ΟΤΑΝ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΑ ΘΥΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΘΥΤΕΣ

Μπαμ και κάτω... ο κυνηγός!

* «Απροσεξία και μη λήψη των μέτρων ασφάλειας, είναι οι αιτίες των ατυχημάτων...», επισημαίνει ο πρόεδρος της Ζ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Θεσσαλίας, κ. Ευάγ. Μπαλατσός

Δημοσίευση: 26 Οκτ 2013 20:59 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:31
 
Της Λένας Κισσάβου
Όχι μόνο αγριογούρουνα αλλά και κυνηγούς, μετρά στα θύματα, κάθε χρόνο, η κυνηγετική περίοδος.
Είναι πλέον σύνηθες, σχεδόν αναμενόμενο να ακούμε για φίλο που σκότωσε φίλο στο κυνήγι, γιατί θεώρησε ότι ήταν αγριογούρουνο, ή ότι τραυματίστηκε βαριά κυνηγός από σκάγια κάποιου άλλου κυνηγού.
Το γεγονός μάλιστα ότι τέτοια περιστατικά επαναλαμβάνονται θα πρέπει τουλάχιστον να προβληματίσουν τους κυνηγούς κυρίως των λεγόμενων «γουρουνομάδων», για την συμπεριφορά των μελών τους, ώστε η ευχαρίστηση που τους προσφέρει αυτή η δραστηριότητα να μην μετατραπεί στη χειρότερη εμπειρία της ζωής τους.
«Απροσεξία και η μη λήψη των μέτρων ασφάλειας, όπως το φωσφορούχο γιλέκο, είναι οι αιτίες των ατυχημάτων», επισημαίνει ο πρόεδρος της Ζ΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Θεσσαλίας, κ. Ευάγγελος Μπαλατσός, αναφερόμενος στα ατυχήματα του κυνηγιού με θύματα ανθρώπους.
Συγκεκριμένα τονίζει: «Τα περισσότερα ατυχήματα γίνονται στο καρτέρι του ζώου. Απ’ τη μία, κάποιος κυνηγός χωρίς να ειδοποιήσει περνά από την περιοχή καρτεριού του άλλου κυνηγού, ο οποίος με τη σειρά του, χωρίς να βεβαιωθεί ότι αυτό που κινείται είναι ζώο, πυροβολεί και γίνεται το κακό.
Επίσης τραγικό λάθος, που κάνουν πολλοί κυνηγοί ,είναι ότι δεν φορούν το φωσφορούχο γιλέκο, το οποίο επιβάλλεται στο κυνήγι. Ο λόγος που δεν το φορούν είναι γιατί έχουν την λανθασμένη άποψη ότι θα τους δει το αγριογούρουνο, ενώ αυτό δεν ισχύει καθότι τα ζώα έχουν αχρωματοψία».
Το θέμα των ατυχημάτων στο κυνήγι, απασχόλησε έντονα την τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, στο οποίο μετείχε ως μέλος του, ο κ. Μπαλατσός. Όπως επεσήμανε ο ίδιος, συζητήθηκαν προτάσεις πρόληψης, όπως η επιβολή προστίμων σε κυνηγούς που δεν έχουν γιλέκο και κράχτες.
Παράλληλα υποστηρίζει ότι ήδη δόθηκε εντολή από την Κυνηγετική Ομοσπονδία Θεσσαλίας, προς τη θηροφυλακή, να ασκηθούν πιέσεις σε αρχηγούς «γουρουνοπαρεών», για τη λήψη μέτρων ασφαλείας από τα μέλη των ομάδων τους, εφιστώντας την προσοχή του για τον καλύτερο δυνατό συντονισμό των μελών του στο κυνήγι.
Να σημειωθεί ότι μια «γουρουνοπαρέα» μπορεί να απαρτίζεται και από δέκα κυνηγούς, γεγονός που δυσχεραίνει τον συντονισμό και τον απόλυτο έλεγχο των μελών της.
Βέβαια ο κ. Μπαλατσός αναφέρει ότι στη Θεσσαλία φέτος, δεν υπήρξε τέτοιου είδους ατύχημα, ενώ κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις της κατηγορίας θανατηφόρων ατυχημάτων στο κυνήγι, πανελλήνια.
«ΑΓΡΑΦΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ»
Σύμφωνα με την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας, στο κυνήγι υπάρχουν άγραφοι νόμοι, που πρέπει να εφαρμόζονται, μεταξύ των οποίων κάποιοι αφορούν στην πρόληψη από ατυχήματα κυνηγών, όπως οι εξής:
«-Δεν πυροβολούμε ποτέ κοντά στα κατοικίδια ή τους ανθρώπους που εργάζονται ή βρίσκονται στην ύπαιθρο.
-Δεν πυροβολούμε ποτέ προς τα καταλύματα των ζώων τα οποία ενδέχεται να τρομάξουν από τον πυροβολισμό ή από τα σκάγια που πέφτουν στις στέγες.
-Δεν πυροβολούμε ποτέ πινακίδες ή οποιαδήποτε επιφάνεια, έστω κι αν θεωρούμε ότι δεν χρησιμεύουν σε τίποτε.
-Ειδικευόμαστε στο είδος κυνηγιού που μας αρέσει περισσότερο και προσπαθούμε να βελτιωνόμαστε συνεχώς ως ειδικοί σε συγκεκριμένο είδος.
-Δεν πυροβολούμε ποτέ σε απόσταση μεγαλύτερη από το βεληνεκές του όπλου μας.
-Ο τόπος κυνηγιού ανήκει σ’ αυτόν που τον οριοθέτησε πρώτος. Το καρτέρι ή η περιοχή κυνηγιού του λαγού ή του αγριόχοιρου, ανήκουν σ’ αυτούς που βρέθηκαν πρώτοι εκεί και δεν επιτρέπεται να παρεμβληθούμε.
-Δεν επιτρέπεται να εισερχόμαστε σε περιοχές που έχουν «κλείσει» παρέες που κυνηγούν λαγό ή αγριόχοιρο αν κυνηγάμε πουλιά. Η παρουσία μας, τα σκυλιά μας και οι πυροβολισμοί θα χαλάσουν το κυνήγι μας ολόκληρης παρέας.
-Δεν κινούμαστε ποτέ κοντά σε κυνηγό που κυνηγά με σκυλιά φέρμας. Αν βρεθούμε σε καρτέρι που βρίσκεται άλλος κυνηγός αδειάζουμε το όπλο μας σε ένδειξη σεβασμού».
ΛΑΘΡΟΘΗΡΙΑ
Σύμφωνα με τον κ. Μπαλατσό, προτάσεις και για τη λαθροθηρία θα καταθέσει η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας, βάση απόφασης της συνεδρίασής της, που είναι οι εξής:
-Πέρα από τις ποινικές κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος για τη λαθροθηρία, να επιβάλλονται και διοικητικές με μεγάλα πρόστιμα, που θα καταβάλλονται άμεσα
-Να εξαιρεθούν οι υποθέσεις λαθροθηρίας από την παραγραφή αδικημάτων, μετά από ένα χρόνο, που γίνεται για λόγους αποσυμφόρησης των δικαστηρίων ή να αυξηθεί το διάστημα παραγραφής τους στα δύο χρόνια.
Όπως τονίζει ο κ. Μπαλατσός, για τρίτη φορά φέτος έχουν παραγραφεί όλα τα αδικήματα λαθροθηρίας, από τις μηνύσεις που έκανε η θηροφυλακή και στην ουσία δεν τιμωρούνται οι λαθροθήρες.
Μέχρι σήμερα οι Ομοσπονδιακοί θηροφύλακες, έχουν διενεργήσει 8.000 ελέγχους και έχουν υποβάλλει 21 μηνύσεις, οδηγώντας όλους τους παραβάτες ενώπιον της δικαιοσύνης.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass