ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΔΕΝ ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΝ ΠΙΑ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Η Δημοτική Αρχή στη... μάχη της καλιακούδας!

* Σκηνοθετώντας ηχητικά κραυγές από κατασπαρασσόμενες καλιακούδες οι δημοτικές υπηρεσίες προσπαθούν να τις απομακρύνουν από τα δέντρα

Δημοσίευση: 08 Νοε 2013 1:53 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:45
Με εφαρμογή αλλεπάλληλων στρατηγικών σχεδίων και σκληρή πολυετή πολιορκία, ο Δήμος της Λάρισας δείχνει να κερδίζει έδαφος στη μάχη της καλιακούδας! Και οι πολίτες που διαμαρτύρονται εντόνως τα τελευταία χρόνια για τη δυσωδία της κουτσουλιάς, είναι πιθανό σε λίγο, να ησυχάσουν.
Τις τελευταίες ημέρες οι κραυγές πουλιών που ακούγονται σποραδικά από τις φυλλωσιές των δέντρων της Κεντρικής πλατείας και της Ταχυδρομείου, είναι τεχνητές. Οφείλονται σε συσκευές παραγωγής ήχων, σε «μαγνητοφωνάκια» που έχουν κρεμάσει οι δημοτικές υπηρεσίες. Το αποτέλεσμα εντυπωσιακό. Οι καλιακούδες που κοπαδιαστά έφταναν το απόβραδο για να φωλιάσουν εκεί, δεν πλησιάζουν πια. Τρομοκρατημένες από τις τσιρίδες, καθώς νομίζουν ότι προέρχονται από επιτιθέμενα αρπακτικά πουλιά και από καλιακούδια που κατασπαράσσονται εκείνη την ώρα ανάμεσα στα φυλλώματα.
Η λύση φαίνεται να ήταν τελικά απλή. Ποιο καλιακούδι θα πλησιάσει όταν ακούει σπαρακτικές κραυγές ομοφύλων του. Όταν πιστεύει ότι γεράκια κι άλλα αρπακτικά σαρκοβόρα πουλιά έχουν κάνει επιδρομή στα κλαδιά που φωλιάζουν. Κι έτσι τα σμήνη των μαύρων πουλιών που ταλαιπωρούν το κέντρο της Λάρισας τα τελευταία χρόνια, υπερίπτανται τα τελευταία βράδια των δέντρων της πλατείας χωρίς να τα προσεγγίζουν. Άγνωστο πού διανυκτερεύουν, πάντως οι αρμόδιοι του Δήμου ελπίζουν ότι θ΄ αλλάξουν μονίμως στέκι απαλλάσσοντας τις πλατείες από τα περιττώματά τους.
Βέβαια, ο δήμαρχος Κ. Τζανακούλης διατηρεί μια επιφύλαξη, μήπως και οι καλιακούδες συνηθίσουν τους ήχους που εκπέμπουν τα «μαγνητοφωνάκια», μήπως τελικά αντιληφθούν το κόλπο των ανθρώπων και επιστρέψουν αμέριμνα στις φωλιές τους. Γεμίζοντας με κουτσουλιές και τις συσκευές παραγωγής ήχων.
Άλλωστε ο Δήμος έχει προσπαθήσει επανειλημμένα και ποικιλοτρόπως να αντιμετωπίσει τα πουλιά που βρομίζουν τις πλατείες. Με εναέριες δυνάμεις, τοποθετώντας στα δέντρα «κανονάκια» κι αργότερα κινούμενους προβολείς στις γύρω ταράτσες για να τρομάζουν τα πουλιά, ακόμη και με συσκευές λέιζερ επιχειρήθηκε να τρομοκρατηθούν. Εις μάτην όμως, τα καλιακούδια επέστρεφαν. Αλλά και οι επίγειες δυνάμεις του Δήμου, τα συνεργεία Καθαριότητας που επιλαμβάνονταν τα πρωινά με τις μάνικες, αδυνατούσαν να κερδίσουν την άνιση μάχη. Η κουτσουλιά στις πλατείες έδειχνε ανίκητη.
Μόνο τα κρόταλα του Ηρακλή, με τη χρήση των οποίων ο μυθικός ήρωας ξετρύπωσε και εξόντωσε τις άγριες, σαρκοβόρες Όρνιθες της Στυμφαλίας, μόνο αυτά δεν επιστρατεύτηκαν από τον Δήμο. Ούτε βέβαια η μέθοδος που εφάρμοζαν πριν δεκαετίες οι υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας, όταν οι καλιακούδες ήταν επικηρυγμένες επειδή έβλαπταν τις καλλιέργειες και για κάθε ζεύγος ποδιών τους που προσκόμιζε κάποιος- απόδειξη ότι είχε εξολοθρεύσει ένα πουλί- εισέπραττε πενήντα δραχμές. Τα πουλιά λιγόστεψαν με την πάροδο των χρόνων, δημιουργώντας πια διαφορετικά ηπιότερα προβλήματα.
Σωτ. Ζαχαριάς
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass