκτάσεων, η δε διαχείρισή τους ανήκει στη Δασική Υπηρεσία (Αποκεντρωμένη Διοίκηση). Η Δασική Υπηρεσία γνωρίζει επακριβώς τα όρια της περιοχής η οποία χαρακτηρίζεται ως αισθητικό δάσος Κοιλάδας Τεμπών (GR 1420005). Οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις στις οποίες αναφέρεστε δεν διευκρινίζετε αν είναι εντός των ορίων της παραπάνω περιοχής. Σε κάθε περίπτωση η Δασική Υπηρεσία είναι η μόνη που μπορεί να το εξακριβώσει. Και τέλος σύμφωνα με το υπ'αριθμ. 1084/12-02-2015 έγγραφο της Δ/νσης Περ/κου & Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας στην περιοχή δεν έχει συσταθεί φορέας διαχείρισης. Η σύσταση του φορέα σύμφωνα με το άρθρο 15 του Ν. 2742/99 γίνεται με Προεδρικό Διάταγμα (αρμοδιότητα ΥΠΕΚΑ»).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass