Συγκέντρωση για το Πολυτεχνείο

Δημοσίευση: 15 Νοε 2013 16:13 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:54

Με αφορμή την επέτειο για τα 40 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, το Νομαρχιακό Τμήμα Λάρισας της ΑΔΕΔΥ καλείς σε συγκέντρωση την Κυριακή 17 Νοεμβρίου στην Πλατεία Νομαρχίας  στις 17:30 μ.μ. Κάλεσμα συμμετοχής για την ίδια συγκέντρωση απευθύνουν επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, η ΕΛΜΕ και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας σε μήνυμά του σημειώνει πως «40 Νοέμβρηδες μετά την ηρωική εξέγερση του ελληνικού λαού και της νεολαίας στο Πολυτεχνείο ενάντια στη χούντα των συνταγματαρχών, η νέα γενιά καλείται να πρωτοστατήσει στον αγώνα για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη, στον αγώνα ενάντια στο φασισμό.

Οι κυβερνήσεις των μνημονίων και η Τρόικα κάνουν ξεκάθαρο μέσα από τις επιλογές τους πως θα ζήσουμε χωρίς δικαιώματα, χωρίς πρόσβαση στη μόρφωση και την υγεία, ανάμεσα στη γκρίζα ζώνη της ανεργίας και της επισφάλειας.

Απέναντι στους αγώνες, απαντούν με αυταρχισμό και καταστολή. Απέναντι στο δικαίωμα στη μόρφωση απαντούν με απολύσεις καθηγητών και διοικητικών, με κλείσιμο σχολείων και σχολών, με στείρα γνώση.

Και μέσα σε όλα αυτά, ο φασισμός βρίσκει χώρο να ξαναβγεί από το χρονοντούλαπο της ιστορίας, θυμίζοντας μας τις μαύρες σελίδες της ανθρωπότητας. Το σύνθημα «Ψωμί-Παιδεία -Ελευθερία» δεν είναι ένα μουσειακό σύνθημα, δεν ανήκει στο παρελθόν αλλά αποτελεί ανάγκη και πηγή έμπνευσης στο σήμερα. Για να νικήσουμε πρέπει να τους ανατρέψουμε, για να τους ανατρέψουμε πρέπει να οργανωθούμε. Να πάρουμε τις ζωές μας πίσω.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας καλεί τους συντρόφους και συντρόφισσες την Κυριακή 17 Νοεμβρίου και ώρα 5.30 μ.μ. στην Πλατεία Νομαρχίας. Μετά την κατάθεση στεφάνων, θα ακολουθήσει πορεία».

ΤΕΕ

Η Δ.Ε. του Τ.Ε.Ε.-Τμήμα Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας με ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων σημειώνει ότι «θεωρεί πως, σήμερα, οφείλουμε να δώσουμε επίκαιρο νόημα και απάντηση στα διαχρονικά συνθήματα για «Ψωμί» μέσα από ανάπτυξη ίσων ευκαιριών μόνιμης απασχόλησης και σίγουρης ασφάλισης για όλους, για «Παιδεία» μέσα από την κατοχύρωση της Εθνικής της υπόστασης και την αναβάθμιση μέσα στο νέο ενιαίο σύγχρονο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, χωρίς νομοθετικούς αυτοματισμούς ακαδημαϊκής και επαγγελματικής ισοπέδωσης προς τα κάτω,  και για «Ελευθερία» μέσα από την κατοχύρωση των ατομικών και συλλογικών ελευθεριών δημοκρατικής έκφρασης και δράσης, περνώντας σε μία νέα εποχή των Δημοκρατικών θεσμών, χωρίς δεσμά διαπλοκών και με σεβασμό στην προσωπικότητα του ανθρώπου.

Έτσι αποκτά ουσιαστικό περιεχόμενο και όχι απλό επετειακό νόημα η διατήρηση  ζωντανής μνήμης των γεγονότων εκείνων των ημερών- που αποτέλεσαν την κορύφωση μίας σειράς προηγούμενων δράσεων αντίστασης κατά την 7ετή περίοδο.

Το Δ.Σ. του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Ε.Σ.Δ.Ι.Α τονίζει πως «διαχρονικά και πιο επίκαιρα από ποτέ τα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου 40 χρόνια μετά.Τα μηνύματα της αντίστασης , της ανατροπής , της κοινωνικής δικαιοσύνης ,του αντιφασιστικού αγώνα.

  Η εξέγερση της Νομικής και στην συνέχεια του Πολυτεχνείου ήταν η αφορμή της πτώσης της χούντας. Νεαρά παιδιά που στάθηκαν απέναντι στον θάνατο. Με χιλιάδες ανώνυμους αγωνιστές ,που δεν εξαργύρωσαν ποτέ τον αγώνα τους , μένοντας πιστοί στις αξίες και τα οράματα εκείνης της εποχής.

 Η εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν ήταν απλά μια εκδήλωση του φοιτητικού κινήματος .Κάλεσε τον λαό να ξεσηκωθεί και να αγωνιστεί ενάντια στον φασισμό.Οργανώθηκαν μαχητικές εκδηλώσεις στο κέντρο ,στις γειτονιές ,ξεσηκώθηκαν κινήματα συμπαράστασης σε πολλές πόλεις και πανεπιστήμια.Μέσα στην εξέγερση αυτή ,δημιουργήθηκαν όργανα άμεσης μαζικής πάλης όπως η συντονιστική επιτροπή κατάληψης ,γενικές συνελεύσεις των έγκλειστων του Πολυτεχνείου κ.α. επιτροπές.Μαθητές, φοιτητές ,εργάτες, βρέθηκαν απέναντι στην φασιστική χούντα.

 Οι μεταπολιτευτικοί συσχετισμοί δεν δικαίωσαν τις αξίες και τα ιδανικά εκείνου του αγώνα.Το ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ στην ανθρωπιστική κρίση που βιώνει ο τόπος μας γίνεται και πάλι το μήνυμα των καιρών. Κάθε κοινωνικό και δημόσιο αγαθό βρίσκεται στο στόχαστρο.Με την πλειονότητα των πολιτών να οδηγούνται στην εξαθλίωση.Τον φασισμό να ξανασηκώνει κεφάλι .Την διάλυση της παιδείας με το κλείσιμο των σχολείων, τις επιστρατεύσεις , τις απολύσεις και την υποβάθμιση των πανεπιστημίων .

 Η εκτροπή από τους Δημοκρατικούς συνταγματικούς θεσμούς έφερε και το -μαύρο- της ΕΡΤ, τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου ,την απαξίωση της βουλής .Επιχειρείται η καταστολή των δίκαιων κοινωνικών διεκδικήσεων και κινημάτων .

 Η εξέγερση των φοιτητών και του λαού μας , ενάντια στην φασιστική χούντα ας γίνουν πηγή και δίδαγμα για νέους κοινωνικούς ,αντιφασιστικούς αγώνες».

 Διακηρύσσουμε για μία ακόμη φορά, πως οι Έλληνες Μηχανικοί, είναι αποφασισμένοι να αγωνισθούν για την πραγμάτωση του οράματος και των στόχων που τότε χαράχθηκαν, και που ένωσαν όλο τον Ελληνικό λαό. Και όπως τότε, με τον φυσικό χώρο των μηχανικών, το Πολυτεχνείο, να διαδραματίζει και να συμβολίζει τον χώρο εγγύησης και ενότητας για τον δίκαιο αγώνα, έτσι και σήμερα, το Τεχνικό Επιμελητήριο θα είναι ο φερέγγυος Σύμβουλος και το ενωτικό στοιχείο της Κοινωνίας για τους σύγχρονους αγώνες και τις δίκαιες διεκδικήσεις. 

Με ιδιαίτερη σημασία σε μία κρίσιμη στιγμή για τη χώρα που, ζητούμενο είναι η σταθεροποίηση και ανάπτυξη της Οικονομίας και κύρια, η Κοινωνική συνοχή των γενεών του Ελληνικού λαού. Στην κρίσιμη αυτή στιγμή που οι δημοκρατικοί θεσμοί με αιχμή το ίδιο το Σύνταγμα δοκιμάζονται και σε πολλές περιπτώσεις «παραχαράσσονται» μέσα από επιβολή και επιρροή έξωθεν, απαιτείται υψηλό αίσθημα ευθύνης από όλον τον Ελληνικό λαό και ενότητα.

Το ΤΕΕ και οι μηχανικοί θα σφυρηλατήσουν την ενότητα αυτή και την προοπτική της Ελλάδος και του λαού της μέσα από μία συγκροτημένη πρόταση ενός «Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης», που υπό τον συντονισμό του όλων των επιστημονικών και κοινωνικών φορέων θα πρέπει να συνταχθεί και, να αποτελέσει την σταθερή Εθνική προοπτική, καταργώντας κάθε μνημόνιο».

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass