ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΒΙΩΝΟΥΝ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Την ώρα της πληρωμής πληθαίνουν οι Μανωλάδες...

Δημοσίευση: 20 Απρ 2013 22:44 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:45
Της Σοφίας Ορφανιώτη
Η ένοπλη επίθεση εναντίον εργατών μεταναστών στη Νέα Μανωλάδα της Ηλείας, ήταν ασφαλώς ένα ακραίο περιστατικό. Που όμως απλά πιστοποιεί μια πραγματικότητα: την εκμετάλλευση των αλλοδαπών στη χώρα μας. Δεν είναι λοιπόν το μόνο...
Δεκάδες μετανάστες ασιατικής καταγωγής που ζουν στη Λάρισα και σε χωριά του νομού, έχουν πέσει θύματα εκμετάλλευσης των κατά καιρούς εργοδοτών τους και το κυριότερο είναι αν και δουλεύουν, σε αρκετές περιπτώσεις δεν πληρώνονται ή παίρνουν από τους εργοδότες λιγότερα από αυτά που είχαν αρχικά συμφωνήσει.
Τα τελευταία πέντε χρόνια στον νομό Λάρισας ζουν 500 μετανάστες ασιατικής καταγωγής, Πακιστανοί, Αφγανοί, Ινδοί και κάποιοι από το Μπαγκλαντές.
Από αυτούς οι 300 μένουν στη Λάρισα και εργάζονται σε λαϊκές αγορές, παλιότερα και σε οικοδομές και οι υπόλοιποι στα χωριά κάνοντας αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες.
Ο 26χρονος Πακιστανός Ράτζια Ραχμάν ζει εδώ και δέκα χρόνια στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα οκτώ στη Λάρισα.
Εργάζεται ως μικροπωλητής σε λαϊκές αγορές και επειδή γνωρίζει αρκετά καλά τα ελληνικά είναι και μεταφραστής στα δικαστήρια, όταν προκύπτουν περιστατικά με ομοεθνείς του.
Για αυτόν όπως λέει στην «Ε», αλλά και για όλους τους μετανάστες τα συμβάντα εκμετάλλευσης είναι συνήθη.
Μπορεί να μην έχουν υποστεί βίαιες επιθέσεις, αλλά πάντα υπάρχει ο φόβος, καθώς δεν έχουν άδεια παραμονής στη χώρα και έτσι πέφτουν θύματα των όποιων καταστάσεων.
Στα χωριά υποστηρίζει οι μετανάστες μένουν είτε σε αποθήκες, είτε ακόμη και μαζί με τα ζώα, δουλεύουν ανασφάλιστοι, με ελάχιστα χρήματα και κάτω από σκληρές συνθήκες επιβίωσης, απάνθρωπες για την ακρίβεια.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση εξιστορεί, δύο Ασιατών, που ενώ δούλευαν σε χωριό της περιοχής, ο ένας σε αγροτική και ο άλλος σε κτηνοτροφική εργασία, όταν αυτή ολοκληρώθηκε και ζήτησαν από τους εργοδότες να τους καταβάλλουν τα δεδουλευμένα, εκείνοι αρνήθηκαν και οι δύο μην ξέροντας τι άλλο να κάνουν κατήγγειλαν το περιστατικό στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας.
Άλλο ένα συμβάν το οποίο αφηγείται ο νεαρός Πακιστανός αφορά πάλι χωριό της Λάρισας, όπου ένας Αφγανός που δούλευε στο χωράφι, σε εργατικό ατύχημα τραυματίστηκε σοβαρά στο δάχτυλό του. Ο εργοδότης εξαιτίας του γεγονότος ότι ήταν αδήλωτος ο μετανάστης, δεν τον μετέφερε στο νοσοκομείο με κίνδυνο την υγεία του.
Η ανασφάλιστη εργασία δημιουργεί μια σειρά προβλημάτων στους μετανάστες, οι οποίοι αδυνατούν να βρουν το δίκιο τους και γίνονται έρμαια διαφόρων καταστάσεων.
Θέλοντας να συσπειρώσει το μεταναστευτικό κίνημα στον νομό, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας πριν από ένα χρόνο συγκάλεσε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν αρκετοί μετανάστες και συγκροτήθηκε επιτροπή μεταναστών, με στόχο την προάσπιση των δικαιωμάτων τους.
Μάλιστα με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στη Μανωλάδα η διοίκηση του ΕΚΝΛ κατήγγειλε την επίθεση και όπως σημείωσε ο πρόεδρος κ. Τάσος Τσαπλές «τα προβλήματα της εργοδοτικής βίας, της απλήρωτης και ανασφάλιστης δουλειάς κάτω από άθλιες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης, δεν αφορούν μόνο τους μετανάστες στη Μανωλάδα. Αφορούν χιλιάδες ακόμα μετανάστες που απασχολούνται σε αγροτοκτηνοτροφικές εργασίες και στην περιοχή της Λάρισας και άλλες περιοχές.
Το Εργατικό Κέντρο ν. Λάρισας, εκφράζει την ταξική αλληλεγγύη στους εργάτες μετανάστες της Μανωλάδας και ιδιαίτερα στα θύματα της εργοδοτικής δολοφονικής επίθεσης, καταδικάζοντας κάθε είδους ρατσιστικές επιθέσεις.
Αξιώνει από την κυβέρνηση, την παραδειγματική τιμωρία των ηθικών και φυσικών αυτουργών της εγκληματικής επίθεσης σε βάρος των μεταναστών εργατών στη Μανωλάδα, την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης και των κρατικών μηχανισμών για την προστασία της ζωής των εργατών μεταναστών, την πληρωμή και την ασφάλισή τους, για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης».
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass