ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΠΙΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ

Βιομάζα, πέλετ, ενεργειακά τζάκια, ξυλόσομπες...

Δημοσίευση: 19 Οκτ 2013 2:16 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:22
 
Της Σοφίας Ορφανιώτη
Τρόπους απεξάρτησης από το πετρέλαιο θέρμανσης, φαίνεται να αναζητά ακόμη περισσότερο το φετινό χειμώνα πλήθος Λαρισαίων πολιτών, καθώς η τιμή του είναι απαγορευτική για τα πιο πολλά νοικοκυριά.
Ιδιοκτήτες εταιριών με εναλλακτικές πηγές θέρμανσης, διαπιστώνουν πλέον στροφή των καταναλωτών στη χρήση άλλων θερμαντικών μέσων, μακριά από το ακριβό πετρέλαιο.
Ανάλογα με τα χρήματα που μπορεί να διαθέσει ο κάθε καταναλωτής, το χειμώνα θα δούμε σπίτια να ζεσταίνονται με διαφορετικούς τρόπους. Φέτος όλα «παίζουν» από την παραδοσιακή ξυλόσομπα, μέχρι την υψηλής τεχνολογίας υπέρυθρη θέρμανση.
Αυτό που ζητά η πλειοψηφία των καταναλωτών όπως λέει στην «Ε» ο ιδιοκτήτης εταιρίας εναλλακτικών πηγών θέρμανσης κ. Μιχάλης Σταμάτης, είναι κάθε τι οικονομικό για να ζεσταθεί, επιστρέφοντας γιατί όχι στην εποχή της ξυλόσομπας, που χρησιμοποιούσαν και χρησιμοποιούν κατά κόρον οι κάτοικοι στα χωριά.
Οι σόμπες πέλετ και ξύλου, έχουν αρκετά μεγάλη ζήτηση, έχουν μεγάλη απόδοση στη θέρμανση, κοστίζουν περίπου 800 ευρώ, αλλά καλύπτουν λίγα τετραγωνικά μέτρα σπιτιού. Οι σόμπες πέλετ έχουν καθαρότερη καύση σε σχέση με τις ξυλόσομπες, ενώ κατά κανόνα διαθέτουν και δυνατότητα προγραμματισμού.
Αρκετοί καταναλωτές έχουν προσαρμόσει το κεντρικό σύστημα θέρμανσης που χρησιμοποιούσαν για το πετρέλαιο, τοποθετώντας έναν άλλο λέβητα για χρήση πέλετ ή ξύλου. Η λύση αυτή αν και κοστίζει τουλάχιστον 3.000 ευρώ, στην καύση είναι αρκετά οικονομική, αφού οι χρήστες αυτού του τρόπου θέρμανσης θα πληρώνουν πολύ λιγότερα χρήματα, από όσα θα έδιναν για το πετρέλαιο.
Ένας σημαντικός αριθμός καταναλωτών επιλέγει για τη θέρμανσή του το ενεργειακό τζάκι. Το οποίο λειτουργεί σαν αερόθερμο εξασφαλίζοντας απόδοση 70-75% όταν η απόδοση των παραδοσιακών τζακιών είναι κατά πολύ χαμηλότερη. Το κόστος της εγκατάστασης του είναι περίπου της τάξεως των 3.000 ευρώ.
Επίσης ζήτηση έχουν και τα σώματα υπέρυθρης θέρμανσης, που είναι και αρκετά κομψά στην εμφάνιση. Η υπέρυθρη ακτινοβολία που εκπέμπουν θεωρείται όχι μόνο ασφαλής αλλά και ωφέλιμη για την υγεία.
Η λειτουργία τους είναι αθόρυβη, δεν ξηραίνουν την ατμόσφαιρα και τοποθετούνται εύκολα στον τοίχο, όπως ένας πίνακας ζωγραφικής, π.χ. ένας χώρος 25 τ.μ. καλύπτεται με σώμα 900 W που κοστίζει περίπου 350 ευρώ.
Παλιά σταθερή αξία στη θέρμανση είναι και τα ηλεκτρικά καλοριφέρ λαδιού. Χαρακτηρίζονται από αργή αύξηση της θερμοκρασίας του χώρου, αλλά διατηρούνται ζεστά και εξακολουθούν να θερμαίνουν και μετά την απενεργοποίησή τους, εδώ δεν ξηραίνουν την ατμόσφαιρα. Πολλά από αυτά διαθέτουν θερμοστάτη και σύστημα διακοπής της λειτουργίας τους σε περίπτωση ανατροπής.
Άλλη λύση αποτελούν και τα αερόθερμα που επιλέγονται από αρκετούς ειδικά για μικρούς χώρους π.χ. μπάνια. Αυτά βασίζονται στην κυκλοφορία του αέρα με ανεμιστήρα, που θερμαίνεται με την ηλεκτρική αντίσταση που διαθέτουν. Τα πιο σύγχρονα διαθέτουν θερμοστάτη και προστασία από την υπερθέρμανση.
Οι θερμάστρες αλογόνου είναι επίσης οικονομική λύση για μικρές επιφάνειες σπιτιού. Κοστίζει ελάχιστα η αγορά τους και κυρίως καταναλώνουν ελάχιστα.
Η μόδα των τελευταίων ετών, μετά τη σταδιακή αύξηση της τιμής του πετρελαίου, το φυσικό αέριο, συνεχίζει να χρησιμοποιείται από πολλούς σαν βασική πηγή θέρμανσης.
Επίσης τα κλιματιστικά προτιμώνται από αρκετούς στη θέρμανση των σπιτιών τους.
Τα σύγχρονης τεχνολογίας τύπου ινβέρτερ, αποδίδουν περισσότερο, ακόμη και σε θερμοκρασίες υπό του μηδενός.
Οι θερμάστρες κηροζίνης διαθέτουν ηλεκτρονικά ελεγχόμενη λειτουργία και υπόσχονται καθαρή και χωρίς μυρωδιές καύση.
Ιδιαίτερα δημοφιλής επίσης είναι η βιομάζα, η οποία θεωρείται ως φθηνότερη καύσιμη ύλη, καθώς αφορά οτιδήποτε οργανικό. Από τα πιο συνηθισμένα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι το κουκούτσι της ελιάς, καλαμπόκι, θρυμματισμένα αμύγδαλα ή και όλα μαζί.
Πάντως πέρα από τους παραπάνω τρόπους θέρμανσης τα μυστικά για την οικονομία είναι πολλά.
Μια καλή μόνωση της σκεπής, ή άλλων εξωτερικών χώρων, διπλά τζάμια και σύγχρονα κουφώματα θα βοηθήσουν στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εξοικονόμηση της θερμότητας και της ψύξης αντίστοιχα. Επίσης εξίσου σημαντική είναι και η ετήσια συντήρηση του καυστήρα, η εξαέρωση των καλοριφέρ, για να είναι πιο αποδοτική η θέρμανση μέσα στο σπίτι.
 
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass