ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ

Η Αγιά γιόρτασε τη «Σύναξη», τίμησε την Εθνική Αντίσταση

Δημοσίευση: 25 Νοε 2013 1:18 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 13:03
 
(ΑΓΙΑ Γραφείο «Ε»)
Του Νίκου Γουργιώτη
 
Με λαμπρότητα και κάθε επισημότητα η κωμόπολη της Αγιάς γιόρτασε το Σαββατοκύριακο τη «Σύναξη των Αγιωτών Αγίων» και τίμησε χθες την επέτειο της Εθνικής μας Αντίστασης της περιόδου 1941 – 44.
Για τη θρησκευτική πανήγυρη, που ως γνωστόν γίνεται προς τιμήν των Αγίου Αντωνίου του Μεγάλου, Αγίου Αντωνίου του εκ Βεροίας, Οσίου Συμεών του εκ Βαθυρέματος Αγιάς, Οσιομάρτυρα Δαμιανού του εν Κισσάβω, Οσιομάρτυρα Νικολάου του εν Βουναίνη και Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, εψάλη μέγας πανηγυρικός εσπερινός μετά αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος το απόγευμα του Σαββάτου στον μητροπολιτικό ιερό ναό Αγίων Αντωνίων προεξάρχοντος του αρχιμανδρίτη της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος π. Πάμφιλου Κοιλιά, ενώ το πρωί της Κυριακής τελέσθηκε αρχιερατική θεία λειτουργία χοροστατούντος του σεβασμιοτάτου μητροπολίτη Ζάμπιας και Μαλάουι, Υπέρτιμου και Εξάρχου Μέσης Αφρικής κ. Ιωακείμ, παρουσία πολλών ιερέων της περιοχής και πλήθους κόσμου. Τον Θείο λόγο κήρυξε ο αρχιμανδρίτης π. Επιφάνιος Δημητρίου.
Αμέσως μετά την πανηγυρική θεία λειτουργία τελέσθηκε επίσημη δοξολογία για τον εορτασμό της επετείου της Εθνικής Αντίστασης, ενώ ακολούθησε ομιλία από τον δήμαρχο Αγιάς Αντώνη Γκουντάρα, ο οποίος αναφέρθηκε στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής και, φυσικά, σε όσους κατοίκους της περιοχής Αγιάς θυσιάστηκαν για την ελευθερία μη ξεχνώντας, ασφαλώς, να συνδυάσει εκείνους τους αγώνες με τη σημερινή δεινή θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη, λέγοντας: «Σήμερα ζούμε κάτι το πρωτόφαντο στην ανθρώπινη ιστορία. Εμείς οι Έλληνες, που στην ουσία ποδοπατήσαμε τη φασιστική λαίλαπα, αντί να κερδίσουμε την αναγνώριση και την υποστήριξη των συμμάχων, ολοένα και περισσότερο γνωρίζουμε την καταφρόνια και την πολεμική εκείνων που τους δώσαμε το παράδειγμα αντίστασης. Εκείνων στους οποίους διδάξαμε έμπρακτα τον αγώνα για δημοκρατία, λευτεριά, εθνική ανεξαρτησία, χωρίς όμως και ‘μεις οι ίδιοι να είμαστε άμοιροι ευθυνών. Το κλίμα του ωχαδελφισμού κερδίζει έδαφος ολοένα και περισσότερο, ποτισμένο με την ιδεολογία της λάμιας που λέγεται παγκοσμιοποίηση και που στην εξάπλωσή της καταβροχθίζει αξίες και ιδανικά καταποντίζοντας ιστορίες και λαούς, παραδόσεις και έθνη. Γίνεται επιτακτική η ανάγκη να παραδειγματιστούμε από το έπος της Εθνικής μας Αντίστασης και να βροντοφωνάξουμε ξανά με στεντόρια φωνή το «ΟΧΙ» στον νέο οικονομικό κατακτητή που μας α-πειλεί όλο και πιο πολύ. Σήμερα επιβάλλεται, όσο ποτέ άλλοτε στην ιστορία μας, ν’ αφήσουμε στην άκρη όποιες διαφορές έχουμε, και με ομοψυχία και πατριωτισμό να ξαναπρωτάξουμε την ελληνική αρετή στην οικονομική μάστιγα. Ας μην φανούμε επιλήσμονες της αποστολής μας ως έθνος. Και αποστολή όλων μας είναι το ηθικό χρέος απέναντι στην πατρίδα. Επιβάλλεται να προβάλλουμε την ελληνική ψυχή απέναντι στη βουλιμία του διεθνούς ιμπεριαλισμού που θέλει τη χώρα μας οικονομικό προτεκτοράτο. Επιβάλλεται να αντισταθούμε στην προσπάθεια αφελληνισμού του έθνους από ύποπτα οικονομικά συμφέροντα που δεκαετίες τώρα επιβουλεύονται την Ελλάδα στοχεύοντας στον αφανισμό της γλώσσας και της ιστορίας μας. Όπως επιβάλλεται, επίσης, να αντισταθούμε στα φασιστικά μορφώματα που προπαγανδιστικά και προβοκατόρικα γίνονται προπομποί του νεοναζισμού με την καπηλεία και τον σφετερισμό των εθνικών μας ιδεωδών υψώνοντας ως σημαία τους τη βία και το αίμα».
Στη συνέχεια, στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, που βρίσκεται στη θέση «Σωτηρίτσα» της επαρχιακής οδού Αγιάς – Αγιοκάμπου, σημείο στο οποίο εκτελέσθηκαν πολλοί πατριώτες κατά την περίοδο της Κατοχής, εψάλη επιμνημόσυνη δέηση από τον πρωτοπρεσβύτερο ιερέα π. Αθανάσιο Μακρή, εψάλη ο Εθνικός μας Ύμνος, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή και κατατέθηκαν στεφάνια από τον δήμαρχο Αγιάς, από τον περιφερειακό σύμβουλο Χρήστο Καλομπάτσιο εκ μέρους της Περιφέρειας Θεσσαλίας, από τον κ. Παύλο Πήχα εκ μέρους του Παραρτήματος Εθνικής Αντίστασης στην Αγιά, από τον πρόεδρο του Κυνηγετικού Συλλόγου Αγιάς Στέλιο Κατσίκα, ενώ συγγενείς εκτελεσθέντων από τους Γερμανούς και Ιταλούς κατακτητές εναπόθεσαν λίγα λουλούδια εις μνήμην των προγόνων τους.
Στις εκδηλώσεις παρέστησαν, μεταξύ άλλων, οι πρώην βουλευτές Γιάννης Καραμπάτσας και Βάσω Αλεξανδρίδου, ο δημοτικός σύμβουλος Λαρισαίων Κώστας Ι. Καραμπάτσας, ο διοικητής του «Αχιλλοπούλειου» Γενικού Νοσοκομείου Βόλου Κώστας Ευαγ. Καραμπάτσας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αγιάς Γιάννης Αργυρούλης, οι αντιδήμαρχοι Δημοτικής Ενότητας Αγιάς και Μελιβοίας Βασίλης Σμυρλής και Αντώνης Μπελιάς αντίστοιχα, ο πρώην δήμαρχος Αγιάς και νυν δημοτικός σύμβουλος Αντώνης Μαυρογιάννης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Βασίλης Λέτσιος, Χριστίνα Γιαννουλέα και Βασίλης Καψάλης, ο δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος Αγιάς Γρηγόρης Καλαγιάς, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΑ Στέφανος Ριζούλης, ο αντιπρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αγιάς Στέλιος Πατσιαβούδης, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Γερακαρίου Γιώργος Μπαράκος, η πρώην δήμαρχος Αγιάς Χριστίνα Χριστούλα και ο πρώην κοινοτάρχης Αγιάς Αντώνης Τουτούζης.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass