Ο ΙΕΡΕΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΓΚΑΝΤΑ ΑΝΤ. ΜΟΥΤΙΑΜΠΑ ΗΡΘΕ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΜΕ ΙΕΡΟ ΣΚΟΠΟ: ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ»…

«Οι Έλληνες πονάτε με τον πόνο του άλλου…»

* Χάρη σε λαρισινή βοήθεια 2.500 παιδιά πίνουν καθαρό νερό, έχουν ένα πιάτο φαγητό κάθε μέρα και μαθαίνουν γράμματα

Δημοσίευση: 30 Νοε 2013 20:56 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 13:12
 
Της Λένας Κισσάβου
Ήρθε από την αφρικανική ήπειρο, με αποστολή ιερή: Να ευχαριστήσει τους Λαρισαίους, για την πολύτιμη βοήθεια που προσφέρουν, αν και μέσα σε χαλεπούς καιρούς για τους ίδιους, σε έναν ακόμη πιο βασανισμένο λαό. Το λαό της χώρας του, την Ουγκάντα.
Ο πατήρ Αντώνιος Μουτιάμπα, της Μητρόπολης της Καμπάλας και πάσης Ουγκάντας, βρέθηκε στη Λάρισα, για να γνωρίσει από κοντά τους ανθρώπους που προσφέρουν από το 2010 το υστέρημά τους, για να μπορούν 2.500 παιδιά να πίνουν καθαρό νερό, να έχουν ένα πιάτο φαγητό κάθε μέρα και να μπορούν να μάθουν γράμματα.
«Οι Έλληνες είναι ο πιο ευαισθητοποιημένος λαός. Πονάει με τον πόνο του άλλου και βοηθά με ό,τι μπορεί να δώσει. Περισσότερο από κάθε άλλο λαό, έχει αποδείξει, τουλάχιστον σε εμάς, ότι έχει αναπτυγμένο το αίσθημα της προσφοράς και της αγάπης στον συνάνθρωπο», δηλώνει σε συζήτηση που είχαμε μαζί του, κατά τη συνάντηση που είχε με τα μέλη του Συλλόγου Ανθρωπιστικής Δράσης και Αλληλεγγύης «ΦΙΛΟΤΗΣ» της Λάρισας, κ. Κώστα Σταυρόπουλο και Στέλιο Καρκαντό, που σταθερά εδώ και χρόνια βοηθούν με ποικίλους τρόπους το έργο της ορθόδοξης εκκλησίας στην Ουγκάντα, στέλνοντας τρόφιμα, φάρμακα και ενισχύοντας οικονομικά γεωτρήσεις για δημιουργία πηγαδιών πόσιμου νερού.
Ο Σύλλογος αποτελεί τη μοναδική κοινωνική ομάδα στην πόλη, που αναπτύσσει δράση βοήθειας στην Ουγκάντα, παράλληλα με προσφορά του σε άπορους Λαρισαίους και αποτελεί ένα σημαντικό στήριγμα στο έργο του π. Αντώνιου Μουτιάμπα και όχι μόνο.
Ο π. Αντώνιος, ήταν από τα τυχερά παιδιά της Ουγκάντα, που με την οικονομική βοήθεια της ορθόδοξης εκκλησίας, κατάφερε να φοιτήσει σε ελληνικό σχολείο στην Κρήτη και έπειτα στη Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η ανάγκη που ένιωθε ως άνθρωπος να επιστρέψει για να βοηθήσει στην πατρίδα του ήταν μεγαλύτερη μιας ατομικής ανάγκης για άλλη επαγγελματική εξέλιξή του. Έτσι πήρε την απόφαση ζωής, να γίνει ιερέας και να βοηθήσει τα παιδιά του τόπου του.
«Οι περισσότεροι κάτοικοι της Ουγκάντας, που καταφέρνουν να σπουδάσουν στην Ελλάδα, επιστρέφουν στην πατρίδα…» αναφέρει ο π. Αντώνιος και συμπληρώνει: «Σπουδάζουν γιατροί, δάσκαλοι, γεωπόνοι, καθηγητές… και επιστρέφουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην Ουγκάντα, για να έχουν οι επόμενες γενιές ένα καλύτερο μέλλον».
Σήμερα στην περιοχή του, στην ενορία του Αγίου Αντωνίου, στο χωριό Μόντε (αριθμεί 4.500 κατοίκους), λειτουργούν χάρη της εκκλησίας και της βοήθειας που προσφέρεται από την Ελλάδα και την Κύπρο, σχολεία, οικοτροφεία, ιατρείο και ένα μεγάλο αγρόκτημα.
Αν και πρωταρχικό τους μέλημα είναι η καθημερινή σίτιση των 2.500 παιδιών των οικοτροφείων, ο ίδιος υποστηρίζει ότι ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουν στο να διδάξουν στα παιδιά να γράφουν και να διαβάζουν.
Τα παιδιά στα οικοτροφεία δεν προέρχονται μόνο από το Μόντε, αλλά και από γειτονικούς νομούς ή και κράτη. Οι γονείς των περισσότερων είτε έχουν πεθάνει από AIDS, είτε σε πολεμικές συγκρούσεις.
Στα δέκα χρόνια που βρίσκεται ο π. Αντώνιος, σε αυτή την ενορία διαπιστώνει ότι η βοήθεια των υποστηρικτών του έργου του, έχει φέρει σημαντικά αποτελέσματα, όσον αφορά στην καλύτερη διαβίωση των κατοίκων και συγκεκριμένα τόνισε: «Το χωριό αλλάζει συνεχώς με τα χρόνια. Αναπτύχθηκε το μορφωτικό επίπεδο των κατοίκων λόγω της εκπαίδευσης που προσφέρεται, η υγεία τους είναι καλύτερη λόγω του καθαρού πόσιμου νερού, που δίνουν οι γεωτρήσεις, και πριν δύο χρόνια κατασκευάστηκε και εγκατάσταση παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.
Τα παιδιά για πρώτη φορά είδαν τότε, μέσα από τηλεόραση, πώς είναι ο έξω κόσμος και τι υπάρχει πέρα από το χωριό τους και τη χώρα τους.
Στην Ουγκάντα λίγα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν, γιατί τα πανεπιστήμια είναι ιδιωτικά. Η εκπαίδευση είναι για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα».
Ο π. Αντώνιος, μιλά άπταιστα Ελληνικά (ούτε καν με ξενική προφορά), και υποστηρίζει ότι «αρκετοί στην Ουγκάντα, κάνουν το ίδιο: μαθαίνουν ελληνικά. Η ελληνική γλώσσα, λέει, έχει κάτι το ιδιαίτερο. Καθώς τη μαθαίνεις, σε διδάσκει να μη φοβάσαι, να είσαι ελεύθερο άτομο.
Η ελληνική γλώσσα με κάνει να πω με θάρρος αυτό που σκέφτομαι. Μου έμαθε να είμαι ελεύθερος… Έχει μεγάλη δυναμική στην ψυχή του ανθρώπου…».
Στη Λάρισα, επισκέφθηκε σχολεία, όπου μίλησε για το έργο που πραγματοποιείται στον τόπο του, ενώ είχε συνάντηση και με την αντιπεριφερειάρχη Λάρισας, κ. Ρένα Καραλαριώτου.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass