ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Διυπουργική σύσκεψη αύριο για την Κάρλα

*Στόχος η επανεκκίνηση και ολοκλήρωση των έργων *Καταδίκη της δολοφονίας Φύσσα και του φασισμού *Πρόωρες οι συζητήσεις για τον εκλογικό νόμο

Δημοσίευση: 23 Οκτ 2013 2:50 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:26
 
Της Μαρίνας
Αποστολοπούλου
Ευρεία διυπουργική σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη, στην Αθήνα και στο υπουργείο Περιβάλλοντος σχετικά με την Κάρλα, όπως ενημέρωσε χθες το Περιφερειακό Συμβούλιο ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, στο πλαίσιο συζήτησης του θέματος, υπό το φως και των τελευταίων εξελίξεων πέριξ του έργου που έχουν προκαλέσει ανησυχία, ενώ υπογράμμισε την προσήλωση της Περιφερειακής Αρχής στην επανεκκίνηση και ολοκλήρωση του έργου, με αφορμή και το γεγονός ότι από τις αρχές του ερχόμενου έτους η δικαιοδοσία της Κάρλας περνάει στην Περιφέρεια.
Στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου παρείσφρησε και η μικρή Μαρία από τον οικισμό των ΡΟΜΑ στο Φάρσαλα, καθώς ο περιφερειάρχης χαρακτήρισε «επιτυχία-σταθμό» της Αστυνομίας τον εντοπισμό της, ο οποίος έγινε αφορμή για σειρά εξελίξεων που αφορούν στην αλλαγή της νομοθεσίας σχετικά με τις δηλώσεις των γεννήσεων, στην επίτευξη ενός καίριου χτυπήματος στα κυκλώματα αρπαγής και εμπορία ανθρώπων και βρεφών και στην αναζήτηση των φυσικών γονέων του παιδιού και απένειμε τα εύσημα στην Αστυνομία για τις ενέργειές της.
Παράλληλα το χθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο απασχόλησε σε εκτός ημερήσιας συζήτηση και το θέμα της «Χρυσής Αυγής» και της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, εκφράζοντας την ομόθυμη καταδικαστική στάση για τη δολοφονία και την απόδοση δικαιοσύνης όπως και την καταδίκη του ναζισμού-φασισμού, αλλά, από κει και πέρα, «αναπαρήγαγε» τις θέσεις της κεντρικής πολιτικής σκηνής, αφού: από τη μία πλευρά αυτό το «καταδικάζουμε τη βία από όπου και αν προέρχεται» δεν αποτέλεσε σημείο συμφωνίας όλων, ενώ από την άλλη η αναφορά στη θεωρία των «δυο άκρων» βρήκε κάθετα αντίθετες τις αριστερές παρατάξεις, που και οι τρείς κατέθεσαν σχέδιο ψηφίσματος. Στο τέλος της συζήτησης, συγκροτήθηκε διαπαραταξιακή επιτροπή προκειμένου να προσπαθήσει να εκδώσει κοινό ψήφισμα.
Εξάλλου στο τραπέζι της συζήτησης βρέθηκαν και τα σενάρια αλλαγής του εκλογικού νόμου ενόψει δημοτικών εκλογών, μετά από σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο επικεφαλής της «Θεσσαλίας της Οικολογίας και της Αλληλεγγύης» Κ. Πουλάκης ο οποίος κατηγόρησε την Κυβέρνηση για αιφνιδιασμό και επιχείρηση αποπολιτικοποίησης των εκλογών. Συγκεκριμένη κατάληξη δεν υπήρξε από τη στιγμή που δεν υπάρχουν και συγκεκριμένες προτάσεις επί του θέματος. Πάντως, όπως έγινε γνωστό, από τον Κ. Αγοραστό που είναι και αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ, η τελευταία έχει πάρει απόφαση η οποιαδήποτε αλλαγή να γίνει από τις μεθεπόμενες εκλογές, ενώ η ΚΕΔ από την πλευρά της έχει εκδώσει απόφαση εκφράζοντας την αντίθεσή της στις αλλαγές.
Η ΚΑΡΛΑ
Όσον αφορά στο θέμα της Κάρλας και τις εξελίξεις πέριξ αυτού, ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός ενημέρωσε όπως προαναφέραμε για την αυριανή σύσκεψη όπου θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι όλων των συναρμόδιων υπουργείων (Περιβάλλοντος, Υποδομών, Πολιτισμού, Ανάπτυξης) προκειμένου να επανεξεταστεί το ζήτημα που έχει να κάνει με την επανεκκίνηση των έργων. Τόνισε ότι το έργο είναι ζωντανό και έχει ανάγκη χρηματοδότησης των εργολαβιών αλλά και δημιουργίας ενός χάρτη ενεργειών και επισήμανε για μία ακόμη φορά την κρίσιμη περιβαλλοντική του σημασία υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στα Βαλκάνια. Επανέλαβε δε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος το 2015.
Όπως υπενθύμισε αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη δυο εργολαβίες, η μία αφορά στην αποκατάσταση των ζημιών που είχαν προκληθεί από τη φωτιά στο αντλιοστάσιο και η άλλη στην υποβάθμιση των αντλιών, ενώ το έργο σε ό,τι αφορά στην ύδρευση είναι προχωρημένο στο ποσοστό 65%, την άρδευση 10% και για την ορεινή υδροπονία πρέπει να αλλάξει η μελέτη. Ενώ υπάρχει και μία εργολαβία-σκούπα για τη διευθέτηση τυχόν αστοχιών των υπολοίπων. Επανέλαβε δε την προσήλωση της Περιφέρειας στην ολοκλήρωση του έργου.
*Η επικεφαλής της «Θεσσαλών Δύναμη» Λίτσα Λιακούλη που είχε υποβάλει και σχετική πρόταση για συζήτηση του θέματος ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι το έργο της ανασύστασης της λίμνης Κάρλας, σημαίνει πολλά για την τοπική κοινότητα της Θεσσαλίας, για την αγροτική οικονομία, την επιχειρηματικότητα, τον πολιτισμό και αθλητισμό. Οφείλουμε άμεσα όλοι να συστρατευθούμε σε κοινό μέτωπο διεκδίκησης της ολοκλήρωσης του έργου με άμεσες πρωτοβουλίες, υπογράμμισε, και προτείνουμε τη σύσταση κοινής επιτροπής φορέων και πολιτών, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, άμεση σύγκληση της επιτροπής και τάχιστη λήψη αποφάσεων για την ανάπτυξη δράσης και κινητοποιήσεων.
* Ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νίκος Γκατζής, σχολίασε ότι το έργο δημοπρατήθηκε το 2000 και πλέον έχει «στοιχειώσει», δαπάνες περικόπτονται και το έργο κινδυνεύει, ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος να χαθούν τα χρήματα της Ε.Ε. Παρατήρησε δε ότι όσο δεν προχωράει το συγκεκριμένο έργο δεν γίνονται και γεωτρήσεις για την ύδρευση του Βόλου.
Η λίμνη έχει μετατραπεί σε «θεσσαλική χαβούζα» είπε χαρακτηριστικά, με συνέπεια να μολύνει τον Παγασητικό. Ζητάμε πέρα από την ολοκλήρωση των έργων και την αναζωογόνηση του υδροφόρου ορίζοντα, να γίνουν και τα παράπλευρα έργα για ενίσχυση της υδροδότησης των αγροτικών καλλιεργειών και κυρίως προστασία του Παγασητικού από απόβλητα που πέφτουν εκεί και από τον Πηνειό και προκειμένου να γίνει αυτό χρειάζεται όπως ανέφερε και η ολοκλήρωση των έργων του Αχελώου.
*Ο Δημ. Μητσιούλης από τους «Ελεύθερους Θεσσαλούς» επέρριψε ευθύνες στην Περιφερειακή Αρχή η οποία, όπως είπε, ασχολείται με το θέμα μόνο κάθε φορά που λόγω κάποιου δυσάρεστου γεγονότος έρχεται το θέμα της Κάρλας στην επιφάνεια από τα ΜΜΕ και την κατηγόρησε για έλλειψη βούλησης. Ενώ ανέφερε ότι το έργο είναι κατά 90% έτοιμο και ζήτησε άμεση διαχειριστική αρχή υδάτων από την Περιφέρεια, άμεση ολοκλήρωση των έργων μέσω ΕΣΠΑ, πίεση προς όλες τις κατευθύνσεις για να επιτευχθεί η ολοκλήρωση.
* Ο Κ. Πουλάκης ανέφερε ότι για την κατάσταση ευθύνεται πρωτίστως «η πολιτική του ΥΠΕΚΑ και η εφαρμογή των μνημονίων στον χώρο των δημόσιων έργων και της περιβαλλοντικής προστασίας. Ωστόσο, ο κ. Πουλάκης δεν παρέλειψε να επιτεθεί και στον κ. Αγοραστό, σημειώνοντας ότι «ενώ τα προβλήματα έχουν ανακύψει εδώ και πάρα πολύ καιρό, μόνο χθες ευαισθητοποιήθηκε να φέρει το θέμα προς συζήτηση.
Ζήτησε δε την ανάληψη από το Περιφερειακό Συμβούλιο άμεσων πρωτοβουλιών, όπως η διενέργεια ειδικής συνεδρίασης, στην οποία να προσκληθούν όλοι οι παρακάρλιοι Δήμοι, αλλά και όλοι οι με οποιονδήποτε τρόπο εμπλεκόμενοι ή ενδιαφερόμενοι φορείς, με συγκεκριμένη εισήγηση/πρόταση του περιφερειάρχη, αλλά και η σύσταση συντονιστικής επιτροπής φορέων για την Κάρλα, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας και με τη συμμετοχή και εκπροσώπων όλων των περιφερειακών παρατάξεων, καθώς και όλων των φορέων και συλλογικοτήτων της περιοχής.
*Ο Αντ. Αδάμου από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ ανέφερε ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο η Κάρλα, είναι και στον Πηνειό και στη λίμνη Νιζηρού και αλλού διότι δεν υπάρχουν χρήματα. Στη γενική πολιτική κατεύθυνση της ΕΕ και της κυβέρνησης δεν υπάρχει πολιτική πραγματικής προστασία των νερών και αντιμετώπισής του ως κοινωνικό δημόσιο αγαθό, υποστήριξε. Μόνο μία κοινωνικού, δημόσιο χαρακτήρα πολιτική μπορεί να εξασφαλίσει την ποιότητα, την ποσότητα και τη σωστή αξιοποίηση του υδατικού πλούτου με κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια.
* Ο Δ. Κουρέτας από την παράταξη «Μένουμε Θεσσαλία Οικο-λογικά», επισήμανε ότι η αναβάθμιση της περιοχής πρέπει και μπορεί να γίνει εφικτή μόνο μέσα από τη σκοπιά της επαναφοράς της λειτουργικότητας της λίμνης για το φυσικό περιβάλλον και τον άνθρωπο. Δηλαδή, την επίτευξη οικολογικών και βιώσιμων στόχων. Για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται έρευνα, σοβαρή μελέτη, ουσιαστικός διάλογος με την τοπική κοινωνία και παραγωγή έργου από τον φορέα διαχείρισης. Πριν από όλα, όμως, χρειάζεται προσεκτικός σχεδιασμός από την Πολιτεία, που να μην υποκύπτει στον αυτοσκοπό μεγιστοποίησης της απορρόφησης κοινοτικών πόρων.
ΠΕΡΙ ΒΙΑΣ
Κοινή η θέση περί καταδίκης του φασισμού και βεβαίως της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, διαφορές στα επιμέρους από τις παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Με τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, να επισημαίνει ότι «δικαιολογημένη βία» δεν υπάρχει και να τονίζει ότι η καταδίκη του φασισμού είναι αυτονόητο καθήκον και η πάταξη των εγκληματιών αυτονόητη υποχρέωση τη Πολιτείας. Ενώ στη δευτερολογία του, και μετά τις απόψεις που είχαν διατυπωθεί, υπογράμμισε: «Εδώ είναι Θεσσαλία, προέχει το συμφέρον των Θεσσαλών, του τόπου» και συμπλήρωσε με νόημα: «Κάποτε οι πολιτικοί οφείλουν να σκέπτονται αμιγώς με τοπικά κριτήρια, ξεπερνώντας τα κομματικά».
*Η Λ. Λιακούλη μίλησε για «απερίφραστη καταδίκη του φασισμού» και επειδή χθες συζητείτο στη Βουλή και το θέμα διακοπής χρηματοδότησης των κομμάτων μέλη των οποίων κατηγορούνται για αξιόποινες πράξεις, ζήτησε το Περιφερειακό Συμβούλιο να καλέσει την Κυβέρνηση και τη Βουλή στο σύνολό της να σταματήσει τη δράση των ναζιστών. «Δεν έχουν θέση ανάμεσά μας» είπε χαρακτηριστικά. «Εμείς δεν ξεχνάμε. Καταδικάζουμε την βία απερίφραστα από όπου κι αν προέρχεται».
*Ο Β. Μπούτας πάντως, ξεκαθάρισε ότι η «λαϊκή βία» δεν τον ενοχλεί, και μιλώντας για τη «ναζιστική συμμορία της ΧΑ» ζήτησε να απομονωθεί και να μην καλείται από την Περιφέρεια σε εκδηλώσεις. Ενώ κάλεσε την Κυβέρνηση να εγκαταλείψει «τις ανιστόρητες και επικίνδυνες θεωρίες των δύο άκρων» και επέμεινε ιδιαίτερα, να πάρει απάντηση από τον περιφερειάρχη αν θα συμμετάσχει η Περιφέρεια στο πρόγραμμα «Ευρωπαϊκή Μνήμη» που «εξισώνει τον κομμουνισμό με το ναζισμό-φασισμό» για να πάρει την απάντηση «όχι» από τον Κ. Αγοραστό. Κατέθεσε δε σχέδιο ψηφίσματος.
*Ο Δ. Μητσιούλης δήλωσε ότι λυπάται πολύ για τον θάνατο του Π. Φύσσα αλλά δεν προτίθεται να συναινέσει σε κανένα ψήφισμα, παρατηρώντας ότι 35 χρόνια το πολιτικό σύστημα δημιούργησε δύο άκρα τους ναζιστές και τις αριστερές φασιστικές δυνάμεις. «Να πούμε όχι στη σβάστικα του ναζισμού αλλά όχι και στον κόκκινο φασισμό και το σφυροδρέπανο» κατέληξε.
* Ο Κ. Πουλάκης ανέφερε ότι χρειάστηκε να γίνει μία δολοφονία Ελληνα πολίτη και να κινητοποιηθεί η Ευρώπη προκειμένου να αναγκαστεί η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που προϋπήρχε. Ενώ ως αιτίες ενίσχυσης της «ΧΑ» ανέφερε τη διαφθορά του πολιτικού συστήματος και τη φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας λόγω μνημονίου. Χαρακτήρισε «ανιστόρητη» τη θεωρία των δύο άκρων και ανέφερε ότι καμία θέση δεν έχουν οι της «ΧΑ» σε επετείους και εκδηλώσεις. Κατέθεσε δε σχετική πρόταση ψηφίσματος.
*Ο Α. Αδάμου κατέθεσε επίσης πρόταση ψηφίσματος και το πήγε και ένα βήμα παραπέρα, ζητώντας την ηθική δικαίωση και τη χρηματική αποζημίωση από το κράτος όλων των θυμάτων της «ΧΑ» Ελλήνων και μεταναστών αλλά και την άμεση διεξαγωγή έρευνας στον εφοπλιστικό, τραπεζικό και επιχειρηματικό κόσμος και στα ΜΜΕ για την αποκάλυψη των χρηματοδοτήσεων της εγκληματικής δράσης της «ΧΑ».
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass