Ο ΑΝΑΠΛ. ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑ Γ. ΝΤΑΛΕΚΟΣ ΥΠΕΒΑΛΕ ΣΤΟΝ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ

Παραίτηση για προμήθειες, εφημερίες

Κάνει λόγο για αδιέξοδα στη λειτουργία του Νοσοκομείου και αφήνει σαφείς αιχμές κατά της διοίκησης της 5ης ΥΠΕ

Δημοσίευση: 17 Ιουν 2013 2:45 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:52
  
Την παραίτησή του από τη θέση του αναπληρωτή διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, υπέβαλε στον υπ. Υγείας ο διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του, καθηγητής Γιώργος Νταλέκος (σ.σ.: θέση την οποία κατέχει από το Σεπτέμβριο του 2011 ως εκπρόσωπος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), με επιστολή που απέστειλε προ 10ημέρου (έχει ημερομηνία 6 Ιονίου του 2013), στον κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο.
Ως λόγους παραίτησης ο κ. Νταλέκος επικαλείται δύο ζητήματα που –κατά την εκτίμησή του- αποτελούν βασικά προβλήματα που προκαλούν αδιέξοδα στη λειτουργία του Νοσοκομείου.
Το πρώτο αφορά στις προμήθειες υλικών, οι οποίες, όπως αναφέρει γίνονται με εξωσυμβατικές διαδικασίες, με κατοχύρωση στον τελευταίο μειοδότη καθώς δεν ολοκληρώνονται οι διαγωνισμοί. Ο κ. Νταλέκος επικαλείται ελλείψεις προσωπικού για την ολοκλήρωσή τους, «ομολογεί» ότι το διοικητικό συμβούλιο, προτάσσοντας την υγεία των ασθενών επιλέγει τη λύση της έγκρισης «παράνομων» προμηθειών αντί της υπολειτουργίας του Νοσοκομείου και κατηγορεί την 5η ΥΠΕ ότι αδυνατεί να αντιμετωπίσει το ζήτημα.
Το δεύτερο αφορά στο θέμα των εφημεριών, όπου επίσης μέμφεται τη διοίκηση της 5ης ΥΠΕ. διότι παρά τις επανειλημμένες «οχλήσεις» του, δεν έχει εισακουστεί. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι οι εφημερίες έχουν μειωθεί «απίστευτα δραστικά σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της χώρας», παρότι ο πληθυσμός της περιοχής «ευθύνης» του Πανεπιστημιακού Λάρισας είναι –συγκριτικά- ο μεγαλύτερος από κάθε άλλο.
«Πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι σε μια μοναχική νύχτα εφημερίας με πρωταγωνιστές τη ζωή και το θάνατο, οι γραφειοκρατικές εξορθολογιστικές δοξασίες, δεν περιττεύουν απλώς αλλά προσβάλλουν, όχι μόνο τη νοημοσύνη, αλλά και τις σταθερές ηθικών αξιών μιας προβληματισμένης, παραπαίουσας κοινωνίας», καταλήγει στην επιστολή παραίτησης ο κ. Νταλέκος, το πλήρες κείμενο της οποίας έχει ως εξής:
Αξιότιμε κ. υπουργέ,
Διά του παρόντος εγγράφου υποβάλλω την παραίτησή μου από τη θέση του Αναπληρωτή Διοικητή του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας (ΠΓΝΛ) την οποία κατέχω ως εκπρόσωπος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από τον Σεπτέμβριο 2011 (ΦΕΚ 314/14-9-2011).
Στην απόφαση αυτή κατέληξα με λύπη και περίσκεψη και παρά την αρχική θέλησή μου για προσφορά, αφού δεν μπορώ, πλέον, να φανώ χρήσιμος. Σαν μέλος της διοίκησης του ΠΓΝΛ αντιμετωπίζω πλέον αδιέξοδα στην επίλυση βασικών προβλημάτων λειτουργίας του Νοσοκομείου. Τα πλέον βασικά προβλήματα αφορούν τις προμήθειες και τις εφημερίες.
Οι προμήθειες βασικών ειδών και αντιδραστηρίων πρέπει να γίνουν με εξωσυμβατικές διαδικασίες με κατοχύρωση στον μειοδότη με τιμή κάτωθεν της τιμής της ΕΠΥ διότι δεν έχουν ολοκληρωθεί αρκετοί διαγωνισμοί για διάφορους λόγους. Το διοικητικό προσωπικό του Νοσοκομείου είναι ανεπαρκές αριθμητικά για την ολοκλήρωση διαγωνισμών οι οποίοι ταλανίζονται και εδώ, όπως και σε όλη τη χώρα, από ενστάσεις και επιχειρηματικές αντιπαλότητες προμηθευτών. Η ΕΑΑΔΗΣΥ δεν εγκρίνει την εκτέλεση εξωσυμβατικών προμηθειών. Συνεπώς το διοικητικό συμβούλιο καλείται να επιλέξει μεταξύ έγκρισης «παρανόμων» προμηθειών και πλήρους υπολειτουργίας του Νοσοκομείου με κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλεια των ασθενών. Η επιλογή αναγκαστικά είναι σαφώς η πρώτη για την αποφυγή κινδύνου αναστολής λειτουργίας του Νοσοκομείου, αλλά αρκετά μέλη του συμβουλίου, μη γιατροί, απουσιάζουν εκλεκτικά ή δεν προσέρχονται συστηματικά στις συνεδριάσεις του συμβουλίου. Η προϊσταμένη αρχή, 5η ΥΠΕ, αδυνατεί να δώσει λύση. Σημειώνεται ότι το πρόβλημα ολοκλήρωσης διαγωνισμών δεν είναι τοπικό αλλά γενικό και αφορά και διαγωνισμούς που θα όφειλαν να έχουν υλοποιηθεί εδώ και αρκετό διάστημα από διάφορους φορείς όπως η 5η ΥΠΕ, η ΕΠΥ κ.λπ. Εν τούτοις το Νοσοκομείο σύμφωνα με την ΕΑΑΔΗΣΥ δεν μπορεί να προμηθευτεί ούτε αυτά τα υλικά για τα οποία δεν είναι υπεύθυνο για τη μη διεκπεραίωση των διαγωνισμών.
Το ζήτημα των εφημεριών είναι πολυδιάστατο και επίσης δυσεπίλυτο λόγω ανυπέρβλητων περιοριστικών μηχανισμών και γραφειοκρατικών εμποδίων. Περιλαμβάνει ασαφώς καθοριζόμενα όρια τύπου δωδεκατημορίων, πληθώρα γραφειοκρατικών «προαπαιτούμενων» που ζητούνται από πλευράς επιτρόπου και 5ης ΥΠΕ για την αποζημίωση των πρόσθετων εφημεριών των γιατρών του Νοσοκομείου που οδηγούν τελικά είτε σε αδικαιολόγητες καθυστερήσεις αποπληρωμής είτε σε αδυναμία αποζημίωσης των πρόσθετων εφημεριών από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Επίσης, περιλαμβάνει νομικίστικες διελκυστίνδες αρμόδιων φορέων για την έννοια ή την αποζημίωση των μικτών εφημεριών. Επιπλέον, περιλαμβάνει απόρριψη προηγούμενων λογικών προτάσεων της διοίκησης και εμού προσωπικά. Ενδεικτικά αναφέρω ότι το δωδεκατημόριο αποζημίωσης των τακτικών εφημεριών των γιατρών του Νοσοκομείου έχει μειωθεί απίστευτα δραστικά για το 2013 σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα Περιφερειακά Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της χώρας αν και ο πληθυσμός αναφοράς του Νοσοκομείου είναι ο μεγαλύτερος από οποιοδήποτε άλλο Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Η διοίκηση του Νοσοκομείου και προσωπικά ο υπογράφων με πλείστα έγγραφα προς τον Διοικητή της 5ης ΥΠΕ αλλά και σε συσκέψεις είχε κάνει γνωστό έγκαιρα (πριν το τέλος του 2012) τι απαιτείται από πλευράς εξορθολογισμού των εφημεριών των γιατρών αλλά βεβαίως το πραγματικό κόστος εφημεριών για την ασφαλή λειτουργία του Νοσοκομείου ουδόλως εισακούστηκε. Στην πραγματικότητα ουδείς γνωρίζει πώς καθορίστηκαν τα 12μόρια εφημέρευσης του Νοσοκομείου.
Οι εν λόγω προτάσεις απορρέουν από την κατανόηση όχι μόνον του υπερτονισμένου κόστους αλλά και της εξωλογιστικής, βαθιά ανθρωπιστικής διάστασης του εφημεριακού έργου κυρίως για τους ασθενείς αλλά και για τους στερημένους από στοιχειώδη ανάπαυση συναδέλφους. Πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι σε μια μοναχική νύχτα εφημερίας, με πρωταγωνιστές τη ζωή και τον θάνατο, οι γραφειοκρατικές εξορθολογιστικές δοξασίες δεν περιττεύουν απλώς, αλλά προσβάλλουν, όχι μόνο τη νοημοσύνη αλλά και τις σταθερές ηθικών αξιών μιας προβληματισμένης παραπαίουσας κοινωνίας.
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας κινδυνεύει, είναι μια γενική επισήμανση. Απαιτείται συντονισμένη και ειλικρινής προσπάθεια για την απρόσκοπτη λειτουργία του.
Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη και τη μέχρι τώρα συνεργασία.
Με τιμή
Γεώργιος Ν. Νταλέκος
Καθηγητής, δ/ντής Παθολογικής Κλινικής Παν/μίου Θεσσαλίας
αναπληρωτής διοικητής ΠΓΝΛ
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass